...

Paniek op de beurzen

8 mei 2010, 12:15 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

“Running into debt isn't so bad. It's running into creditors that hurts” is een quote die ik al eens aanhaalde in een column en die dezer dagen uiterst toepasselijk is. Zolang je genoeg kopers vindt die je schulden willen financieren is er geen vuiltje aan de lucht en kan het maken van schulden ongestoord doorgaan. Het is pas als men geen financierders meer vindt tegen een betaalbare rente dat er problemen kunnen ontstaan. De schuldperikelen in Zuid-Europa hadden dan ook een grote weerslag op de beurzen wereldwijd.


Op de daggrafiek van de S&P 500 is te zien dat het Hoofd –en Schouderpatroon zijn taak ruimschoots heeft volbracht. Het koersdoel van 1150 werd in één adem bereikt waarna ook de oude januaritop werd doorbroken. Op dit moment is de index aanbeland bij het voorlaatste fiboniveau. Deze kan mogelijk even steun bieden om even te herladen. Toch is het voorzichtigheid geboden want het sentiment is danig negatief dat elk kwalijk nieuwsfeit een nieuwe sell-off kan betekenen.

alt



De stelling dat dalingen in principe rapper gaan dan stijgingen is deze week nog maar eens bevestigd. Kijken we naar de Nasdaq op dagbasis zien we dat de index voor de klim van een goeie 250 punten 40 beursdagen nodig had, en deze in slechts 9 dagen helemaal terug teniet gedaan heeft. Ook opmerkelijk is dat de trendommekeer nu definitief is: de MACD bevindt zich in negatief terrein, de RSI staat onder de 50 en de koers staat beneden het MA20 en MA50.

alt



Als we de zaken even bekijken op de langere termijn, zien we op de weekgrafiek van de Dow Jones dat de koers zich terug onder de dalende trendlijn bevindt, hoe nipt het ook is. Indien we terug definitief hieronder zakken kunnen we spreken van een valse uitbraak. Bepalend zal het koersverloop van de volgende dagen/weken zijn om hierover te kunnen oordelen. Bemerkt trouwens dat het 61,8% fiboniveau en het 200 voortschrijdende gemiddelde (MA200) voor de nodige weerstand hebben gezorgd.

alt



In Europa waren de verliezen deze week nog iets omvangrijker. Zo is de AEX nu al aanbeland bij de februaribodem. Samen met het feit dat de indicatoren zich in oversold gebied begeven (zie RSI, CCI en Stochastics) is het mogelijk dat de daling even plaats ruimt voor wat consolidatie of een lichte correctie. Hoewel dit op dit moment het meest waarschijnlijk is, is het zeker geen zekerheid. Als er totale paniek komt en beurzen zich in crashmodus gaan bevinden is rationaliteit ver te zoeken waardoor deze bovengenoemde indicatoren dan van weinig nut zijn. Long gaan in dergelijke markten is dus enkel aan te raden voor diegene die er van heel dicht bijzitten.

alt



De VIX wordt ook wel de paniekmeter van de beurs genoemd. Door de dalingsgolf deze week explodeerde de index met maar liefst 85%! Door deze stijging is de index definitief uit het dalende trendkanaal gebroken. Hierdoor is het mogelijk dat deze hogere regionen opzoekt hetgeen bearish zou zijn voor de beurzen.

alt




De Euro heeft het door de schuldproblematiek steeds moeilijker. Op de weekgrafiek hieronder is te zien dat het niveau van oktober 2009 nadert. Heel even deze week was de koers zelfs al rond dit niveau gekomen. Het wordt afwachten of ook deze steun wordt doorbroken.

alt



Om af te sluiten toon ik nog de weekgrafiek van goud. Gezien de eigenschap als vluchthaven naar veiligheid ligt het edelmetaal er zeer sterk bij. Technisch gezien doen er zich op de weekgrafiek namelijk 2 omgekeerde Hoofd –en Schouderpatronen voor die beiden een koersdoel hebben van rond de 1300. Daarom is een verdere stijging van het goud het meest waarschijnlijke scenario.

alt


Bert Dewitte


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.