De praatjes van Fed-voorzitter Bernanke leggen geen windeieren voor de markt. En dat terwijl elke persoon die van enige macro-economie gespeend is, weet dat monetaire maatregelen op lange termijn nooit een crisis achterwege kunnen laten. Toch lijken de wereldindexen de belangrijke weerstandzone achter hun te willen laten en zijn ze op zoek naar de oude april-top.
Dat geldt onder andere voor de S&P 500, die met zijn stijgende trendkanaal de ideale lift lijkt gevonden te hebben om de grens van 1220 te bereiken. Ook zitten we nog met een koersdoel van 1260 door het omgekeerde H&S-patroon. Daarentegen zien we op de Stochastics een patroon van lichte negatieve divergentie die zou kunnen leiden tot topvorming. Toch kunnen we hieraan voorlopig weinig waarde aan geven, daarvoor moet er eerst een noemenswaardige daling ontstaan.
Ook de Dow Jones heeft de voorbije weken een stevige rit naar boven afgelegd. Op dit moment begeeft de index zich aan de bovenkant van het trendkanaal en is de april-top op een half procent na bereikt. Nu wordt het afwachten wat er mee zal gedaan worden. Meteen doorstoten of zal de weerstand sterk genoeg zijn? Persoonlijk vind ik de indicatoren te hoog staan om meteen al nieuwe jaarhoogtes vast te leggen.
Deze week nog maakten de Duitsers bekend dat ze de eerste 7 maanden afsloten met een handelsoverschot van 87,7 miljard euro. Onder andere hierdoor wist de Duitse DAX zich boven de belangrijke weerstandzone te heisen, iets wat Wall Street al geruime tijd gedaan had.
Na een jaar daling lijken de Chinezen opnieuw aanstalten te maken om hun Shanghai Composite naar nieuwe hoogten te sturen. Als de index boven de blauwe toppenlijn breekt, hebben we te maken met een vlag die een koersdoel van 3875$ afgeeft.
Door de kwantitatieve geldverruimingstragegie van Bernanke heeft de Dollar het zwaar te verduren. Toch is de munt op lange termijn nog steeds in een stijgende trend, getuige daarvan de onderstaande weekgrafiek. Met een zeer lage Stochastics (oversold) zou het kunnen dat de stijgende bodemlijn het nog even houdt.
Onze eigenste Euro daarentegen versterkt onder grote snelheid en hoog volume. Met 1,39 bereikt het nu één van de laatste weerstandzones vooraleer de dalende toppenlijn wordt bereikt. Ook hier bestaat dus de kans dat de lange termijntrend (hier dalend) de komende dagen en weken wordt beëindigd.
Zolang de dollar blijft verzwakken en de onzekerheid bij de beleggers omtrent het verdere verloop van het economische herstel aanhoudt, zal de goudprijs blijven stijgen. Toch is het technisch gezien tijd voor een belangrijke correctie. De RSI staat zwaar oversold en vertoont negatieve divergentie met de koers, de MACD staat uiterst hoog en het koersdoel van 1360$ werd bereikt.
Kort samengevat lijken de beurzen hun weerstandzones definitief achter hun te willen laten maar door de hoge indicatoren en de belangrijke weerstand van de april-top zie ik het zijwaartse niet meteen verdwijnen de komende dagen en weken.
Bert Dewitte
US Markets