Ik probeer in mijn analyses zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan de vragen van beleggers die ik in de reacties lees. Over suiker kwam een vraag maar die grondstof past niet echt in het rijtje, behalve voor diegenen die al een tijdje long zitten in de edelmetalen misschien — ). Shorten op suiker was de vraag: speculatief wel maar globaal genomen voor alle grondstoffen is shorten gevaarlijk. Wie het nog niet heeft begrepen: vele maanden terug al gaf ik aan beter de centen in tastbare goederen te stoppen. Dat blijft zo. Inflatie komt er aan en wie in obligaties wil stappen moet wel goed gek zijn want de rente zal wel stijgen. Niet vandaag, dan morgen. Inflatie? Dan kun je ook beter in de beurs zitten in kwaliteitsaandelen dan in cash en wie de ogen open heeft die heeft dit al lang gesnapt. De noodzakelijke correcties daargelaten…deze beurs gaat verder naar boven de komende weken en mogelijks maanden.
Voor wat de aandelenindexen betreft op korte termijn: het is morgen weer expiratie, vergeet het maar dat we dalen deze week…wellicht volgende week de start van een correctie want de put/call ratio staat nu wel heel laag. Laag genoeg in zones van waaruit we vroeger steevast corecties zagen optreden. Na de correctie weer naar boven, daar twijfel ik niet aan…stap bij dips dus maar in de aandelenmarkt.
We kijken in deze analyse naar Goud en Zilver.
Ik toon de kwartaalgrafiek van goud: de zone 1000 usd en de top van 1980 zijn zware steunzones. Ik vermeld het maar omdat we op deze grafiek die tenslotte de zeer lange termijn beoogt een grote relatieve afstand zien tussen de gemiddelden. De price procent oscillator gaat naar een negatieve divergentie toe. Bijgevolg: de grote relatieve afstand tussen de gemiddelden en de oscillator geven aan dat er rekening dient te worden gehouden met een mogelijke correctie.
In de maandgrafiek zien we dat er niet het minste aan de hand is met de stijgende trend in de koersgrafiek. Wel daalt het volume en dat is een aandachtspunt. Het geeft aan dat we wel degelijk met een mogelijke correctie rekening dienen te houden.
In de weekgrafiek zien we stilaan een beweging die naar een rechtlijnige stijging toegaat. Er is vast en zeker nog heel wat opwaarts potentieel voor goud, richting 1420⁄1500 usd maar wanneer de rechtlijnige stijging doorzet hou er dan rekening mee dat een correctie heel abrupt kan komen. Vertikale bewegingen stoppen totaal onverwacht.
Op daggrafiek zien we een grote relatieve afstand tussen koers en atr-lijn, we zien een grote realtieve afstand in de dmi, een macd histogram dat de stijging niet meer volgt en een dalend volume…dit zijn allemaal waarschuwingssignalen die wijzen op een mogelijke correctie maar de trend is zo sterk dat ik geen shorts wil innemen. Dergelijke positie vind ik in deze trend te speculatief.
In de kwartaalgrafiek van zilver zien we dat we de niveaus van 1980 bereiken. Kijken we naar de meest scherpe steunlijn dan stellen we vast dat net als bij goud er een te scherpe stijging aan de gang is. Dit doet niets af aan de stijgende trend maar het is wel een waarschuwingssignaal.
Op maandbasis valt er op de stijgende trend niets aan te merken behalve dat het volume de stijging niet volgt. Dit is een waarschuwing voor een mogelijks op handen zijnde correctie maar het betekent niet dat er shortposities mogen ingenomen worden. De trend is daarvoor echt wel te sterk.
Op weekbasis zien we een stijging die stilaan rechtlijnig aan het worden is. Omdat het volume niet meestijgt moeten we dus rekening houden met een mogelijke abrupte correctie maar er op inspelen is speculatief want we weten niet waar dergelijke rechtlijnige stijging stopt. Wie het shorten niet laten kan wacht op zijn minst toch maar een omkeerpatroon af.
In de daggrafiek zien we een relatief grote afstand tussen atr-lijn en koers bij een relatief grote afstand in de dmi. Het volume blijft ook hier achterwege. Dit zijn waarschuwingssignalen voor een naderende correctie maar in deze sterke trend zomaar shorts innemen is dus niet aangewezen. Een goed signaal voor shorts ordt heel vaak gegeven wanneer we zoals in dit geval een adx hebben die van boven de 50 terug onder de 40-grens terechtkomt.
Samengevat: zowel goud als zilver zitten in een sterk stijgende trend en hebben nog potentieel maar wie nu nog instapt loopt gevaar want de waarschuwingssignalen die duiden op een mogelijke correctie zijn wel duidelijk aanwezig. Shorten daarentegen is niet aangewezen. Dat vind ik echt wel te speculatief.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities op vermelde grondstoffen.