Eerder deze ochtend was het laatste aandeel in de reeks “Waterstof” aan de beurt: McPhy Energy. Lezer Abel verzocht mij naar de AEX te kijken. Vandaag doe ik dat iets uitgebreider met de week- en daggrafiek.
Op onderstaande weekgrafiek van de AEX pak ik nog net het laatste kwartaal van 2017 mee.
U ziet onze index voor Covid-19 naar een nieuwe top toewerken en dan slaat het virus toe en de koers klapt ineen van ongeveer 625 naar onder de 400. De AEX zit niet bij de pakken neer en begint aan een herstel te werken. Alhoewel het bijna alle Fibonacci retracementniveaus opwaarts weet uit te nemen, inclusief het 61,8% niveau, lijkt 100% nog heel ver weg. Mijn analyseprogramma geeft ook het 78,6% retracementniveau weer en dat niveau blijkt tot nu toe teveel van het goede. Wel weer heel interessant om te zien is dat het 61,8% niveau de vorige twee beursweken als een soort steun fungeerde.
Boven de rode stijgende trendlijn wist de AEX zich niet te handhaven, maar na zo’n stijging is het normaal dat er even winst wordt genomen. De rechter gedeelte van de grafiek ziet er dus best redelijk uit.
Wat vertelt ons de daggrafiek?
Ook op de daggrafiek ziet u de top van voor het virus en het mooie herstel boven de rode stijgende trendlijn. De beursgraadmeter met 25 aandelen wist dat herstel boven die trendlijn echter niet vol te houden en zakte er door heen.
Nu ziet u rechts op de grafiek een soort bandbreedte waarbinnen de AEX zich beweegt, een tradingrange. Binnen die tradingrange houden kopers en verkopers elkaar in evenwicht totdat vroeg of laat een van beide kampen verliest. U ziet dan een uitbraak aan de bovenkant door het niveau 567 of de index valt door de steun op ongeveer 543,50.
Op moment van schrijven klopt de AEX aan de bovenkant van die tradingrange op de deur en ik ben dus reuze benieuwd op welk niveau we vandaag gaan sluiten. Zouden we de uitbraak aan de bovenkant gaan zien? Nu moet een uitbraak aan de bovenkant aan allerlei voorwaarden voldoen, maar we kunnen nu alvast een koersdoel berekenen, vooruitlopend op die mogelijke uitbraak, en de hoogte van de tradingrange pakken en bovenop 567 tellen. Ik kom dan op ongeveer 590,5.
Conclusie:
Het herstel kwam tot een eind en nu zoekt de AEX even evenwicht binnen de tradingrange. Mocht het tot een (geldige) uitbraak aan de bovenkant van die range komen, dan wordt 590,5 de koerstarget.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.