Voor de derde maal in 4 maanden tijd werd een stevige daling gecounterd door een scherpe stijging. Telkens als analisten hun worst-case scenario’s bovenhalen komen de bulls opzetten met een raketschot naar boven. Daardoor zijn we nog steeds verwikkeld in een zijwaartse markt die met momenten gevaarlijk volatiel is.
Kijken we naar de daggrafiek van de S&P500 dan zien we dat we op een cruciaal punt zijn aanbeland. De dalende toppenlijn kan er voor zorgen dat er een lagere top kan gezet worden. Anderzijds heeft de index niet veel nodig om zich boven de neklijn van 1130 te begeven. Daardoor zou een omgekeerd H&S-patroon worden gevormd met koersdoel 1240. De komende weken en dagen blijven dus een kwestie van aandachtig te blijven.
De Dow Jones Transportation laat een quasi gelijk beeld zien. De RSI staat net als bij de S&P500 onder de 60, een niveau die ik bij zijwaartse markten liever gebruik dan 50 om te weten of we in een stijgende trend gekomen zijn. Een RSI onder de 40 betekent voor mij dan logischerwijze een dalende trend. Merk ook op dat de MACD een koopsignaal laat zien.
De Britse FTSE zit al in een verdere fase. Deze index is nu aanbeland bij de sterke weerstand. Bij een doorbraak is er ruimte tot de oude april-top.
Door zijn lagere mei-top illustreert de AEX nog het meest het zijwaartse beeld van de laatste 4 maanden. Ondanks de remonte van de voorbije week met 3,88% blijft het afwachten aan welke kant de index zal uitbreken. Vrijdag werd een poging gedaan om de koers boven het MA200 te zetten, maar dat mislukte. Voortschrijdende gemiddelden worden in zijwaartse markten dan ook aanzien als relatief waardeloos.
Op de onderstaande grafiek is te zien dat beleggers al sinds april massaal vluchten in staatsobligaties. Door de gunstige cijfers van de voorbije week, is de angst op een double dip (tijdelijk?) weggeëbt en zijn beleggers bereid meer risico te nemen. De staatsobligaties werden daardoor gedumpt waardoor de gap die midden augustus ontstond gedicht is. Samen met de stijgende bodemlijn en de sterke steun zie ik T-bonds terug een volgende beweging naar boven gaan.
Meer vraag naar T-bonds betekent lagere rendementen. Zo daalde het rendement van 4% in april tot 2,4% twee weken geleden. Op dit moment is de index wel aanbeland aan de bovenkant van het dalende trendkanaal.
Kort samengevat is er op dit moment weinig duidelijkheid op de beurs. Zolang de indexen niet uitbreken blijft het gissen aan welke kant het dit zal doen. Voorlopig lijkt het traden van de tradingrange mij dan ook op korte termijn het minst gevaaarlijk (verkopen aan bovenzijde, kopen aan onderkant), dit vanzelfsprekend met de nodige stoplosses.
Bert Dewitte