Rekening houdende met het verloop van de sentimentsindicatoren zou ik voor de AEX en de SP500 de komende dagen een korte terugval niet uitsluiten. Het volumeverloop en het beeld uit de koersgrafiek bij de SPY in acht nemende blijf ik niettemin (na die mogelijke correctie) een opwaartse uitbraak verwachten. Het 1150 niveau biedt nu even weerstand maar eens die zone dorbroken kunnen we vlot naar 1180÷1190÷1220 en vervolgens naar 1260…
We kijken in deze mid-week analyse even naar de grafieken van de Shangai, de Hang Seng en de Bombay-index.
In de maandgrafiek van de Shangai (2591) zien we dat het volume sinds de julitop een dalende trend vertoont. Dit kan, de steun van de gemiddelden in acht genomen, duiden op de vorming van een vlag. De steunlijn juni 2005 — oktober 2008 mag vanzelfsprekend niet naar beneden doorbroken worden want in dat geval krijgen we een lagere bodem onder de low van juli 2010. Anticiperen op een stijging wil ik niet doen vanwege de dalende price procent oscillator. Het lijkt me beter een signaal af te wachten waarbij ik het liefst de weerstandslijn van het patroon zie doorbroken worden.
Op weekbasis zien we vanaf de apriltop tot aan de julibodem een daling bij dalend volume. Dit is in die zin positief omdat er dus geen druk vanuit het volume kwam. De uitbraak die volgde boven de dalende weerstandlijn kende dan weer een toenemend volume en dat is eveneens een positief gegeven. Toch wil ik vanwege de horizontale lijn onder de bodems van november en februari en de druk van de dalende weekgemiddelden niet anticiperen op een stijging. Ook de price procent oscillator ligt onder de 0‑lijn en dat is niet zo positief.
Op dagbasis zien we een rechthoek onder de vlak verlopende gemiddelden. Omdat de trend voorafgaand aan de vorming van de rechthoek stijgend was mogen we in principe een opwaartse uitbraak verwachten maar anticiperen op dergelijke uitbraak blijft speculatief.
Ook de Hang-Seng (22109) zit in een rechthoek maar dan wel op maandgrafiek tegen de zone waar we in 2008 naar beneden uitvielen. Duidelijke weerstand hier en het lijkt me niet aangewezen hier longposities in te nemen vooraleer er een duidelijke opwaartse uitbraak staat. Bestaande longposities moeten hier beschermd worden want vallen we onder de steunlijn van de rechthoek dan is er een pak ruimte naar beneden.
Op weekbasis oogt het koersverloop op het eerste zicht wel positief. De index ligt boven de stijgende gemiddelden en de price procent oscillator gaf een koopsignaal. Het te verwachten resultaat geef ik voor een uitbraak aan beide zijden weer met een horizontale lijn. Klappen we de rechthoek om dan ontstaat er naar boven toe ruimte tot bij de gap van januari 2008 op 27600 maar bij een val door de steunlijn is er ruimte naar de gap van april 2009 op 15600. Dat is een behoorlijk risico voor longs en vandaar dat ik op een opwaartse uitbraak niet zou anticiperen, evenmin als op een neerwaartse.
Waarom het niet verstandig is, gevaarlijk zelfs te anticiperen op een opwaartse uitbraak wordt duidelijk in de daggrafiek. We zien daar een stijgende wig, een grote relatieve afstand tussen de gemiddelden en een nakend verkoopsignaal bij de price procent oscillator. Deze gegevens maken dat bestaande longs zeker moeten beschermd worden met een stop.
De Indiase index (20105) is een buitenbeentje in positieve zin ten opzichte van andere markten maar kampt op maandbasis nu toch met de top van januari 2008. De kracht blijkt uit de stijgende steunlijn onder de meest recente bodems en dus is een opwaartse uitbraak niet uit te sluiten. Uit veiligheid zou ik bestaande longs toch maar beschermen.
Ook op weekbasis blijkt de kracht van het koersverloop want de index is opwaarts uitgebroken uit een stijgende wig. Een terugtest van het 20-weeks gemiddelde kan best maar dat zou dan een opzet kunnen worden voor een geslaagde aanval op de top van 2008.
Op dagbasis is duidelijk dat de kans op een terugtest van de doorbroken weerstandslijn vermeld in de weekgrafiek groot is. We zien een immers een nakend verkoopsignaal in de price procent oscillator, een koers die zich hoog boven het kortstlopende gemiddelde bevind en een hoge relatieve afstand tussen de gemiddelden.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op de overige besproken indexen.