Indexen zoals de dax en de aex slagen er niet in hun weerstand van januari te doorbreken maar wanneer we een resem indexen — wereldwijd — de revue laten passeren dan stellen we vast dat die nagenoeg allemaal tegen een weerstandsniveau aanzitten. Kijken we specifiek naar de Shangai dan merken we dat die index een symmetrische driehoek heeft gevormd. Puur vanuit onze TA gezien krijgen we een opwaartse uitbraak en dan zouden wereldwijd de indexen verder kunnen stijgen. Anticîperen lijkt me echter gevaarlijk want wat gaan de VS en China doen met de Yuan?
Een glazen bol hebben we niet en voorkennis bestaat niet op de beurs zoals we allen wel weten — ) maar wanneer de VS en China een beslissing nemen over de Yuan, en die beslissing komt er heel zeker, dan zou de uitwerking ervan op de aandelenindexen wereldwijd wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. Stel dat China buigt voor de VS en de munt revalueert dan zal dat op de export van de VS een niet te onderschatten positieve invloed hebben. Maar het omgekeerde is ook waar natuurlijk…
De symmetrische driehoek die we zien in de maand- en weekgrafiek van de Shangai is dus uitermate belangrijk. Puur vanuit de TA-theorie bezien krijgen we een opwaartse uitbraak maar er op anticiperen is gevaarlijk want stel dat China de VS eens de les gaat spellen…
Ik toon in mijn analyse de kwartaalgrafiek, de maandgrafiek evenals de week- en daggrafiek.
Hou er bij de kwartaalgrafiek rekening mee dat de huidige candle pas defintief is na de maand maart. We zien een stijgende rechthoekige driehoek over de laatste drie kwartalen bij een dalend volume. Dit koers- en volumeverloop wijzen er dus op dat we moeten rekening houden met een opwaartse uitbraak. Breken we inderdaad de high van de huidige candle dan kijk ik als mogelijk koersdoel naar de candle van maart 2008. Dit is een lange candle en dergelijke candles worden keer op keer, zij het niet vroeg dan laat, voor de helft teruggenomen. Bijgevolg trek ik een lijn in de koersgrafiek met koersdoel 4380. Op dat niveau nemen we de helft van de candle terug.
In de maandgrafiek behouden we het volumepatroon dat we voor een opwaartse uitbraak willen hebben. Dat volumeverloop geeft aan dat er onder beleggers een afwachtende houding heerst en het is heel typisch voor consolidatiepatronen. Waar we in de kwartaalgrafiek een stijgende rechthoekige driehoek zagen zien we hier de symmetrische driehoek. Dit patroon is normalerwijze een halfmast, in sommige gevallen kan het echter ook een omkeerpatroon zijn maar omdat we hier vanaf de oktoberbodem van 2008 slechts een eerste opgaande beweging hadden ga ik er van uit dat dit een halfmast zal worden. Deze symmetrische driehoek geeft een koersdoel van 4450. Dichtbij het koersdoel van de kwartaalgrafiek dus.
Ook in de weekgrafiek is duidelijk te zien dat we met een symmetrische driehoek hebben te maken. Een uitbraak moet er echter wel gaan komen binnenkort want de koersen zijn al heel ver naar de punt van het patroon toe opgeschoven. Stel nu dat er geen duidelijke op- of neerwaartse uitbraak komt dan zegt onze theorie over de symmetrische driehoek ons dat we een koersontwikkeling mogen verwachten die nergens heengaat, zijwaarts dus in dat geval.
Op dagbasis valt het op dat bij de laatste golfbewegingen dalingen telkens gepaard gaan bij dalende volumes en stijgende bewegingen met stijgende volumes. Dalingen worden dus nooit echt verkocht maar opgaande bewegingen krijgen telkens opwaartse druk van de zijde van de kopers. Deze vaststelling strookt duidelijk met de aanname dat we met de symmetrische driehoek een halfmast aan het afwerken zijn.
Samengevat: zuiver technisch moeten we een opwaartse uitbraak verwachten vanuit een symmetrische driehoek. Waarom dan niet anticiperen? Welnu, stel dat China het vertikt de munt te revalueren dan zouden de VS- en de Westerse beurzen daarop naar mijn mening wel eens heel hard onderuit kunnen gaan. Mogelijks met tientallen procenten. Doen zij dit wel dan kan dit een boost betekenen voor de export vanuit de VS en dan kunnen de VS- en de Westerse beurzen fors stijgen. Maar dan nog rest de vraag, welke koersontwikkeling gaan we dan zien in het Oosten en welke beurzen gaan er dan wereldwijd gezien voluit profiteren en welke niet?
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de Shangai en op Amerikaanse beurzen.