Vandaag ga ik aan de slag met vijf grafieken. Twee aandelen, een index en dat is lang geleden twee edelmetalen. Het goud en het zilver. Er zitten weer interessante plaatjes bij, dus laten we maar van start gaan.
U bent het van mij gewend, dames gaan voor vandaar dat ik begin met
ABN AmRo op verzoek van lezeres lda:
Ik begin te schrijven met hoe mooi ik de rode stijgende trendlijn vind. In eerste instantie werd de lijn door de koers als steunlijn gezien en na het neerwaarts doorbreken bleef de lijn dienst doen, maar toen als weerstand.
Over de top van februari heb ik de blauwe dalende trendlijn getekend. We zien dat die lijn in april en mei drie keer werd opgezocht en dat daar verkopers in de markt kwamen. De koers liep terug naar de grijze horizontale steunlijn.
Wat zien we nu met de stijging van de laatste vier beursdagen? Dat de steun zijn werk deed en de koers opliep en ja, dat de koers vandaag boven de blauwe dalende trendlijn is gesloten. Dit zou zomaar door kunnen zetten en een mogelijke eerste target is de hoogste koers van april.
Blijven zitten bij een longpositie en alleen even kijken naar uw stop.
Goud op verzoek van lezer Mister bluesky:
Wat zien we bij het goud? We zien dat na de top in maart de waarde zakte naar ongeveer 1.920. Op dat niveau was langere tijd een grote koper actief en daarna liep de koers zelfs op. Dat laatste duurde echter niet lang en zo werd er een lagere top neergezet, een dalend trendkanaal gevormd en de rode stijgende trendlijn neerwaarts doorbroken. Dan werd recent ook de groene horizontale steun getest, succesvol.
Maar wat nu? Wel, ik moet helaas wijzen op het dalende trendkanaal en dat de koers zich daar nog steeds binnen bevindt. The Trend is Your Friend en dus moeten we rekening houden met lagere koersen. Mocht de groene steun sneuvelen dan weten we dat helemaal zeker.
AEX:
De grafiek van de Nederlandse index blijft een hele mooie en interessante tot nu toe. Zie hoe boven het rode dalende trendkanaal vervolgens het groene dalende trendkanaal werd gevormd. Dit kom je niet al te vaak tegen in de plaatjeskijkelaarij. We moeten ervan genieten.
Vanaf het low vier beursdagen terug in de koers fors hersteld. En dan de vraag waar de index met het high van de dag de kop stootte? Jawel, op de bovenzijde van het dalende trendkanaal. Ik heb daar het vierde rode pijltje getekend. Hoe mooi de stijging er ook uitziet, ik moet nu rekening houden met het einde van het herstel.
Lees het voorgaande goed, ik neem geen positie naar beneden in, ik houd rekening met het einde van de stijging. Stel dat ik long zou zitten, dan zou ik een korte stop neerleggen. Gaat de koers dan toch naar boven (uitbraak?), dan doe ik mee en anders word ik uitgestopt.
AMG op verzoek van lezeres lda:
Sinds de drie topjes in maart en april grossierde AMG in verkoopsignalen. Op basis van technische analyse dan hè? Hoe het met de kwantitatieve, strategische en fundamentele analyse zit zou ik niet weten en interesseert me eerlijk gezegd ook weinig. Het aandeel leverde zo’n 13 tot 14 euro in.
Dan nu aandacht voor het rode blokje. Binnen dat blokje zocht AMG relatief kort steun en als een duveltje uit een doosje is de koers er nu opwaarts uitgesprongen. Er werd zelfs een kleine gap neergezet. Dat ziet er goed uit.
Een reactie naar beneden kan net zo gemakkelijk worden neergezet als een verdere rit naar boven. Al dan niet met die reactie denk ik dat het per saldo naar boven kan. Sta er niet raar van op te kijken als de koers de komende periode de oranje weerstand gaat kussen.
Zilver op verzoek van lezer Mister bluesky:
De grafiek van het zilver is ook een bijzondere. Redelijk uit het niets werd er na de top in april een fel dalend trendkanaal ingezet. Had u de daling (helemaal) mee moeten maken als u technisch naar de markt kijkt? Née, er werd wel degelijk een verkoopsignaal gegeven, weliswaar niet op de top, maar het werd wel gegeven.
En nu, wat nu? Rechts op de grafiek is de koers opwaarts uitgebroken, opwaarts uit het dalende trendkanaal. Dat zou naar boven kunnen wijzen. Echter, ik wil eerst meer zien, want de koers staat wel nog steeds onder de rode (onderbroken) lijn. Die doet dienst als weerstand. Boven die rode weerstand kan de koers best oplopen tot fors oplopen. Zover is het echter (nog?) niet.
Laten we weer afspreken voor donderdag.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.