...

Rally olie mogelijk van korte duur

23 mei 2016, 12:44 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De olie is de afgelopen maan­den een veel bespro­ken onder­w­erp en zo ver­schi­j­nen er bij­na dagelijks ver­sla­gen en analy­ses. Door de hoge cor­re­latie tussen de olie en de finan­ciele mark­ten kan een grote fluc­tu­atie bin­nen de olie sec­tor voor veel onrust zor­gen op de finan­ciele mark­ten. De vraag is of deze ral­ly, net zoals die van de staal­pri­js, van korte duur is. In deze analyse bespreken we invloe­den op de olie over de afgelopen jaren en het mogelijke koersverloop.


Ondanks de vele koersvoor­spellin­gen via diverse anal­is­ten zien we dat de olie op zich erg moeil­ijk te voor­spellen is en eigen­lijk alle regels aan de laars lapt. Zo is de olie de laat­ste weken met een sterke ral­ly bezig en word er geprobeert om de $50 dol­lar te halen. Gold­man Sachs, die voor lange tijd een negatieve out­look had op de olie sec­tor, heeft het koers­doel voor de olie afgelopen week voor de korte ter­mi­jn toch ver­hoogd van $35 dol­lar naar $45 dollar.

Er zijn vele fac­toren die van grote invloed zijn op het koersver­loop van de olie bekeken over de afgelopen jaren. Rond juni 2014 begon de dal­ing van de olie en zak­te de pri­js in korte tijd met 40%. Voor deze dal­ing waren er eigen­lijk ver­schil­lende rede­nen. Ten eerste de OPEC lan­den kwa­men in novem­ber 2014 niet tot een overeenkomst over pro­duc­tie capaciteit­en en pro­duceer­den daar­door veel meer dan werd verwacht. Ten tweede werd de V.S. de groot­ste pro­du­cent van olie waar­door ze min­der hoef­den te importeren wat tot gevolg had dat de vraag naar olie sterk afnam op de wereld­markt. Ten derde vold­e­den vele economis­che cijfers niet aan de verwachtin­gen het­geen voor onrust zorgde. Tot slot werd de pro­duc­tie in Libië en Irak niet aange­tast (ver­laagd) door de prob­le­men die er wer­den verwacht in deze regio (oor­log Syrië)

Over 2015 kwa­men er nog wat fac­toren bij die de oliepri­jzen deden dalen. Zo zijn de kosten voor de pro­duc­tie van schalie olie drastisch gedaald, waar­door deze pro­du­cen­ten beter in staat zijn om te con­cur­reren met tra­di­tionele oliepro­du­cen­ten. Ook het deels oph­ef­fen van sanc­ties tegen Iran zorgde ervoor dat de pro­duc­tie van olie weer ver­hoogd werd omdat Iran het ver­loren mark­taan­deel in een snel tem­po terug wil win­nen. Als laat­ste fac­tor in 2015 bleven de olie voor­raden oplopen door een over­aan­bod in de markt wat mede voor een neer­waartse pri­js­druk zorgde op de oliemarkt. Rond jan­u­ari dit jaar maak­te de oliepri­js een diepe bodem en werd het laag­ste niveau in 12 jaar bereikt. Sinds­di­en her­steld de olie zich echter vrij snel en is het maar de vraag of dit ook zo zal bli­jven. We hebben iets soort­gelijks kun­nen zien bij de ral­ly van de staal­pri­js, die was kort­durig waar­door de staal­pri­jzen daar­na snel weer zijn gaan dalen. Toch een markt vol spec­u­lanten, zow­el bij het staal als bij de olie waar­door er aan bei­de kan­ten alti­jd wat over­dri­jv­ing om de hoek komt kijken.

De sti­jging van de oliepri­js is mede te danken aan de vol­gende fac­toren, alles op de korte termijn.

Ten eerste probeert Chi­na de groe­ici­jfers via plan­nen met stim­u­latie op de korte ter­mi­jn te ver­hogen waar­door de vraag naar olie toe­neemt. Hier­naast zor­gen ver­schil­lende calamiteit­en wereld­wi­jd voor een dal­end aan­bod van de olie. Door bos­bran­den in Cana­da, aan­vallen in Nige­ria, een dal­ing van olievoor­raden in de V.S., gesprekken over een max­i­male pro­duc­tie capaciteit en nog ver­schil­lende andere oorza­k­en is er op de korte ter­mi­jn een ral­ly op gang gekomen die moeil­ijk te stu­iten is. Ten gevolge daar­van is de olie in een te korte tijd van een vri­jwel verzadigde opslag­ca­paciteit naar teko­rt terug gelopen. Dat teko­rt zagen we vooral deze maand (mei).

Door al deze fac­toren moeten we toch voorzichtig naar de olie kijken, als deze calamiteit­en ver­holpen zijn en de pro­duc­tie weer wordt opgevo­erd dan kan de olie weer snel gaan dalen door een nieuwe vorm van over­pro­duc­tie op de markt. Zo heeft Iran de pro­duc­tie al sterk ver­hoogd en is Sau­di Ara­bië het­zelfde van plan. Daar­naast kun­nen pro­du­cen­ten met hogere kosten bij een hogere oliepri­js weer gaan con­cur­reren op de markt. Cijfers van Bloomberg lat­en zien dat oliepro­du­cen­ten zich ook aan het indekken zijn tegen een dal­ing van de oliepri­js en zo zijn het aan­tal short-posi­ties opgelopen tot het hoog­ste niveau sinds 2011. Zo verwacht­en bijvoor­beeld ook de anal­is­ten van Bank of Amer­i­ca Mer­ill Lynch dat de oliepri­js terug zal zakken naar 39$ dollar.

Brent olie:

De Brent olie is opzoek naar het niveau van augus­tus vorig jaar waar de koers boven de $50 dol­lar stond. Zo laat de koers een enorme volatiliteit zien en kan de olie daar­door vrij grote uit­sla­gen mak­en. De laat­ste dagen is de Brent olie toch wat aan het inlev­eren en word het even lastig om nieuwe top­pen neer te zetten. Ste­un voor de Brent olie ligt rond de $46.5 dol­lar met daaron­der $44.5 en $42.2.

De Brent olie ondervind een sterke weer­stand rond de $50 – 51 waar meerdere­maals zon­der suc­ces werd geprobeerd om daar door te breken, lat­er wacht er weer­stand rond de $54. Het 50- en 200-daags gemid­delde liggen nu een stuk­je onder de koers. Tech­nisch lijkt dit sterk maar door de sterke ral­ly van afgelopen weken kan dit een onjuist sig­naal afgeven. We wacht­en dus af wat de olie gaat doen ron­dom de $50

Brent TA 42fed

WTI olie:

De koers van de WTI olie ligt nu rond het­zelfde niveau als in augus­tus vorig jaar en maakt zo de ver­liezen van het eerste kwartaal weer goed. Toch is het afwacht­en of er genoeg kracht in de sti­jging zit om nieuwe top­pen neer te gaan zetten.

Ste­un voor de WTI olie ligt er rond de $46.2 met daaron­der de $43.2. Bij het door­breken van dit laat­ste ste­un niveau wacht de vol­gende ste­un rond de $42 en $40 waar dan ook meteen het 50- en 200- daags gemid­delde uitkomen. Weer­stand voor de WTI olie kun­nen we rond de $50 verwacht­en, daar­boven zien we de $54 als weer­stand. De WTI loopt de afgelopen dagen iets terug en word het daar­door toch wat lastig om nieuwe top­pen neer te zetten op korte termijn.

WTI TA bb00f

US Mar­kets Redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.