...

Shangai-Hang Seng-Bombay

29 september 2010, 17:26 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Reken­ing houdende met het ver­loop van de sen­ti­mentsindi­ca­toren zou ik voor de AEX en de SP500 de komende dagen een korte terug­val niet uit­sluiten. Het vol­umev­er­loop en het beeld uit de koers­grafiek bij de SPY in acht nemende bli­jf ik niet­temin (na die mogelijke cor­rec­tie) een opwaartse uit­braak verwacht­en. Het 1150 niveau biedt nu even weer­stand maar eens die zone dor­bro­ken kun­nen we vlot naar 1180÷1190÷1220 en ver­vol­gens naar 1260


We kijken in deze mid-week analyse even naar de grafieken van de Shangai, de Hang Seng en de Bom­bay-index.

In de maand­grafiek van de Shangai (2591) zien we dat het vol­ume sinds de juli­top een dal­ende trend ver­toont. Dit kan, de ste­un van de gemid­delden in acht genomen, duiden op de vorm­ing van een vlag. De ste­un­li­jn juni 2005 — okto­ber 2008 mag vanzelf­sprek­end niet naar bene­den door­bro­ken wor­den want in dat geval kri­j­gen we een lagere bodem onder de low van juli 2010. Anticiperen op een sti­jging wil ik niet doen van­wege de dal­ende price pro­cent oscil­la­tor. Het lijkt me beter een sig­naal af te wacht­en waar­bij ik het lief­st de weer­stand­sli­jn van het patroon zie door­bro­ken wor­den.



alt

Op week­ba­sis zien we vanaf de april­top tot aan de juli­bo­dem een dal­ing bij dal­end vol­ume. Dit is in die zin posi­tief omdat er dus geen druk vanu­it het vol­ume kwam. De uit­braak die vol­gde boven de dal­ende weer­stan­dli­jn kende dan weer een toen­e­mend vol­ume en dat is eve­neens een posi­tief gegeven. Toch wil ik van­wege de hor­i­zon­tale lijn onder de bodems van novem­ber en feb­ru­ari en de druk van de dal­ende weekgemid­delden niet anticiperen op een sti­jging. Ook de price pro­cent oscil­la­tor ligt onder de 0‑lijn en dat is niet zo posi­tief.

alt

Op dag­ba­sis zien we een rechthoek onder de vlak ver­lopende gemid­delden. Omdat de trend vooraf­gaand aan de vorm­ing van de rechthoek sti­j­gend was mogen we in principe een opwaartse uit­braak verwacht­en maar anticiperen op dergelijke uit­braak bli­jft spec­u­latief.

alt

Ook de Hang-Seng (22109) zit in een rechthoek maar dan wel op maand­grafiek tegen de zone waar we in 2008 naar bene­den uitvie­len. Duidelijke weer­stand hier en het lijkt me niet aangewezen hier long­posi­ties in te nemen vooraleer er een duidelijke opwaartse uit­braak staat. Bestaande long­posi­ties moeten hier bescher­md wor­den want vallen we onder de ste­un­li­jn van de rechthoek dan is er een pak ruimte naar bene­den.

alt

Op week­ba­sis oogt het koersver­loop op het eerste zicht wel posi­tief. De index ligt boven de sti­j­gende gemid­delden en de price pro­cent oscil­la­tor gaf een koopsig­naal. Het te verwacht­en resul­taat geef ik voor een uit­braak aan bei­de zij­den weer met een hor­i­zon­tale lijn. Klap­pen we de rechthoek om dan ontstaat er naar boven toe ruimte tot bij de gap van jan­u­ari 2008 op 27600 maar bij een val door de ste­un­li­jn is er ruimte naar de gap van april 2009 op 15600. Dat is een behoor­lijk risi­co voor longs en van­daar dat ik op een opwaartse uit­braak niet zou anticiperen, even­min als op een neer­waartse.

alt


Waarom het niet ver­standig is, gevaar­lijk zelfs te anticiperen op een opwaartse uit­braak wordt duidelijk in de dag­grafiek. We zien daar een sti­j­gende wig, een grote relatieve afs­tand tussen de gemid­delden en een nakend verkoopsig­naal bij de price pro­cent oscil­la­tor. Deze gegevens mak­en dat bestaande longs zek­er moeten bescher­md wor­den met een stop.


alt

De Indi­ase index (20105) is een buiten­been­t­je in posi­tieve zin ten opzichte van andere mark­ten maar kampt op maand­ba­sis nu toch met de top van jan­u­ari 2008. De kracht blijkt uit de sti­j­gende ste­un­li­jn onder de meest recente bodems en dus is een opwaartse uit­braak niet uit te sluiten. Uit vei­ligheid zou ik bestaande longs toch maar bescher­men.

alt

Ook op week­ba­sis blijkt de kracht van het koersver­loop want de index is opwaarts uit­ge­bro­ken uit een sti­j­gende wig. Een terugtest van het 20-weeks gemid­delde kan best maar dat zou dan een opzet kun­nen wor­den voor een ges­laagde aan­val op de top van 2008.

alt

Op dag­ba­sis is duidelijk dat de kans op een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn ver­meld in de week­grafiek groot is. We zien een immers een nakend verkoopsig­naal in de price pro­cent oscil­la­tor, een koers die zich hoog boven het kort­st­lopende gemid­delde bevind en een hoge relatieve afs­tand tussen de gemid­delden.

alt

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. geen posi­ties op de overige bespro­ken indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.