De beurzen hielden wel heel lang het been stijf deze keer maar wederom is duidelijk gebleken dat signalen vanuit de sentimentsindicatoren niet moeten worden in de wind geslagen. Sentimentsindicatoren zijn leading. Wanneer de wel forse terugval de komende dagen even gecorrigeerd wordt dan is dat logisch natuurlijk maar de kans dat we na die lichte correctie gewoon verder onderuit gaan is heel groot…
Dat de volgende dagen we een stukje recupereren van de daling van de afgelopen paar dagen lijkt me niet meer als normaal. Echter: ik hou niet alleen maar met de VS-indexen rekening. Kijken we wat er gebeurde met de Bel20 en de Cac 40 dan zien we dat die indexen duidelijk zwaarder onder druk stonden in vergelijking met de Dax en de Aex. Ik verwacht dus dat de Cac40 en de Bel20 een stukje van de daling gaan terugnemen maar dat die indexen vervolgens opnieuw gaan dalen. Voor de aex en de dax die minder daalden kan dat betekenen dat we nog een keertje naar de recente top moeten. Die toppen overschrijden dat acht ik echter moeilijk haalbaar.
We kijken even naar de SP500-weekgrafiek:
We bereikten het 61.8 Fibo-niveau en de “zwakke plek” tussen de candles van 26 september en 03 oktober is dichtgemaakt. We hebben de eerder doorbroken steunlijn van de stijgende wig teruggetest en we zitten tegen de weerstandslijn van een wolve-wave aan te duwen. Allemaal signalen die ons laten besluiten dat we de top hebben gehad en dat we nu op weg moeten naar de steunlijn van het wolve-wave patroon. Op weg naar de steunlijn krijgen we natuurlijk wel tussentijdse steun van de gemiddelden en van de januaritop. Een in aanmerking te nemen doelzone van 1150⁄1100 lijkt me netjes haalbaar.
Op daggrafiek een hertest van de doorbroken steunlijn van de stijgende wig, een nakende doorbraak van de steunlijn onder de bodems van 22 maart en 19 april en een nakende doorbraak van de atr-lijn. Dmi is duidelijk negatief. De macd gaf een verkoopsignaal. Behalve het feit dat die lange candle van gisteren voor een stuk kan teruggenomen worden zie ik niets positiefs.
In de weekgrafiek van de Dow Jones kan ik drie verschillende trendlijnen trekken. Telkenmale zit de index tegen die lijnen aan. Ik ga er dus vanuit dat de index terug moet naar de januaritop in eerste instantie en vervolgens kunnen we een verdere daling krijgen naar de gemiddelden toe. 10700 en vervolgens naar 10200 zijn de niveaus waar ik rekening mee houd.
Op dagbasis zien we net als bij de sp500 een negatieve dmi en een verkoopsignaal in de macd. De lange candle van gisteren kan voor de helft worden teruggenomen maar zodra de atr-lijn breekt heb ik drie elementen in mijn systeem die alleen nog een verdere daling aangeven.
Stel dat we de beursweek negatief afsluiten dan ontstaat er ook bij de Nasdaq een duidelijk verkoopsignaal in de candles. Een bearish engulfing valt zeker niet uit te sluiten. De Nasdaq is altijd sterker dan de Dow en de SP500 en dus verwacht ik voor deze index een terugval naar het 20-weeks gemiddelde op 2300. Op dat niveau ligt ook de januaritop. Komen we lager dan lijkt 2175, een daling naar het 50-daags dus, me een doel om rekening mee te houden.
Op dagbasis is er in mijn wvs-systeem ook hier maar één element wat ontbreekt om een volledig zuiver verkoopsignaal te krijgen. De atr-lijn dient neerwaarts doorbroken te worden. Twee vereisten daar is al aan voldaan , namelijk de macd gaf een verkoopsignaal en de dmi-lijnen laten een negatieve cross zien. Die beide gegevens vertellen ons dat we een verdere daling mogen verwachten. Bevestiging komt er bij een doorbraak van de atr-lijn.
Samengevat: de signalen geven aan dat er een top is gezet in de indexen. Even opveren om de lange candles voor een stuk goed te maken kan best. Vervolgens kan de daling gaan doorzetten.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities in deze indexen.