Ik ben er vroeg bij. Een dag te vroeg, of beter zo'n twee uur te vroeg. Maar dat mag de pret niet drukken! Ik ga vandaag zeven indices met u bekijken. Indices van beurzen ver weg maar ook dichtbij. We gaan van start.
Ik begin met een maandgrafiek van een index:
Het is de Bovespa, de beursgraadmeter van het land waar ik nu al een tijdje ben, bijna 6 maanden. Maakt u zich niet ongerust, er is niet zoveel aan de hand in Brazilië, in tegenstelling tot wat de media u graag wil laten geloven.
Ik heb voor de maandgrafiek gekozen om de mooie ontwikkeling te laten zien. Er staat namelijk weer een all-time-high. Based upon a global strong economic recovery in 2021 in goed Nederlands!
Kijk en geniet. Ik weet, niet veel van mijn lezers zullen op de Bovespa handelen, maar het is goed om af en toe iets breder te kijken dan alleen naar ons koude kikkerlandje.
De rest van de grafieken zijn allemaal daggrafieken. De volgende is de DAX.
Op een andere manier heel mooi, want we zien hier een heel mooi stijgend trendkanaal. Dat trendkanaal is ingezet ongeveer november 2020. In mei van dit jaar, afgelopen maand dus, werd de onderkant getest, twee keer zelfs. Vandaag is de index van onze Oosterburen gesloten tegen het midden van het trendkanaal maar belangrijker, net boven de rode horizontale weerstandslijn. Die lijn moeten we nu dus als steunlijn gaan zien. Daarnaast mogen we nu (nog) meer van de DAX gaan verwachten.
De Bel-20:
Na de index van onze Oosterburen gaan we direct door naar de index van onze Zuiderburen, de Bel-20.
De Bel-20 bevindt zich ook in een stijgend trendkanaal, laten we zeggen sinds februari van dit bewogen jaar. Het gaat voortvarend, hogere bodems en hogere toppen worden aaneengeregen.
Net als de DAX kent de Bel-20 een horizontale weerstandslijn. Het verschil met de DAX is dat de index zich er (nog?) onder beweegt. Wat niet is kan komen. Als de index binnen het stijgende trendkanaal blijft dan zal vanzelf de oranje lijn sneuvelen. We houden het in de gaten.
Dan ben ik aanbeland bij onze eigenste beursgraadmeter, de AEX. De AEX bevindt zich zoals u kunt zien niet meer binnen het stijgende trendkanaal. Einde april (2021) viel de koers er al voor de eerste keer even uit. De index keerde er nog wel in terug, maar zoals we nu weten was het uitstel van executie.
De overeenkomst met onze Ooster- en Zuiderburen is die horizontale balk boven de recente koersen. Net als de Bel-20 bevindt de AEX zich er (nog?) onder. Of dat binnenkort gaat veranderen? Dat zou best wel eens kunnen als we de DAX zouden volgen en het optimisme over die wereldeconomie. De AEX komt regelmatig terug in mijn columns, dus we gaan het zien.
Dan gaan we de Grote Plas over, naar Amerika. We gaan de drie grote indices daar bekijken.
De eerste index is de Nasdaq. Deze index staat boven de blauwe horizontale (steun)lijn, maar onder de oranje stijgende trendlijn. Ook hier zien we zo'n zware balk boven de koers liggen. Het grote verschil met de drie Europese indices is dat de koers er niet net onder of net boven noteert. De afstand tot de rode lijn is redelijk groot. We hoeven dus donderdag niet vol spanning te kijken of de rode lijn opwaarts is uitgenomen. Ik weet dat je niets moet uitsluiten, maar als deze index donderdag boven de rode weerstandslijn sluit, dan eet ik mijn schoen op.
Houd u hier rekening met een beweging tussen de rode en de blauwe lijn en als het recente topje doorzet dan gaan we wellicht een meer afgetekende lagere top zien.
Het hierboven getoonde plaatje is van de Dow Jones. de daggrafiek.
Hier zien we weer een mooi stijgend trendkanaal. Vanaf februari 2020 zien we al hogere bodems en hogere toppen. Die reeks wordt hier en daar even onderbroken, maar per saldo gaat het mooi naar boven.
Rechts op de grafiek zien we weer een herkenbare ontwikkeling, jawel, de rode horizontale balk als weerstand boven de recente koersen. Mocht u al op weg zijn om uw vergrootglas te halen, bespaart u zich de moeite, ik kan u mededelen dat de index er onder beweegt. Tsja, als de Dow binnen het stijgende trendkanaal blijft, dan zal de rode weerstand vanzelf sneuvelen, vroeg of laat.
Ik neem u mee naar de laatste index van vandaag, tevens de laatste grafiek van vandaag. U weet waarschijnlijk al welke index dat zal zijn.
===== = = = = =
Ziet uw graag uw favoriete aandeel in deze column voorbijkomen? Laat mij dat dan even weten en wie weet maakt uw favoriet dan onderdeel uit van de volgende column.
===== = = = = =
Jawel: de S&P 500.
U ziet, ik kan de tekst bijna copy - pasten! We zien een stijgend trendkanaal. Als we voor het stijgende trendkanaal kijken dan zien ook daarvoor al hogere bodems en hogere toppen en die ontwikkeling gaat binnen het trendkanaal netjes door. Ik kan die ontwikkeling alleen niet binnen een mooi stijgend trendkanaal vatten.
Nagenoeg overbodig om de rode balk te beschrijven, die hebben we vandaag al meerdere keren voorbij zien komen. Voor uw beeldvorming, de index noteert daar onder. We vinden de koers zo'n beetje in het midden van het stijgende trendkanaal terug.
Ik ben zeer benieuwd hoe het hier gaat lopen, zal de rode balk opwaarts worden doorbroken? Kijkend naar de grafiek dan zie ik dat nog niet 1,2,3 gebeuren. Echter, als het net zo'n feest wordt als bij de Bovespa en de DAX dan zullen we binnenkort een koers boven die rode balk zien.
Ik vind het best wel spannend om deze grafieken te zien en te volgen. Ik ben benieuwd. Ik ben ook benieuwd naar uw verzoeken!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.