...

Het leed dat ‘koopsompolis’ heet

26 november 2009, 16:59 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Jort Kelder en ondergetekende zijn niet de enigen die in de afgelopen tijd misstanden in koopsompolisland aan de kaak stelden. Vorige week las ik het verhaal van iemand die de balans opmaakte voor wat betreft zijn koopsomrekening bij Robeco. In een gesprek met de klantenservice van Robeco werd deze meneer er op gewezen, dat zijn instapmoment voor wat betreft IT-fondsen niet bepaald gunstig was geweest.


Robeco gaf aan geen rendementsberekeningen meer te maken, dus nam de klant zelf de calculator ter hand. Van de € 11.835 die hij had ingelegd van 1997 tot 2002 is anno 2009 nog € 2984 over. Meneer stelde vast dat 75% van zijn geïnvesteerde geld in rook is opgegaan. Niet bepaald hetzelfde als het “historisch rendement van 38%” op jaarbasis, waarmee Robeco in 2000 schermde in een brief aan deze klant. Misschien was een actief, trendvolgend systeem, waarbij winstgevende posities worden gecontinueerd en verliezen worden afgekapt, een beter idee geweest. Door trends te volgen, kunnen ontwikkelingen tijdig worden gesignaleerd. Zo zien we op dit moment dat de beurzen in de VS in een stijgende trend zitten. De Nasdaq doorbrak de bodem van oktober kortstondig, maar de doorbraak werd niet bevestigd. Recent werd de recordstand voor dit jaar aangescherpt en de index lijkt opnieuw op weg naar de top van 2009. Overtuigender nog is de ontwikkeling van de Dow Jones en de S&P500: beide indices wisten zich te handhaven boven de bodem van oktober én bereikten deze week nieuwe recordstanden voor 2009. Dit betekent dat de volgende toppen in ieder geval op een hoger niveau komen te liggen. Het technische beeld blijft positief: de uptrends vanaf maart zijn intact.

Rente richting vriespunt
alt
De rente zette in 2008 de dalende trend opnieuw in vanaf een hoogtepunt rond 4,85%. De rente vormde begin dit jaar rond 3,5% een bodem. Dit niveau wordt opnieuw aan een test onderworpen, waaruit blijkt dat beleggers nog altijd risicomijdend zijn. De onverantwoorde uitgaven van minister ‘W-Alt-A’ Bos, de garanties aan ING, de injecties bij branchegenoten, de verhoging van de NHG, alsmede het depositogarantiestelsel zouden rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler. Toenemende rentelasten uit hoofde van de sterk toenemende staatsschuld, alsmede de aflossingsbedragen van de ‘BV Nederland’, hangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingbetaler. De in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt onder de acties van Bos. Zowel deflatie als hyperinflatie zijn desastreus voor de vastgoedsector. Op de lange termijn bezien, is de koersontwikkeling dramatisch. De rente is nog steeds op weg naar het vriespunt van een barre Kondratieff-winter.

Nikkei duikt onder 10.000-puntengrens
alt
De Nikkei noteerde 20 jaar geleden rond een niveau van 40.000 punten. De Japanse index kreeg vervolgens gedurende twee decennia een koersdaling van niet minder dan 80% voor de kiezen. Hiermee wordt pijnlijk geïllustreerd wat voor een dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer, zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een winstgevender strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices is sinds maart niet aan de Nikkei voorbij gegaan. De Nikkei scherpte in augustus het record voor dit jaar verder aan. Desalniettemin kon de Japanse index de ‘Westerse indices’ de laatste maanden niet meer bijbenen en wist het record voor dit jaar niet te verbeteren. Wanneer de stijging sinds maart in breder perspectief wordt geplaatst, is dit niet meer dan een kleine opleving binnen de lange termijn dalende trend. De Nikkei is inmiddels opnieuw onder de 10.000-puntengrens gedoken en is nu op zoek naar de volgende bodem.

CAC40 op zoek naar richting
alt
De DAX en de Eurostoxx50 vormden begin november lagere bodems. Weliswaar volgde daarop een herstel, maar het enthousiasme lijkt verdwenen. Nieuwe jaarrecords bleven uit en lagere toppen lijken zelfs in de maak te zijn. De CAC40 maakte een vergelijkbare ontwikkeling door: sinds de aanscherping van het jaarrecord (20 oktober) ging het bergafwaarts. De Franse index zakte begin deze maand kortstondig door de oktoberbodem en dreigt nu op een lager niveau een top te vormen. De CAC40 heeft nog voldoende ruimte om te dalen, voordat de uptrend wordt verlaten. Het zou van kracht getuigen als de index er in slaagt om het record voor 2009 aan te scherpen. Vooralsnog consolideert de CAC40 in de stijgende trend sinds maart en het beeld is momenteel neutraal te noemen. Voor de bulls is het te hopen dat Europa zich kan optrekken aan de vitaliteit die de indices op Wall Street tonen. Maar de Amerikanen vieren nu Thanksgiving, dus Europese beleggers moeten even op eigen kracht verder…

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.