...

Olie - Goud - zilver

3 september 2010, 12:18 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Doemvoor­spellin­gen te over her en der, al maan­den­lang, maar we bli­jven gewoon zijwaarts bewe­gen. In de sti­jging van deze week wer­den enkele gaps open­ge­lat­en en dus verwacht ik dat deze op korte ter­mi­jn wel weer gaan ges­loten wor­den. Vol­gende week even onder de 320 kijken met de aex zou best kun­nen. Ik bli­jf er van uit gaan dat deze beurs niet de kelder induikt maar dat we lat­er op de maand, mogelijks in okto­ber een sig­nif­i­cante bodem neerzetten waar­na een lan­gere peri­ode van sti­jgin­gen moet vol­gen. 380400 over enkele weken of maan­den sluit ik niet uit. In mijn WE-analy­ses op deze site heb ik al meerdere malen aangegeven waarom ik en sti­jging verwacht lat­er op het jaar…


We kijken in deze analyse naar de grafieken van olie, naar Goud en naar zil­ver.

Die grafiek van olie op maand­ba­sis daar vallen onmid­del­lijk een paar zak­en op: in mei en augus­tus op de rode can­dles hoog vol­ume. Op de zwarte can­dles lager vol­ume. Met de door­braak van de ste­un­li­jn in de koers­grafiek en met een naar negatief ombuigende price pro­cent oscil­la­tor verwacht ik niet dat de oliepri­js kan sti­j­gen.

alt

Nu zien we in de week­grafiek de afgelopen paar wekn wel can­dles met een lange low­er­shad­ow: toch wat koop­druk dus vanu­it de week­grafiek. Onder deze omstandighe­den zou ik aan­nemen dat we gewoon bewe­gen in een lagergele­gen kanaal. Mikken op een echte dal­ing zou ik dus niet doen, het kan best dat we gewoon zijwaarts bewe­gen en wan­neer de aan­de­lenin­dex­en naar mijn verwacht­ing gaan sti­j­gen lat­er op het jaar dan zal olie ook wel gaan sti­j­gen.
Grond­stof­fen vol­gen immers maar al te dik­wi­jls de aan­de­lenin­dex­en.

alt

Op dag­grafiek zien we de weer­stand van de gemid­delden. Met een koopsig­naal in de price pro­cent oscil­la­tor en een posi­tief his­togram in die indi­ca­tor kan het dus zomaar dat we terug naar de gemid­delden moeten. Gewoon de weer­stand­sli­jn onder de bodems van mei — juli terugtesten dus. Met dergelijk beeld in de koers­grafieken: maand­ba­sis negatief, week­ba­sis blijk­baar zijwaarts en een koers op dag­ba­sis die niet door­valt is mijn besliss­ing vlug genomen — ik neem geen posi­tie in olie.

alt

Bij goud op maand­grafiek is er niets om zich echt ongerust over te mak­en. Zolang die koers net­jes boven de sti­j­gende gemid­delden bli­jft zoals nu het geval is is er geen reden uit te stap­pen. Wel zit­ten we met negatieve diver­gen­tie in de oscil­la­tor en dus moeten we er reken­ing mee houden dat goud gewoon zijwaarts beweegt.

alt

Op week­ba­sis zien we dat de vol­umepieken telkens samen­vallen met bodems in de koers­grafiek. Duidelijk posi­tief is dat voor de haussiers. Zolang de trendli­j­nen in de koers­grafiek niet door­bro­ken wor­den en de gemid­delden kun­nen stand­houden is er bijgevolg geen reden veel aan­dacht te schenken aan die negatieve diver­gen­tie in de oscil­la­tor. De koers­grafiek is belan­grijkst en de negatieve diver­gen­tie in de oscil­la­tor kan hoo­gu­it een sig­naal zijn dat wijst op een te verwacht­en zijwaarts koersver­loop.

alt

De verwacht­ing voor een opon­thoud in de sti­jging en een mogelijks meer uit­ge­spro­ken zijwaarts ver­loop kun­nen we aflei­den uit het vol­umev­er­loop in de dag­grafiek. De sti­jging vanu­it de juli­bo­dem gebeurt bij laag vol­ume en dat wijst er op dat er niet echt kop­ersin­ter­esse is. Boven­di­en zit­ten we met de weer­stand van de juni­top. Nieuwe long­posi­ties innemen daarmee zou ik vanu­it het beeld van de dag­grafiek dus wel even mee wacht­en. De kans is groot dat er op lagere niveaus kan wor­den ingestapt.

alt

In de maand­grafiek van zil­ver zien we eve­neens een mooi sti­j­gend koersver­loop. De negatieve diver­gen­tie in de oscil­la­tor lijkt me geen gegeven om short­posi­ties te over­we­gen want de gemid­delden en de ste­un­li­jn in de koers­grafiek zijn duidelijk opwaarts gericht. Stel dat de top van maart 2008 op 20.94 usd door­bro­ken wordt dan kan er in zil­ver een forse sti­jging vol­gen. Shorts zijn dus uit den boze.

alt

Op week­grafiek zien we een sti­j­gende rechthoekige driehoek maar dan zint het vol­umepa­troon me niet echt zo. Telken­male zien we bij de grensli­j­nen pieken in het vol­ume en dus heb ik het meer op een rechthoekspa­troon begrepen. Gezien de onderliggende trend (gemid­delden en trendli­j­nen sti­j­gend) denk ik dat het slechts een kwest­ie va tijd is vooraleer zil­ver opwaarts uit­breekt.
Koers­doe­len plaats ik dan op 22÷24÷30÷35 en 40 usd.

alt

Op dag­grafiek zien we duidelijk de top van mei als weer­stand. Het afne­mende vol­ume en de overgekochte indi­ca­tor van de laat­ste dagen geven onzek­er­heid aan. Het beeld van de week- en maand­grafiek nodigt echter niet uit tot het innemen van short­posi­ties. Een kleine terug­val kan wel maar op slechts licht lagere niveaus zien we al terug ste­un­zones liggen. Wie long­posi­ties heeft in zil­ver moet naar mijn mening niet uit­stap­pen. Breken we opwaarts uit dan kan het heel vlug gaan naar de ver­melde koers­doe­len.

alt

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in zil­ver­mi­j­nen en in de aex. geen posi­ties in overige ver­melde waarden.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.