Wat de aex betreft, die mag dan wel toppen maar van een echte daling is geen sprake. Het gaat allemaal heel moeizaam. Op uurgrafiek ligt er een gap van dik 2 punten in de zone 342⁄340 en meer zie ik de index niet prijsgeven. Na het vullen, het eventueel vullen dus van die gap, zie ik de index gewoon verder stijgen naar 360 en hoger. Mogelijks zien we over enkele weken zelfs 400 want in september 2008 werd in die zone een zwakke plek opengelaten in de koersgrafiek. Veel zal afhangen van de evolutie van eur/usd en usd/yen. Eur/usd is belangrijk: stijgt die verder, wat ik ook verwacht, dan gaan beurzen en grondstoffen gewoon verder naar boven. Usd/yen vind ik moeilijk: wat gaat er gebeuren wanneer Japan zijn munt weer laat verzwakken? Zal dan de rente in de VS niet gaan stijgen? Dat kan aanleiding worden voor een crash denk ik…Beide muntenparen moeten we dus goed in de gaten houden, zij vormen de drijfveer voor de beurzen…
Wat olie betreft acht ik de kans op een opwaartse uitbraak heel groot. Stijgen de aandelenindexen verder dan zal heel zeker ook de olieprijs uitbreken naar boven.
Duidelijk in de maandgrafiek is dat we met de hudige koers duwen tegen de weerstand van april 2010 op 87 usd. Breken we die weerstand dan zien we al vlug koersen naar 100 usd toe waar een volgende horizontale weerstand ligt. Breken we door de 100 usd-grens dan kunnen we doorstijgen naar zelfs 120⁄140 usd.
Op weekgrafiek zien we een stijgende rechthoekige driehoek met koersen boven de gemiddelden. De price procent oscillator is positief gericht. Niet om van de daken te schreeuwen maar we zien in de koersgrafiek toch een stijgende steunlijn die al een hele tijd stand weet te houden. Uit ervaring weten we dat we bij dergelijk koersverloop rekening moeten houden met een plotse opwaartse uitbraak en dan kan het snel naar boven.
Op dagbasis zien we een koopconditie in het wvs-systeem. Wel een paar bemerkingen: breekt de koers van de olie opwaarts uit dan is er de duidelijke mogelijkheid dat we naar een negatieve divergentie gaan in de macd. We zien ook dat de di+ wat naar beneden komt maar Di — geeft geen signaal dat die hoger wil. Voorlopig neem ik dan ook aan dat de knik in de DI + te wijten is aan de huidige consolidatie in de olieprijs en dat het geen signaal betreft dat op een daling zou wijzen. Die daling moeten we pas verwachten wanneer we de atr-lijn neerwaarts doorbreken en die ligt op 82 usd.
Wat gas betreft: dit is al vele maanden een stokpaardje van me en ik weet dat heel veel beleggers zich druk gemaakt hebben over het feit dat die gasprijs maar niet wil stijgen. Maar…altijd heb ik gezegd en geschreven: richt U op trackers van leveranciers en producenten (genre FCG) en niet op etn’s rechtstreeks op de gasprijs want daar zit je altijd weer met die contango. Dergelijke trackers vragen een goede timing en het zijn geen zaken waar je naar mijn mening moet in blijven zitten want die contango vreet je winsten op.
Wat zien we op maandbasis? De laatste paar maanden zien we candles met lange schaduwen onderaan: koersdruk dus. Ik ga er van uit dat wanneer olie stijgt gas aantrekkelijker moet worden. Bijgevolg: een uitbraak bij olie opwaarts zou de prijs van gas wel eens fors de hoogte kunnen in jagen. De koersgrafiek laat nog steeds de mogelijkheid voor een daling binnen de vlag die we zien maar breken we langs boven uit (wat ik gezien de koersdruk in de laatste paar candles ook verwacht) dan kan gas gewoon naar de bovenkant van het kanaal en dan gaan we naar een verdubbeling van de gasprijs.
Niet moeders mooiste omdat het volumepatroon me niet zint (volumes zouden moeten dalen en dat doen ze niet echt) maar we zien op weekbasis een dalende wig en dat is bullish. De price procent geeft een koopsignaal. Hou er maar rekening mee dat we bij een opwaartse uitbraak vlotjes naar 6⁄7 en 9 usd moeten met de gasprijs.
Op dagbasis zien we dat de koopconditie in het wvs-systeem in volle glorie aanwezig is. Ik zie geen reden om negatief te zijn op gas maar zoals gezegd…wees voorzichtig met trackers gebaseerd op de gasprijs…timing in de vingers hebben is bij die trackers een vereiste…ritjes meerijden maar niet blijven zitten ofwel moet je gaan managen met de positie en naargelang de prijsontwikkeling bijkopen of afbouwen. Meest veilig is spelen op de aandelen van de leveranciers en de producenten…Total, Royal Dutch, Chesapeak, Exxon om er een paar te noemen. Er bestaan massa’s aandelen en trackers op gas en op olie of op olie en gas tesamen.
Ik geef aan dat bij een stijging van de olieprijs de gasprijs kan stijgen omdat gas aantrekkelijker zal worden. Ik ben van mening dat ook de alternatieve energie weer aantrekkelijker zal worden en meer bepaald richt ik me op zonne-energie. Die sector staat in vergelijking met veel andere sectoren heel laag en heeft echt wel klappen gekregen. Maar…kijk eens om je heen, mensen investeren volop in de plaatsing van zonnepanelen en ik kan me moeilijk voorstellen dat de producenten daar geen garen zouden bij spinnen. Er zit veel kaf tussen het koren en beleggen in individuele aandelen vraagt dus wel wat studie. Pak je het veiliger aan dan kijken we naar de trackers. Ikzelf heb positie in KWT maar er bestaan nog andere trackers. KWT koos ik omdat er zowel leveranciers en producenten van zonnepanelen in zitten. Eeen dertigtal van de grootste bedrijven uit de sector. Yingli green vind ik als individueel aandeel wel een mooie om op te volgen. Technisch geen beauty momenteel maar fundamenteel spreekt het aandeel me wel aan en daarom volg ik het aandeel op.
Bij KWT neem ik aan dat er koopdruk is aan het ontstaan want de horizontale weerstand van september 2009 — maart 2010 — juli 2010 werd opwaarts doorbroken. Het kan zijn tijd duren vooraleer KWT gaat stijgen en wellicht gebeurt dat pas bij een opwaartse uitbraak in de olieprijs maar het potentieel is , wanneer we rekening houden met de openstaande gaps van september-oktober 2008 heel groot. Te volgen dus en een eerste positie innemen kan geen kwaad. Gaat de stijging echt van start dan kunnen we bijkopen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in KWT en FCG en in gastrackers. Ook posities in aandelen van olie-gerelateerde bedrijven en bedrijven uit de gasector. Eveneens posities op de aex. Geen posities in overige vermelde waarden.