De olie is de afgelopen maanden een veel besproken onderwerp en zo verschijnen er bijna dagelijks verslagen en analyses. Door de hoge correlatie tussen de olie en de financiele markten kan een grote fluctuatie binnen de olie sector voor veel onrust zorgen op de financiele markten. De vraag is of deze rally, net zoals die van de staalprijs, van korte duur is. In deze analyse bespreken we invloeden op de olie over de afgelopen jaren en het mogelijke koersverloop.
Ondanks de vele koersvoorspellingen via diverse analisten zien we dat de olie op zich erg moeilijk te voorspellen is en eigenlijk alle regels aan de laars lapt. Zo is de olie de laatste weken met een sterke rally bezig en word er geprobeert om de $50 dollar te halen. Goldman Sachs, die voor lange tijd een negatieve outlook had op de olie sector, heeft het koersdoel voor de olie afgelopen week voor de korte termijn toch verhoogd van $35 dollar naar $45 dollar.
Er zijn vele factoren die van grote invloed zijn op het koersverloop van de olie bekeken over de afgelopen jaren. Rond juni 2014 begon de daling van de olie en zakte de prijs in korte tijd met 40%. Voor deze daling waren er eigenlijk verschillende redenen. Ten eerste de OPEC landen kwamen in november 2014 niet tot een overeenkomst over productie capaciteiten en produceerden daardoor veel meer dan werd verwacht. Ten tweede werd de V.S. de grootste producent van olie waardoor ze minder hoefden te importeren wat tot gevolg had dat de vraag naar olie sterk afnam op de wereldmarkt. Ten derde voldeden vele economische cijfers niet aan de verwachtingen hetgeen voor onrust zorgde. Tot slot werd de productie in Libië en Irak niet aangetast (verlaagd) door de problemen die er werden verwacht in deze regio (oorlog Syrië)
Over 2015 kwamen er nog wat factoren bij die de olieprijzen deden dalen. Zo zijn de kosten voor de productie van schalie olie drastisch gedaald, waardoor deze producenten beter in staat zijn om te concurreren met traditionele olieproducenten. Ook het deels opheffen van sancties tegen Iran zorgde ervoor dat de productie van olie weer verhoogd werd omdat Iran het verloren marktaandeel in een snel tempo terug wil winnen. Als laatste factor in 2015 bleven de olie voorraden oplopen door een overaanbod in de markt wat mede voor een neerwaartse prijsdruk zorgde op de oliemarkt. Rond januari dit jaar maakte de olieprijs een diepe bodem en werd het laagste niveau in 12 jaar bereikt. Sindsdien hersteld de olie zich echter vrij snel en is het maar de vraag of dit ook zo zal blijven. We hebben iets soortgelijks kunnen zien bij de rally van de staalprijs, die was kortdurig waardoor de staalprijzen daarna snel weer zijn gaan dalen. Toch een markt vol speculanten, zowel bij het staal als bij de olie waardoor er aan beide kanten altijd wat overdrijving om de hoek komt kijken.
De stijging van de olieprijs is mede te danken aan de volgende factoren, alles op de korte termijn.
Ten eerste probeert China de groeicijfers via plannen met stimulatie op de korte termijn te verhogen waardoor de vraag naar olie toeneemt. Hiernaast zorgen verschillende calamiteiten wereldwijd voor een dalend aanbod van de olie. Door bosbranden in Canada, aanvallen in Nigeria, een daling van olievoorraden in de V.S., gesprekken over een maximale productie capaciteit en nog verschillende andere oorzaken is er op de korte termijn een rally op gang gekomen die moeilijk te stuiten is. Ten gevolge daarvan is de olie in een te korte tijd van een ‘vrijwel verzadigde opslagcapaciteit naar tekort terug gelopen. Dat tekort zagen we vooral deze maand (mei).
Door al deze factoren moeten we toch voorzichtig naar de olie kijken, als deze calamiteiten verholpen zijn en de productie weer wordt opgevoerd dan kan de olie weer snel gaan dalen door een nieuwe vorm van overproductie op de markt. Zo heeft Iran de productie al sterk verhoogd en is Saudi Arabië hetzelfde van plan. Daarnaast kunnen producenten met hogere kosten bij een hogere olieprijs weer gaan concurreren op de markt. Cijfers van Bloomberg laten zien dat olieproducenten zich ook aan het indekken zijn tegen een daling van de olieprijs en zo zijn het aantal short-posities opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2011. Zo verwachten bijvoorbeeld ook de analisten van Bank of America Merill Lynch dat de olieprijs terug zal zakken naar 39$ dollar.
Brent olie:
De Brent olie is opzoek naar het niveau van augustus vorig jaar waar de koers boven de $50 dollar stond. Zo laat de koers een enorme volatiliteit zien en kan de olie daardoor vrij grote uitslagen maken. De laatste dagen is de Brent olie toch wat aan het inleveren en word het even lastig om nieuwe toppen neer te zetten. Steun voor de Brent olie ligt rond de $46.5 dollar met daaronder $44.5 en $42.2.
De Brent olie ondervind een sterke weerstand rond de $50 – 51 waar meerderemaals zonder succes werd geprobeerd om daar door te breken, later wacht er weerstand rond de $54. Het 50- en 200-daags gemiddelde liggen nu een stukje onder de koers. Technisch lijkt dit sterk maar door de sterke rally van afgelopen weken kan dit een onjuist signaal afgeven. We wachten dus af wat de olie gaat doen rondom de $50
WTI olie:
De koers van de WTI olie ligt nu rond hetzelfde niveau als in augustus vorig jaar en maakt zo de verliezen van het eerste kwartaal weer goed. Toch is het afwachten of er genoeg kracht in de stijging zit om nieuwe toppen neer te gaan zetten.
Steun voor de WTI olie ligt er rond de $46.2 met daaronder de $43.2. Bij het doorbreken van dit laatste steun niveau wacht de volgende steun rond de $42 en $40 waar dan ook meteen het 50- en 200- daags gemiddelde uitkomen. Weerstand voor de WTI olie kunnen we rond de $50 verwachten, daarboven zien we de $54 als weerstand. De WTI loopt de afgelopen dagen iets terug en word het daardoor toch wat lastig om nieuwe toppen neer te zetten op korte termijn.
US Markets Redactie