Vier aandelen uit de AEX ga ik met u bespreken. Ik heb ze gekozen om uiteenlopende redenen. Zo kan het ene aandeel er slecht bijliggen, het andere prima en weer een ander in potentie geweldig. Leest u de column maar om te kijken welk aandeel welk predicaat van mij krijgt.
Ik begin de column met een aandeel dat er niet zo best bijligt, dan hebben we die maar gehad!
Aegon klapte van ongeveer 4 euro naar bijna 1,50 als gevolg van het virus. Die beweging ziet u overigens niet op dit gedeelte van de grafiek. Daarna wist deze financial te herstellen tot iets boven de 3 euro en toen was de koek op. In augustus zakte Aegon onder de rode horizontale lijn die toen dienst deed als steun en nu als weerstand.
Nu is Aegon op een belangrijk punt aanbeland, want zal het steuntje op euro 2,20 het houden of gaat dat niveau ook sneuvelen? Niet direct een aandeel wat ik op moment van schrijven op mijn verlanglijstje heb staan.
Dan ga ik door met Arcelor Mittal en voor het mooie zou u dan even eerst mijn uitgebreide analyse van Arcelor moeten lezen, die van twee dagen geleden. U kunt hier klikken voor de link. Ik had het daar over een zeer belangrijk niveau voor de staalproducent.
Zo, als u het stukje heeft gelezen dan weet u hoe belangrijk de lijn op euro 11,50 is. Dit is een intra chart lijn die de nodige opwaartse potentie kan losmaken als die opwaarts wordt uitgenomen. En waar is Mittal al even als hoogste koers geweest vandaag, jawel euro 11,52!
Op dit moment staat Arcelor Mittal weer iets lager, maar daar gaat het niet om. Belangrijk om te beseffen is dat de koers vecht met dat niveau en dat u het aandeel scherp in de gaten zou kunnen houden. Denk even terug aan het aandeel Aegon dat ik hierboven beschreef, als u van een gokje houdt kunt u overwegen Aegon uit de portefeuille te zetten en Arcelor er voor terug te nemen. Wilt u wat meer zekerheid zoals ik, dan wacht u een uitbraak af. Men spreekt wel eens van een valide uitbraak als de koers 3 dagen i.c.m. hoger volume boven het uitbraakniveau noteert. En dan zou het niveau ook nog met 3% moeten zijn uitgenomen. Ik bekijk het liever per geval, want dat zou ook wel eens kunnen betekenen dat u te laat bent als u daar allemaal op wacht.
Dan gaan we naar het volgende aandeel, wellicht niet zo flitsend en populair als veel andere aandelen, maar dat maakt niet uit, uitbraak is uitbraak!
Ik heb het over het aandeel Wolters Kluwer. Mijn koershistorie gaat terug tot eind 2001 en over die periode gezien staat de koers nu op het hoogste punt. Of ik hier van een “all-time-high” mag spreken weet ik niet, ik heb niet alle koersen van alle aandelen in mijn hoofd zitten. Maar dit is redelijk spectaculair! Over deze lange periode bezien zitten we in “uncharted territory” en dan kan de sky the limit zijn. Wie had dat gedacht bij Wokkels.
Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan. Natuurlijk wel denkend aan uw stop loss en bij voorkeur vóórdat u positie inneemt.
Ik heb als laatste nog een interessante en die zit zeker op een all-time-high.
IMCD. IMCD, dat is even een andere grafiek dan Aegon, niet? of Koninklijke Olie. Wat een chart! Er zijn vier interessante zaken te melden:
1. het snelle en volledige herstel na het virus
2. de blauwe tradingrange tussen 76,70 en 86,80 waar ik al in een eerdere column melding van maakte
3. de uitbraak uit de tradingrange gevolgd door de volgende (roze) tradingrange en
4. de (super)uitbraak in uncharted territory!
Wat nu, wat gaat er nu gebeuren? Ik moet eerlijk zijn, ik weet het niet. Het kan zijn dat IMCD doorstoot verder naar boven, het kan ook dat het uitbraakniveau getest gaat worden. Ik doel dan op de bovenkant van de roze tradingrange.
Een tactiek kan zijn om eerst te bepalen wat u totaal wilt investeren in de trade en dat bedrag dan opdelen in 3 stukken. Het eerste investeert u nu om een rit omhoog niet te missen, neem de stop wat ruimer. Het tweede gedeelte kan u bij een test van het uitbraakniveau inzetten, er is overigens geen garantie dat we dat niveau nog gaan zien. En het derde en laatste gedeelte na een geslaagde test van de nieuwe steun, dus de bovenkant van het roze gebied. Bij gedeelte 2 en 3 neemt u een strakkere stop loss in acht. Deze tactiek kunt u natuurlijk alleen bij een broker met lage transactiekosten inzetten, want u doet drie een losstaande aankoop.
Misschien heeft u vandaag wat ideetjes opgedaan, ik wens u een prettige donderdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.