Q4 2018: Het begin van een zware periode?
7 december 2018, 14:36
|
Daïm Boscart
| leestijd: 3 minuten
|
moeilijkheid: 10 / 12
|
2018, het beursjaar na het krachtige 2017, was op een kleine dip na lang een mooi beursjaar. De Dow Jones, die op 24.800 punten begon, bereikte bijna de 27.000 punten en ook de overige indices deden lang een duit in het zakje. Zo bleef de hosanna stemming op de beurzen van de afgelopen jaren in stand maar Q4 van 2018 heeft vooralsnog een nare smaak achtergelaten. De opgebouwde winsten van eerder dit jaar zijn als sneeuw voor de zon gesmolten en handelsspanningen, hoge noteringen en onzekerheid zorgen voor vervelende onrust op de markten. We zien het einde van optimisme in Amerika waar de beurzen wat in elkaar zakken en realisme in Europa waar de beurzen het hele jaar met de rem erop hebben gevolgd. Zoals ik nu naar de markt kijk mogen we gerust stellen dat de beurzen, met name in Europa, in een corrigerende fase zijn beland. Hieronder zal ik de situatie in Duitsland en Nederland beschrijven waar de markten toch echt aan het inkakken zijn!
DAX & AEX
De DAX noteert op het moment van schrijven rond de 10.900 punten en dat betekent dat de Duitsers weer rond de niveaus van november 2016 staan. Mocht u zich dat afvragen: dat is inderdaad de periode waarop Trump werd verkozen tot President van Amerika en dus de start van de zogeheten ”Trump-Rally”. De Trump-Rally gaat in Duitsland dus niet meer op aangezien er per saldo niets meer van de winsten over is.
In Nederland hebben we de winsten iets beter vast kunnen houden: de AEX index staat met 505 punten rond de niveaus van februari/maart 2017. Dit betekent dat 2018 zoals het er nu voor staat een verliesgevend jaar is geweest en dat de winsten van 2017 bijna verdampt zijn. Een zeer belangrijk signaal waarmee de markten afgeven dat er een einde is gekomen aan het eenrichtingsverkeer omhoog. Sowieso vind ik de analyse van de Europese markten normaliter een stuk interessanter om te volgen aangezien ik het gevoel heb dat er hier wat meer realisme heerst dan in de VS waar de waan van de dag vaak regeert.
De kritische Europese beleggers hebben er momenteel weinig vertrouwen in en deze ommekeer is eigenlijk al vanaf medio dit jaar ingezet. In 2018 werd er op het Damrak een mooie jaartop neergezet rond de 577 punten, hiermee kwam de AEX tot een recordstand die sinds 2000/2001 niet meer werd bereikt. Na het bereiken van deze top begonnen de spanningen omtrent Amerika, China, Olie, de techfondsen en vele andere zaken toe te nemen wat heeft geresulteerd in een totaaldaling van bijna 80 punten. De AEX heeft hiermee een daling van 12,5% achter de rug en heeft een negatief technisch patroon op de daggrafieken gevormd.
Een serieus dalend trendkanaal heeft alle steunlijnen verbroken: de steunlijnen rond de 555,535 en 515 punten konden de daling niet tegenhouden en ook deze week werd er met een zware GAP DOWN een belangrijke steunlijn doorbroken. Hiermee is het zeer negatieve patroon verder beïnvloed en lijkt het erop dat de AEX zich zal terugtrekken tot de niveaus van Q3/Q4 van 2016. Toen belandde de AEX in een zeer saaie en taaie consolidatiezone rond de 440⁄460. Voor de komende maanden leg ik mijn koersdoel voor de AEX dan ook rond dat niveau en raad ik traders aan om zeer voorzichtig in de markt te stappen met LONG posities. U zag gisteren en eergisteren al dat de Dow Jones bijvoorbeeld zeer eenvoudig 1500 punten kan inleveren.
Daily AEX:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart | US Markets