Zelfs met deze tropische dagen gaan we opzoek naar nieuwe kansen op de beurs. Dit weekend ben ik de gehele Nederlandse index nagelopen, gaandeweg ben ik een aantal interessante charts tegengekomen. Ik neem jullie mee langs de AEX, Heineken, Galapagos en KPN.
AEX
We beginnen met een korte update over de AEX. In juni en juli zagen we de opbouw van een ASCENDING WEDGE. Dit patroon ziet u terug tussen de twee blauwe lijnen welke langzaam maar zeker bij elkaar komen. Dit patroon kenmerkt zich door opgaande bodems én opgaande toppen. Na een mislukte poging om de 584 puntengrens te doorbreken (eind juli) werd het patroon met een GAP neerwaarts gebroken. Het stuklopen op de weerstand en het doorbreken van het patroon noteer ik als twee signalen van verzwakking.
Vanaf de weerstand op 584 punten zakte de index zo’n 6,5% weg en vond steun op 545 punten. Momenteel bewegen we langs de blauwe neerwaartse trendlijn. Indien deze lijn niet gebroken wordt zal de steun op 545 nogmaals getest worden. Als de steun geen stand weet te houden noteer ik dat als derde signaal van verzwakking. Dit zou betekenen dat de index aanzienlijk verzwakt is.
Heineken
We gaan verder met de dag chart van Heineken, een tegenhanger van AB Inbev. Naar mijn inziens een kwaliteitsaandeel, vanaf 2015 beweegt de koers steevast boven de 67 EUR. Koopwaardig op dips, om vervolgens op de plank te leggen. Op de uitgebreidere chart is te zien dat elk jaar zich wel een dip voordoet.
Op de chart heb ik twee scenario’s uitgetekend. Persoonlijk vind ik dit handig, indien scenario 1 niet opgaat, wissel je gemakkelijk naar scenario 2 zonder direct weer naar de tekentafel te hoeven. Het is overduidelijk dat dit bedrijf niet virusbestendig is. Een groot deel van de omzet is afkomstig vanuit de horeca / evenementen. Vanaf de bodem bewoog de koers binnen de eerste zijwaartse trading range (70,50 — 76,50 EUR).
Eind mei werd de bovenkant van deze range gebroken. Een nieuwe zijwaartse trading range werd gevormd (80 — 87 EUR). Begin deze maand werd deze range aan de onderzijde gebroken. We stevenen nu af op de eerste weerstand (75 EUR). Dit is naar mijn inziens een mooi instapmoment, deze steun heeft zich namelijk in 2019 meermaals bewezen. Het backup scenario is dat deze steun (75 EUR) gebroken wordt waarna ik een tweede steun zie op 70,50 EUR.
Galapagos
De tweede chart welke mijn interesse wekt is die van Galapagos. Op dit moment loopt de aanvraag om het reuma medicijn Filgotinib op de markt te mogen brengen. Ondanks meerdere positieve berichtgevingen zien we sinds februari een negatieve trend.
Op de chart is duidelijk te zien dat de koers niet door de neerwaartse trendlijn (blauwe lijn) weet te breken. Eind juli verzwakte het technische plaatje nog verder. De steunlijn op 165 EUR, welke al tweemaal standhield, werd neerwaarts gebroken. De koers liet een pullback zien maar wist zich niet meer boven de 165 EUR te werken.
Galapagos zie ik op dit moment nog niet direct als een concrete koopkans. Toch ben ik wel alvast aan het positioneren, zodat ik op het juiste moment kan toeslaan. De aankomende dagen / weken zal de koers dichter naar de trendlijn moeten bewegen. Nieuws omtrent de aanvraag wordt aan het eind van het jaar verwacht. We kunnen een stevige opwaartse beweging verwachten indien het nieuws positief is.
KPN
We eindigen vandaag met de dag chart van KPN. Vanaf de Corona bodem hebben we de afgelopen maanden een mooi UPTREND mogen aanschouwen van zo’n +45%. Gaandeweg was er vrijwel geen ruimte voor een adempauze. Ik vind het daarom niet gek dat deze trend eind juli, middels een doorbraak van de trendlijn, ten einde is gekomen.
De correctie bedroeg 14,50% en vond steun op de 2,12 EUR. Op het moment van schrijven zien we ook een negatieve kruising van de Moving Averages (rode pijl), dit is een aanzienlijk negatief signaal. De steunlijn zal moeten uitwijzen of we daadwerkelijk de correctie achter de rug hebben en de pijlen weer mogen richten op de weerstand op 2,60 EUR. Daarnaast beweegt de RSI zich ver in de ‘oversold’ zone. Ik verwacht dat we ons de aankomende dagen mogen opmaken voor een opleving.
Disclaimer
De informatie is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of aankopen. Indien u gebruik maakt van de verstrekte informatie doet u dat voor eigen rekening en risico.
Mister Jordan heeft geen positie in de bovengenoemde aandelen.