In deze column van zaterdag worden de volgende vier grafieken geanalyseerd: de AEX, Microsoft, ABN en Aegon. Microsoft is op verzoek van een lezer. Hier waar ik zit is het grauw en saai en bewolkt. Zou dat ook het geval zijn met de grafieken van vandaag? Laten we maar eens gaan kijken!
De index is als eerste aan de beurt.
Dit is meer een update dan dat ik de grafiek uitgebreid ga beschrijven, daar ik afgelopen donderdag deze grafiek ook al heb behandeld. Lees de analyse van afgelopen donderdag hier nog even terug: AEX, Koninklijke Olie, Barrick Gold en Wolters Kluwer.
De koersbeweging van de index kan de laatste weken worden gevangen binnen een soort van stijgend trendkanaaltje. Binnen dat (groene) trendkanaaltje is de AEX helemaal tot aan de bovenkant gestegen. Ik verwacht geen uitbraak aan de bovenzijde, eerder een kleine correctie tot aan de onderzijde van het trendkanaal en wellicht slechts tot het midden van dat trendkanaal. Per saldo denk ik dat het verder omhoog kan.
We gaan een uitstapje maken naar een aandeel in de VS, namelijk Microsoft.
Van links naar rechts kijkend kunnen we wel iets van een stijgende trend ontdekken en dat is redelijk positief. Kijken we dan iets beter naar de koersontwikkeling sinds eind augustus, daar waar de hoogste koers op dit gedeelte van de koersgrafiek werd neergezet, dan zien we ook een lagere top. Of nog beter, twee lagere toppen dan die top van eind augustus. Dit betekent in ieder geval dat de sterke uptrend echt is afgezwakt.
Zoomen we nu echt in op het rechtergedeelte, dus de recente koersbeweging, dan zie we dat de lichtgroene trendlijn afgelopen week als steun is getest en dat de koers opwaarts door het blauwe (niet zo heel belangrijke) dalende trendlijntje is gestegen. Dit houdt min of meer in dat de hoop op een voortzetting van de uptrend nog niet geheel is vervlogen.
Een bezitter van het aandeel Microsoft kan vooralsnog blijven zitten en volstaan met een regelmatige blik op het (zelf gekozen) niveau van de stop.
Deze analyse was overigens op verzoek van lezer Polyglot. Mocht u nu ook een verzoek hebben, laat u dat dan even onder deze column weten.
Ik ga door met de financial Aegon.
Aegon is na de dreun door Corona in eerste instantie hersteld, maar sinds de top in juni gaat het niet echt voortvarend. De paarse horizontale lijn deed sinds de toppen van juni en augustus dienst als weerstand. Eenmaal aanbeland op dat niveau moest Aegon iedere keer terrein prijs geven. Eind september werd het niveau van de bodems van begin april en midden mei zelfs nog opgezocht.
Nu gaan we kijken wat er sinds de bodem van september gebeurde. Sinds die dip ging het mooi omhoog om daarna, eind oktober, een hogere bodem neer te zetten en al gauw gevolg door een opwaartse uitbraak van de dalende trendlijn. Daar hield het niet op, want de koers steeg door en wist afgelopen week opwaarts door de paarse horizontale lijn te breken. Zo doet de voormalige weerstandslijn nu dienst als steun.
Het is nu zaak voor Aegon om stand te houden boven die paarse lijn om kans te maken verder te stijgen. Kijkend naar de RSI onder de grafiek en de neerwaartse doorbraak van de daar getekende (rode) lijn durf ik daar niet echt op in te zetten. Voorzichtig dus met Aegon. Heeft u een mooie rit naar boven meegemaakt, kijkt u dan dit weekend eens kritisch naar het niveau van uw profit stop.
Ik sluit af met ABNAmRo.
Na de klap door COVID-19 was het eigenlijk een beetje kommer en kwel bij ABN. De financial kwam niet echt overtuigend weg bij de lage niveaus die direct na het virus werden neergezet. Ik heb op een gegeven moment het roze dalende trendkanaal kunnen tekenen. Rechts op de grafiek ziet u het groene gebied en ziet u ook dat daarbinnen niet meer de onderkant van het roze trendkanaal werd opgezocht, zie de koersontwikkeling eind oktober. Een eerste teken dat het wat beter ging met ABN.
Na een beursdag of vijf in november ziet u de koers heel mooi uitbreken, door de dubbele weerstand van het roze dalende trendkanaal én de groene zijwaartse tradingrange. Sterk dus. Dat blijkt ook wel uit het vervolg, zie de koersontwikkeling boven de inmiddels getrokken blauwe trendlijn. Hogere bodempjes en hogere topjes volgen elkaar op.
Op moment van schrijven zie ik nog geen aanwijzingen in de grafiek die er op wijzen dat het wel eens gedaan kan zijn met het recente uptrendje. Dat ontslaat een bezitter niet van de “verplichting” dagelijks de koersbeweging te volgen en een profit stop te laten trailen, om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken!
Een prettig weekend en ijs en weder dienende mag u dinsdag mijn volgende column verwachten.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.