Wat in het vat zit verzuurt niet. De column van dinsdag krijgt u gewoon op woensdag! Het belooft een mooie dag te worden en ik ga eens kijken of dat ook voor de volgende vier aandelen uit de AEX geldt. Aan de beurt zijn ABN AmRo, DSM, Galapagos en Koninklijke Olie. Ik heb de grafieken om verschillende redenen gekozen.
Ik steek van wal met ABN AmRo:
Het eerste wat opvalt is dat we bij dé bank nauwelijks van een herstel kunnen spreken. Naar beneden door het virus lukte ABN nog wel, maar het herstel is niet indrukwekkend. Zou het zijn dat we met zijn allen de bank straffen voor de verschrikkelijke tv-réclame waarbij die interessante meneer zit te videochatten met een medewerker van de bank? Tenenkrommend, wat een slecht toneelstukje. Komt wat mij betreft nú al in aanmerking voor slechtste tv-réclame van het jaar! Maar dit heeft niets met technische analyse te maken, dus ik ga snel door.
Onder de rode dalende trendlijn gaat de bank zijwaarts of zelfs per saldo iets lager. Kijk dan naar de blauwe lijn op ongeveer euro 7,50. Eind april werd daar een topje gevormd en de maanden daarop zocht de koers daar steeds steun. Ook nu is ABN daar weer aanbeland en de vraag is of de steunlijn het gaat houden. Mocht de koers weer opveren dan komt het al snel de rode dalende trendlijn weer tegen. Geen kopertje op moment van schrijven en de grafiek zou verzwakken als de blauwe horizontale lijn sneuvelt.
Door met DSM:
Hoe verschillend is de grafiek van DSM met die van ABN!?! Kijk hoe DSM reageert op Covid-19 en kijk vooral hoe het aandeel zich herstelde. Al zeer snel zat DSM op een bijna 100% herstel en een maandje later werd de top — of moet ik zeggen toppen — van voor het virus al opwaarts uitgenomen.
En kijkt u dan nu eens naar het rode/roze stijgende trendkanaaltje rechts op de grafiek. Beleggers blijken te denken dat de enige weg die naar boven is! Wat bijzonder.
De vraag is nu of deze mooie beweging aan zal houden. Wel, ik zie nu nog geen aanwijzingen in de grafiek dat dat niet het geval zou zijn. Ja ok, we zouden op weg kunnen zijn naar een dubbel topje en/of een niet zo veel zeggende lichte negatieve divergentie. Maar beiden staan er nog niet, dus het is bijna niet te geloven maar we mogen verder omhoog kijken.
Dan ga ik met u bekijken hoe de grafiek van Galapagos er met het slot van gisteren bijligt.
Onder de rode dalende trendlijn ziet u Galapagos aanbeland bij de oranje steunlijn op ongeveer euro 165,50. In juni en eerder deze maand zocht Galapagos dat niveau op om daarna weer te stijgen. Verkopers hebben het aandeel echter weer terug gedrukt naar dat niveau en nu wordt het cruciaal voor Galapagos dat kopers weer in de markt komen om een neerwaartse doorbraak van de oranje steun te voorkomen.
Houdt de steun op euro 165,50 stand en komen kopers weer terug, dan kan een rit naar de rode dalende trendlijn tot de mogelijkheden gaan behoren. Bij een neerwaartse doorbraak echter moeten we vrezen voor een aardig stapje terug. Ik zie dan bijvoorbeeld pas rond euro 152 iets wat op een steuntje lijkt.
Hoe ligt de hoeksteen van de portefeuille erbij?
De oude rotten van het beleggen weten dan dat ik het over Royal Dutch Shell heb. Ik heb deze daggrafiek bewust wat langer geplot, dus met meer koersgeschiedenis om u te laten zien dat het vóór Corona ook al niet florissant ging. Het virus liet de beursgigant dan ook nog eens behoorlijk struikelen. Nu kijken we rechts op de grafiek naar het herstel. Als u mijn columns met enige regelmaat volgt dan kunt u zelf ook wel een rijtje aandelen opnoemen die meer zijn hersteld dan RD.
Rechts op de grafiek zien we als eerste een redelijk belangrijke weerstand op euro 17,70. Op euro 13,50 ligt een redelijk belangrijke steun rond euro 13,50. De koers van RDSA zit vooralsnog gevangen binnen die bandbreedte. Dan zien we nog het oranje dalende trendlijntje. Binnen de genoemde bandbreedte drukt deze lijn de koers steeds dichterbij de steun op 13,50. Voor de komende periode is het interessant om te zien of kopers of verkopers de bovenliggende partij gaan zijn. Weten kopers de koers door de dalende trendlijn te tillen en blijven we vooralsnog binnen de beschreven bandbreedte? Of zien verkopers hun kans schoon en gaat de steun op 13 euro 50 sneuvelen? Op moment van schrijven heb ik op basis van de grafiek geen enkel idee welk kamp als winnaar uit de strijd gaat komen.
Geniet van uw woensdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.