Vandaag zes grafieken, ze maken allemaal onderdeel uit van de AEX. Aan bod komen bijvoorbeeld DSM, ING en IMCD. Als vervolg op de diepteanalyse van de AEX van afgelopen dinsdag kijk ik ook nog even naar de AEX.
Zullen we er maar direct mee beginnen. met die AEX?
Het is meer een update dan een uitgebreide beschrijving. Voor de diepteanalyse kunt u even terugkijken naar de column van dinsdag.
De positieve ontwikkelingen op de daggrafiek zijn de opwaartse doorbraak van de licht dalende trendlijn en de opwaartse beweging boven de stijgende trendlijn.
Het enige minpuntje dat ik kan melden is een herhaling van zetten van afgelopen dinsdag: de (hier niet getoonde) RSI doet niet mee met de hogere top. Op moment van schrijven vormt dat geen bedreiging.
Hoe zou het met nieuwkomer BESI zijn?
In één woord: goed, uitstekend, prima!
Als u dit aandeel vanaf eind oktober 2021 in uw portefeuille had opgenomen dan bent u spekkoper. Een stijging van rond euro 33 naar ruim 71 is geen kattenp.s. Boven de lichtgroene stijgende trendlijn ziet u het aandeel hoger en hoger gaan. Het einde is wat mij betreft nog niet in zicht. Op basis van de toppen uit februari en de doorbraak van die toppen in maart verwacht ik dat er nog meer in het vat zit voor BESI.
Dan hebben we nog een nieuwkomer in de AEX en laten we die er direct ook maar bij pakken.
Net als BESI geen verkeerd aandeel om in te zitten. Als u het aandeel in mei 2020 had gekocht en de tactiek van Buy & Hold had toegepast had u dat geen windeieren gelegd.
Boven de lichtgroene stijgende trendlijn ziet u Signify heel wat hogere bodems en hogere toppen neerzetten. Er is sprake van een mooie uptrend. Helaas niet helemaal perfect, want in februari en afgelopen maand dook Signify daar even onder. Terugkijkend kunnen we stellen: kniesoor die daar op let.
Alhoewel de donkergroene stijgende trendlijn een steil verloop kent weet de koers er vooralsnog boven te blijven. Het kan zijn dat het met een hapering gepaard gaat, maar ik verwacht dat het hoger kan met dit aandeel. Als u het aandeel in bezit heeft, pas dan de stop regelmatig aan.
DSM is nog niet zo heel lang geleden aan bod geweest, maar het is zo’n mooie grafiek om te laten zien! Ik hoop dat u dat ook vind, met die drie mooie stijgende trendkanalen, heel apart. Ik kijk al heel wat jaren plaatjes, maar ik kan me niet herinneren dit ooit te zijn tegengekomen.
De oranje dalende trendlijn speelde de afgelopen paar beursdagen een belangrijke rol, DSM is er binnen het lichtblauwe stijgende trendkanaal op stukgelopen. Ziet u de koers van vandaag? Die ging van de oranje lijn bijna in een ruk naar beneden, bijna naar de onderkant van het stijgende trendkanaal. Dat is op zich geen beste beweging maar op het eind van de dag bevindt DSM zich nog wel binnen het stijgende trendkanaal.
De kans op een hervatting van de stijging is aanwezig, maar het kan geen kwaad even naar het niveau van uw stop te kijken.
Op een andere manier apart is IMCD.
Hier zijn het geen drie stijgende trendkanalen maar drie horizontale tradingranges. Ze zijn al vaker voorbij gekomen in mijn analyses.
Begin maart brak IMCD opwaarts uit de lichtgroene tradingrange en begon direct aan een opvallende stijging. Iedere dag kwam er bijna een zelfde bedrag op de koers. U ziet geen terugval, het ging alleen maar gestaag hoger. De enige terugval zien we helemaal rechtsboven op de grafiek. Daar leverde IMCD een klein beetje in.
Het kan bij dit kleine dipje blijven, wellicht dat de koers iets verder terugloopt, maar ik denk dat het per saldo hoger kan dan de recente top. Het enige wat u in de gaten zou moeten houden is uw stop.
Ik wil ING vandaag ook laten zien omdat het wellicht bezig is met de vorming van een triple top. Bij de horizontale stippellijn ziet u de koers voor de derde keer in korte tijd op ongeveer hetzelfde niveau komen. De vorige twee keren stootte ING daar de neus en moest even wat inleveren. Het kan goed zijn dat het de financial ook dit keer niet zal lukken dat niveau opwaarts uit te nemen. U kunt de oranje lijn zien als de neklijn van die drie dubbele top. Mocht het tot een neerwaartse uitbraak komen — ik besef dat ik hier flink op de muziek vooruitloop — dan wordt de blauwachtige lijn de target.
Kijkt u als u wakker wordt dus nog heel even naar uw stop.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.