...

Shangai: het uur van de waarheid nadert

24 maart 2010, 19:55 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Index­en zoals de dax en de aex sla­gen er niet in hun weer­stand van jan­u­ari te door­breken maar wan­neer we een resem index­en — wereld­wi­jd — de revue lat­en passeren dan stellen we vast dat die nage­noeg alle­maal tegen een weer­stand­sniveau aanzit­ten. Kijken we spec­i­fiek naar de Shangai dan merken we dat die index een sym­metrische driehoek heeft gevor­md. Puur vanu­it onze TA gezien kri­j­gen we een opwaartse uit­braak en dan zouden wereld­wi­jd de index­en verder kun­nen sti­j­gen. Anticîperen lijkt me echter gevaar­lijk want wat gaan de VS en Chi­na doen met de Yuan?


Een glazen bol hebben we niet en voorken­nis bestaat niet op de beurs zoals we allen wel weten — ) maar wan­neer de VS en Chi­na een besliss­ing nemen over de Yuan, en die besliss­ing komt er heel zek­er, dan zou de uitwerk­ing ervan op de aan­de­lenin­dex­en wereld­wi­jd wel eens voor ver­rassin­gen kun­nen zor­gen. Stel dat Chi­na buigt voor de VS en de munt reval­ueert dan zal dat op de export van de VS een niet te onder­schat­ten posi­tieve invloed hebben. Maar het omge­keerde is ook waar natu­urlijk…

De sym­metrische driehoek die we zien in de maand- en week­grafiek van de Shangai is dus uiter­mate belan­grijk. Puur vanu­it de TA-the­o­rie bezien kri­j­gen we een opwaartse uit­braak maar er op anticiperen is gevaar­lijk want stel dat Chi­na de VS eens de les gaat spellen…

Ik toon in mijn analyse de kwartaal­grafiek, de maand­grafiek eve­nals de week- en dag­grafiek.

Hou er bij de kwartaal­grafiek reken­ing mee dat de huidi­ge can­dle pas defin­tief is na de maand maart. We zien een sti­j­gende rechthoekige driehoek over de laat­ste drie kwartal­en bij een dal­end vol­ume. Dit koers- en vol­umev­er­loop wijzen er dus op dat we moeten reken­ing houden met een opwaartse uit­braak. Breken we inder­daad de high van de huidi­ge can­dle dan kijk ik als mogelijk koers­doel naar de can­dle van maart 2008. Dit is een lange can­dle en dergelijke can­dles wor­den keer op keer, zij het niet vroeg dan laat, voor de helft teruggenomen. Bijgevolg trek ik een lijn in de koers­grafiek met koers­doel 4380. Op dat niveau nemen we de helft van de can­dle terug.

alt
In de maand­grafiek behouden we het vol­umepa­troon dat we voor een opwaartse uit­braak willen hebben. Dat vol­umev­er­loop geeft aan dat er onder beleg­gers een afwach­t­ende houd­ing heerst en het is heel typ­isch voor con­sol­i­datiepa­tro­nen. Waar we in de kwartaal­grafiek een sti­j­gende rechthoekige driehoek zagen zien we hier de sym­metrische driehoek. Dit patroon is nor­maler­wi­jze een half­mast, in som­mige gevallen kan het echter ook een omkeer­pa­troon zijn maar omdat we hier vanaf de okto­ber­bo­dem van 2008 slechts een eerste opgaande beweg­ing had­den ga ik er van uit dat dit een half­mast zal wor­den. Deze sym­metrische driehoek geeft een koers­doel van 4450. Dicht­bij het koers­doel van de kwartaal­grafiek dus.

alt
Ook in de week­grafiek is duidelijk te zien dat we met een sym­metrische driehoek hebben te mak­en. Een uit­braak moet er echter wel gaan komen bin­nenko­rt want de koersen zijn al heel ver naar de punt van het patroon toe opgeschoven. Stel nu dat er geen duidelijke op- of neer­waartse uit­braak komt dan zegt onze the­o­rie over de sym­metrische driehoek ons dat we een koer­son­twik­kel­ing mogen verwacht­en die ner­gens heen­gaat, zijwaarts dus in dat geval.

alt
Op dag­ba­sis valt het op dat bij de laat­ste golf­be­weg­in­gen dalin­gen telkens gepaard gaan bij dal­ende vol­umes en sti­j­gende beweg­in­gen met sti­j­gende vol­umes. Dalin­gen wor­den dus nooit echt verkocht maar opgaande beweg­in­gen kri­j­gen telkens opwaartse druk van de zijde van de kop­ers. Deze vast­stelling strookt duidelijk met de aan­name dat we met de sym­metrische driehoek een half­mast aan het afw­erken zijn.

alt

Samengevat: zuiver tech­nisch moeten we een opwaartse uit­braak verwacht­en vanu­it een sym­metrische driehoek. Waarom dan niet anticiperen? Wel­nu, stel dat Chi­na het ver­tikt de munt te reval­ueren dan zouden de VS- en de West­erse beurzen daarop naar mijn mening wel eens heel hard onderuit kun­nen gaan. Mogelijks met tien­tallen pro­cen­ten. Doen zij dit wel dan kan dit een boost beteke­nen voor de export vanu­it de VS en dan kun­nen de VS- en de West­erse beurzen fors sti­j­gen. Maar dan nog rest de vraag, welke koer­son­twik­kel­ing gaan we dan zien in het Oost­en en welke beurzen gaan er dan wereld­wi­jd gezien voluit prof­iteren en welke niet?

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de Shangai en op Amerikaanse beurzen. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.