...

Markt kruipt omhoog

1 mei 2011, 16:25 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Aan een ges­taag tem­po bli­jven de beurzen doorsti­j­gen naar nieuwe highs. Zo bereik­ten de Amerikaanse en enkele Europese indices het hoog­ste peil in 3 jaar. De hoge oliepri­js en de schulden­prob­lematiek kun­nen beleg­gers daar­bij weinig deren. Zo bereik­te de rente op 2‑jaars Grieks staatspa­pi­er reeds de 25% en staan 10-jaars staat­soblig­aties op de secundaire markt tegen 55% van hun uit­giftepri­js geno­teerd. Een schuld­her­schikking lijkt dus zo goed als onafwend­baar. Enkel de vorm van de her­schikking moet nog vast­gesteld worden.


De Amerikaanse beleg­ger denkt er het zijne van en stuwt de S&P500 naar nieuwe highs. Op onder­staande uur­grafiek is te zien dat de index maar bli­jft doorsti­j­gen ondanks het alarm van de RSI. Ook de MACD startte al met dalen. Een cor­rec­tie op deze korte ter­mi­jn lijkt dus noodza­ke­lijk.

alt


De Dow Jones stootte (net als de S&P) door naar zijn hoog­ste peil in 3 jaar. De MACD gaf gelijk­ti­jdig met de uit­braak een bull­ish cross op de dag­grafiek.

alt

Kijken we naar de AEX dan zien we dat dit plaat­je een heel stuk min­der Bull­ish oogt. Hier is geen sprake van nieuwe highs en een hoge RSI. Ook de MACD staat nog in het negatieve en de index bevin­dt zich zelfs onder het MA20! Een groot ver­schil met de Amerikaanse indices. Ook de Britse FTSE (eron­der) en de CAC40 (niet afge­beeld) slaag­den er nog niet in de oude top­pen te over­sti­j­gen. De Europese schulden­cri­sis zit hier mogelijk voor veel tussen al springt de beurs er naar mijn mening nog vrij posi­tief mee om.

alt


alt


De vol­gende vier grafieken betr­e­f­fen eerder de lan­gere ter­mi­jn. Zo bijvoor­beeld laat deze week­grafiek van de Dow Jones Trans­port Index zien dat de cri­sis in deze sec­tor gans ver­teerd zou moeten zijn. Een door­braak kan de weg open­zetten tot nog meer her­s­tel en groei, maar de kans dat de weer­stand het houdt schat ik net iets grot­er in.

alt


Grond­stof­fen zijn gegeerd dez­er dagen. De dal­ende dol­lar en de inflatiezor­gen zit­ten hier voor veel tussen. Toch laat onder­staande week­grafiek van de CRB-index zien dat er een cor­rec­tie lijkt aan te komen. Het 61,8% fibonac­ciniveau is bereikt, de RSI sig­naleert een te opti­mistis­che markt en de bovenkant van het trend­kanaal is bereikt.

alt


De vol­gende grafiek betre­ft ook de mid­del­lange tot lange ter­mi­jn. Op de week­grafiek van de Euro is te zien dat de oude top van 2009 sti­laan in het vizier komt. Een door­braak hier­door zou uiterst bull­ish zijn en de euro een vri­jgelei­de tot 1,60 geven.

alt

Onder­staande maand­grafiek van de Japan­ese Yen laat ons toe de lange ter­mi­jn van deze val­u­ta te bek­ijken. Er is te zien dat de val­u­ta flirt met een door­braak tot boven de top van 1995.

alt

Tenslotte laat ik de Baltic Dry Index zien. Deze bli­jft in een negatieve trend ver­wikkeld zit­ten en sluipt ver­vaar­lijk dicht bij het dieptepunt van 2008. Het bli­jft oplet­ten dus.

alt

Bert Dewitte
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.