U weet het wel toch: Sell in May and go away? Maar kent u ook het vervolg?
Sell in may and go away but remember to come back in september!!! And guess what…het is september. Tijd om achter uw bureau te gaan zitten en de investeringen weer op te pakken. Althans, volgens de oude beurswijsheid…
We gaan het de komende maanden meemaken of dat ook voor 2020 op zal gaan. Ik neem u mee vandaag langs een index en drie aandelen.
Alle grafieken van vandaag zijn intraday, de beurs is dus nog volop bezig op weg naar de slotkoers. Ik begin met de AEX.
Intraday klopt onze beursgraadmeter op de deur van de bovenkant van het dalende trendkanaaltje. Het kanaaltje begon op de dag van de hoogste koers na het virus en loopt tot aan vandaag. Is het een trendkanaal uit de theorieboekjes? Née, absoluut niet, want de onderkant van het dalend trendkanaal werd slechts één keer opgezocht. De bovenkant daarentegen werd al drie keer opgezocht en vandaag (intraday) voor de vierde keer.
U ziet ook de donkergroene stijgende trendlijn die de AEX nu sinds eind juli al drie keer heeft aangetikt. Het gaat vandaag en de komende dagen spannend worden, krijgen we een uitbraak aan de bovenkant, dus uit het dalend trendkanaal, of zijn de 25 aandelen uit de AEX niet sterk genoeg en zal de index door het stijgende trendlijntje zakken en wellicht zelfs de onderkant van het dalend trendkanaal gaan opzoeken?
We gaan eens kijken hoe sterk of juist zwak drie aandelen uit onze index erbij liggen. De eerste is Philips.
Dat gaat goed de laatste drie beursdagen en vooral vandaag!
Toch ben ik niet echt optimistisch over Philips. Onder de blauwe en lichtgroene dalende trendlijnen is het aandeel onder de donkergroene steun op ongeveer euro 41,55 gezakt, niet echt sterk. Vandaag herstelt het aandeel zich prima, maar uiteindelijk is het niets meer en niets minder dan een terugkeer naar de donkergroene lijn. En die doet nu geen dienst meer als steun, maar als weerstand! Dus oude steun wordt nieuwe weerstand.
Op moment van schrijven is de mooie koersontwikkeling dus niets meer dan een pull back. Ik heb hem niet getekend, maar ik zou er zelfs een “vlaggetje” van kunnen maken. Dat patroon staat te boek als een continuatiepatroontje. De laatste weken zitten we in een downtrend en de opwaartse “flag” zou dat dus bevestigen. Op moment van schrijven denkt geen haar op mijn hoofd aan een positie in Philips naar boven.
Hoe staat het dan met ASM International? Dit aandeel kwam al voorbij in mijn column van afgelopen zaterdag: “U wordt in slaap gesust”. Als u hier klikt, dan kunt u dat nog even teruglezen. Kijkt u nu eens wat er intraday op de grafiek van ASM International gebeurt. Jawel, na een periode van u in slaap sussen breekt het aandeel uit!
Nu besef ik natuurlijk wel, het is slechts intraday en de mogelijkheid bestaat dat ASM Int. bij de slotkoers weer in de tradingrange is teruggekeerd. Dus nog niet al uw bezittingen verkopen en naar ASM Int. sluizen. Dat is sowieso niet iets wat ik aanraad, beter spreid u uw belangen!
Maar het is goed dit te signaleren, mocht u het aandeel al in uw bezit hebben dan zou er wel eens meer in kunnen zitten. In mijn column van zaterdag kunt u mijn koersdoel lezen mocht ASM International daadwerkelijk uitbreken.
Ik sluit af vandaag met ASML. Lekker verwarrend altijd, ASMI en ASML, let bij het doorgeven van een order aan de beurs extra op!
Leuk grafiekje om te zien, tenminste volgens mijn bescheiden mening. De val door de rode stijgende trendlijn, het plakken/schurken aan diezelfde lijn (ik heb daar een interessante column over geschreven, zoek maar op), de “gap”, de “pennant” of wimpel als continuatiepatroontje, weer een gap en de verdere afzwakking tot aan de groene steunlijn op ongeveer 296 euro. Wat een mooie ontwikkeling, alles uit het boekje.
Vanaf de bodem van eind juli is ASML zich aan het opwerken en dat gebeurt binnen een stijgend trendkanaaltje. Binnen dat trendkanaal klopt ASML vandaag tegen de bovenkant, dus tegen de stijgende weerstandslijn. Het zou kunnen dat het aandeel zó sterk is en zelfs uit het stijgende trendkanaaltje breekt. Waarschijnlijker echter, en niet per sé verkeerd, is als ASML een stapje terug zou doen en de onderkant weer gaat opzoeken. Na de stijging weer even op adem komen, even rust zoeken om daarna weer verder te kunnen stijgen. Een derde scenario zou nog kunnen zijn dat ASML nu, na de top in juli, een lagere top aan het vormen is. Op moment van schrijven ga ik daar nog niet van uit.
Ik wens u een prettige voortzetting van uw woensdag toe!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.