Doemvoorspellingen te over her en der, al maandenlang, maar we blijven gewoon zijwaarts bewegen. In de stijging van deze week werden enkele gaps opengelaten en dus verwacht ik dat deze op korte termijn wel weer gaan gesloten worden. Volgende week even onder de 320 kijken met de aex zou best kunnen. Ik blijf er van uit gaan dat deze beurs niet de kelder induikt maar dat we later op de maand, mogelijks in oktober een significante bodem neerzetten waarna een langere periode van stijgingen moet volgen. 380⁄400 over enkele weken of maanden sluit ik niet uit. In mijn WE-analyses op deze site heb ik al meerdere malen aangegeven waarom ik en stijging verwacht later op het jaar…
We kijken in deze analyse naar de grafieken van olie, naar Goud en naar zilver.
Die grafiek van olie op maandbasis daar vallen onmiddellijk een paar zaken op: in mei en augustus op de rode candles hoog volume. Op de zwarte candles lager volume. Met de doorbraak van de steunlijn in de koersgrafiek en met een naar negatief ombuigende price procent oscillator verwacht ik niet dat de olieprijs kan stijgen.
Nu zien we in de weekgrafiek de afgelopen paar wekn wel candles met een lange lowershadow: toch wat koopdruk dus vanuit de weekgrafiek. Onder deze omstandigheden zou ik aannemen dat we gewoon bewegen in een lagergelegen kanaal. Mikken op een echte daling zou ik dus niet doen, het kan best dat we gewoon zijwaarts bewegen en wanneer de aandelenindexen naar mijn verwachting gaan stijgen later op het jaar dan zal olie ook wel gaan stijgen.
Grondstoffen volgen immers maar al te dikwijls de aandelenindexen.
Op daggrafiek zien we de weerstand van de gemiddelden. Met een koopsignaal in de price procent oscillator en een positief histogram in die indicator kan het dus zomaar dat we terug naar de gemiddelden moeten. Gewoon de weerstandslijn onder de bodems van mei — juli terugtesten dus. Met dergelijk beeld in de koersgrafieken: maandbasis negatief, weekbasis blijkbaar zijwaarts en een koers op dagbasis die niet doorvalt is mijn beslissing vlug genomen — ik neem geen positie in olie.
Bij goud op maandgrafiek is er niets om zich echt ongerust over te maken. Zolang die koers netjes boven de stijgende gemiddelden blijft zoals nu het geval is is er geen reden uit te stappen. Wel zitten we met negatieve divergentie in de oscillator en dus moeten we er rekening mee houden dat goud gewoon zijwaarts beweegt.
Op weekbasis zien we dat de volumepieken telkens samenvallen met bodems in de koersgrafiek. Duidelijk positief is dat voor de haussiers. Zolang de trendlijnen in de koersgrafiek niet doorbroken worden en de gemiddelden kunnen standhouden is er bijgevolg geen reden veel aandacht te schenken aan die negatieve divergentie in de oscillator. De koersgrafiek is belangrijkst en de negatieve divergentie in de oscillator kan hooguit een signaal zijn dat wijst op een te verwachten zijwaarts koersverloop.
De verwachting voor een oponthoud in de stijging en een mogelijks meer uitgesproken zijwaarts verloop kunnen we afleiden uit het volumeverloop in de daggrafiek. De stijging vanuit de julibodem gebeurt bij laag volume en dat wijst er op dat er niet echt kopersinteresse is. Bovendien zitten we met de weerstand van de junitop. Nieuwe longposities innemen daarmee zou ik vanuit het beeld van de daggrafiek dus wel even mee wachten. De kans is groot dat er op lagere niveaus kan worden ingestapt.
In de maandgrafiek van zilver zien we eveneens een mooi stijgend koersverloop. De negatieve divergentie in de oscillator lijkt me geen gegeven om shortposities te overwegen want de gemiddelden en de steunlijn in de koersgrafiek zijn duidelijk opwaarts gericht. Stel dat de top van maart 2008 op 20.94 usd doorbroken wordt dan kan er in zilver een forse stijging volgen. Shorts zijn dus uit den boze.
Op weekgrafiek zien we een stijgende rechthoekige driehoek maar dan zint het volumepatroon me niet echt zo. Telkenmale zien we bij de grenslijnen pieken in het volume en dus heb ik het meer op een rechthoekspatroon begrepen. Gezien de onderliggende trend (gemiddelden en trendlijnen stijgend) denk ik dat het slechts een kwestie va tijd is vooraleer zilver opwaarts uitbreekt.
Koersdoelen plaats ik dan op 22÷24÷30÷35 en 40 usd.
Op daggrafiek zien we duidelijk de top van mei als weerstand. Het afnemende volume en de overgekochte indicator van de laatste dagen geven onzekerheid aan. Het beeld van de week- en maandgrafiek nodigt echter niet uit tot het innemen van shortposities. Een kleine terugval kan wel maar op slechts licht lagere niveaus zien we al terug steunzones liggen. Wie longposities heeft in zilver moet naar mijn mening niet uitstappen. Breken we opwaarts uit dan kan het heel vlug gaan naar de vermelde koersdoelen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in zilvermijnen en in de aex. geen posities in overige vermelde waarden.