Al Gore, de man die nét niet president van Amerika werd, vergaarde roem met An Inconvenient Truth. In deze film wees Gore op de gevaren van global warming en op de rol die CO2-uitstoot daarbij speelde. Afgelopen week gaf hij toe dat CO2 toch niet de grootste veroorzaker is van de opwarming van de aarde.
Ondertussen is Gore niet alleen een Nobelprijs rijker. Als partner van een investeringsmaatschappij kan Gore nog vele miljoenen dollars meer gaan verdienen, zo meldde de New York Times deze week. Het bedrijf van Gore heeft namelijk veel geld geïnvesteerd in een onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van energiebesparende technologie. Afgelopen week besloot het Amerikaanse Energy Department miljarden te investeren in dergelijke technologie; een belangrijk deel van dat geld vloeit naar de onderneming waarin Gore heeft geïnvesteerd. En dat zal de kassa van Gore ongetwijfeld nog harder doen gaan rinkelen. Op de Europese beurzen was het in de afgelopen dagen geen ‘kassa’. De toonaangevende indices hebben een stap terug moeten doen vanaf de jaarrecords die recent op de borden verschenen. De CAC40 dook onder de bodem van oktober, hetgeen een teken van zwakte is. Wel krabbelde de index vervolgens weer wat op. De CAC40 bevindt zich inmiddels weer boven het dieptepunt van vorige maand. De DAX en de Eurostoxx50 wisten zich evenmin te handhaven boven de oktoberbodem en hebben daarmee eveneens een negatief signaal afgegeven. Wel is er nog steeds sprake van hogere bodems ten opzichte van maart en juli. Voor alle drie indices geldt daarom, dat zij het voordeel van de twijfel krijgen.
Euro op zoek naar de bodem
Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Doordat de Fed de basisrente in december 2008 fors verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro echter opnieuw een positieve impuls. Na deze kortstondige herstelbeweging daalde de Europese munteenheid weer richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette onlangs opnieuw de aanval in op de $ 1,50-grens. Dit niveau komt veelvuldig terug als steun- c.q. weerstandsgrens. De Europese munt heeft daarnaast last van harde retoriek van de Europese Centrale Bank, waardoor de euro nu op zoek is naar de volgende bodem. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet merkte op dat “buitensporige volatiliteit” (lees: zwakke dollar) van valuta’s slecht is voor de economische ontwikkeling. De adviseur van de Franse president Sarkozy noemde het zelfs een “ramp voor de Europese economie” als de euro/dollar het niveau van $ 1,50 bereikt.
Brent op zoek naar de volgende top
Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, sterk te herstellen. Daarbij valt de sterke correlatie met de euro/dollar op. Brent steeg dit jaar fors en opnieuw hand in hand met de euro. Sinds de zomermaanden zette de olieprijs weliswaar de stijgende lijn voort, maar het gaspedaal werd steeds verder losgelaten. Brent vormde onlangs rond $ 80 opnieuw een hogere top terwijl bovendien hogere bodems werden gevormd. De stijgende trend sinds maart blijft derhalve intact, waarbij een pas op de plaats niet onlogisch is. Maar hoe gaat de euro/dollar zich nu ontwikkelen?
Dow vormt hogere bodem
Het is opvallend dat de toonaangevende beursgraadmeters van Wall Street zich in de afgelopen dagen beter staande wisten te houden dan hun Europese tegenhangers. Waar veel indices op het ‘oude continent’ door de bodem van oktober zakten, slaagden de S&P500 en de Dow Jones erin, boven het dieptepunt van oktober te blijven. De Nasdaq doorbrak onlangs de stijgende steunlijn sinds maart, waardoor het licht op rood sprong. De technologie-index gleed daarna af richting de bodem van begin oktober. Vervolgens onderwierp de index de oktoberbodem aan een zware test. Hoewel deze steunzone het zwaar te verduren kreeg, is van een definitieve doorbraak (nog) geen sprake. De S&P500 scherpte afgelopen maand het record van 2009 opnieuw aan. Maar de index ketste af op de 1100-puntengrens en brak vervolgens de stijgende steunlijn. De afdaling was echter minder heftig dan bij de Nasdaq: de S&P500 zette de stijging weer in voordat de oktoberbodem bereikt werd. De Dow Jones verloor de afgelopen weken momentum, waarbij ook de 10.000-puntengrens weer ten prooi viel aan de bears. Toch blijft de index goed liggen: de Dow Jones bevindt zich ruimschoots boven de bodem van oktober. Een hogere bodem lijkt in de maak, zodat de stijgende trend intact blijft. A Convenient Truth.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.