Aan een gestaag tempo blijven de beurzen doorstijgen naar nieuwe highs. Zo bereikten de Amerikaanse en enkele Europese indices het hoogste peil in 3 jaar. De hoge olieprijs en de schuldenproblematiek kunnen beleggers daarbij weinig deren. Zo bereikte de rente op 2‑jaars Grieks staatspapier reeds de 25% en staan 10-jaars staatsobligaties op de secundaire markt tegen 55% van hun uitgifteprijs genoteerd. Een schuldherschikking lijkt dus zo goed als onafwendbaar. Enkel de vorm van de herschikking moet nog vastgesteld worden.
De Amerikaanse belegger denkt er het zijne van en stuwt de S&P500 naar nieuwe highs. Op onderstaande uurgrafiek is te zien dat de index maar blijft doorstijgen ondanks het alarm van de RSI. Ook de MACD startte al met dalen. Een correctie op deze korte termijn lijkt dus noodzakelijk.
De Dow Jones stootte (net als de S&P) door naar zijn hoogste peil in 3 jaar. De MACD gaf gelijktijdig met de uitbraak een bullish cross op de daggrafiek.
Kijken we naar de AEX dan zien we dat dit plaatje een heel stuk minder Bullish oogt. Hier is geen sprake van nieuwe highs en een hoge RSI. Ook de MACD staat nog in het negatieve en de index bevindt zich zelfs onder het MA20! Een groot verschil met de Amerikaanse indices. Ook de Britse FTSE (eronder) en de CAC40 (niet afgebeeld) slaagden er nog niet in de oude toppen te overstijgen. De Europese schuldencrisis zit hier mogelijk voor veel tussen al springt de beurs er naar mijn mening nog vrij positief mee om.
De volgende vier grafieken betreffen eerder de langere termijn. Zo bijvoorbeeld laat deze weekgrafiek van de Dow Jones Transport Index zien dat de crisis in deze sector gans verteerd zou moeten zijn. Een doorbraak kan de weg openzetten tot nog meer herstel en groei, maar de kans dat de weerstand het houdt schat ik net iets groter in.
Grondstoffen zijn gegeerd dezer dagen. De dalende dollar en de inflatiezorgen zitten hier voor veel tussen. Toch laat onderstaande weekgrafiek van de CRB-index zien dat er een correctie lijkt aan te komen. Het 61,8% fibonacciniveau is bereikt, de RSI signaleert een te optimistische markt en de bovenkant van het trendkanaal is bereikt.
De volgende grafiek betreft ook de middellange tot lange termijn. Op de weekgrafiek van de Euro is te zien dat de oude top van 2009 stilaan in het vizier komt. Een doorbraak hierdoor zou uiterst bullish zijn en de euro een vrijgeleide tot 1,60 geven.
Onderstaande maandgrafiek van de Japanese Yen laat ons toe de lange termijn van deze valuta te bekijken. Er is te zien dat de valuta flirt met een doorbraak tot boven de top van 1995.
Tenslotte laat ik de Baltic Dry Index zien. Deze blijft in een negatieve trend verwikkeld zitten en sluipt vervaarlijk dicht bij het dieptepunt van 2008. Het blijft opletten dus.
Bert Dewitte
Publicist US Markets