We naderen met de SP 500 nu snel het 20-daags dalend gemiddelde en in deze zone ligt er een cluster van horizontale weerstandsniveaus. De komende dagen zullen dan ook interessant worden. Het toekomstige verloop is afhankelijk van het al dan niet doorbreken van deze weerstanden. Geen doorbraak betekent bijna zeker dat we later onder de mei-bodems duikelen. Breken we die niveaus wel dan kunnen de indexen nog geruime tijd een positieve ondertoon behouden…
De kwartaalgrafiek van het goud begint zo langzamerhand een parabolische stijging te vertonen. We weten van dergelijke stijgingen dat die heel hoog kunnen reiken. Het vervolg op een parabolische stijging is eveneens bekend. Plots keert de koers en dan komt die in sneltreinvaart naar beneden. Ik weet het wel: het sentiment is van dien aard momenteel dat ik voor dergelijke uitspraken de brandstapel riskeer — ) Het koersdoel volgens Fibo-projectie ligt in deze grafiek op 1350. Zolang de aandelenindexen niet zwaar naar beneden komen verwacht ik geen ernstige terugval in het goud maar wanneer de aandelenbeurzen onderuit gaan dan wordt het ook voor goud opletten geblazen. De gemiddelden in deze grafiek beginnen behoorlijk ver uit elkaar te liggen. Een convergentie is in dat geval een zekerheid en dat betekent vroeg of laat ofwel een scherpe terugval ofwel een langerdurende zijwaartse beweging van de goudprijs.
Op maandbasis een mooie stijgende trend, geen vuiltje aan de lucht. Alleen…hou die macd in de gaten want die volgt niet langer de koers.
Op weekbasis zien we een eerste negatieve divergentie tussen maart 2008 en december 2009. Nu zien we een tweede negatieve divergentie tussen december 2009 en mei 2010. Zoals reeds aangegeven…Goud wordt alom aangeprezen momenteel maar met dit beeld ben ik toch een andere mening toegedaan. Die divergenties betekenen voor mij oranje knipperlichtjes en bijgevolg koop ik op deze niveaus geen goud.
Op daggrafiek zien we een goudprijs boven de atr-lijn, een positieve dmi en een macd die naar een koopsignaal neigt. Positief beeld dus. Alleen…dat volume van de laatste paar dagen is wel heel laag en willen we mijn aangegeven doel van 1350 bereiken dan zal dit volume toch wel moeten aantrekken.
Conclusie voor goud: vele maanden terug heb ik op deze site een koersdoel aangegeven van boven de 1300. Dat koersdoel blijft staan maar voorzichtigheid is stilaan geboden vanuit de weekgrafiek. Die negatieve divergenties zijn een eerste waarschuwing.
Zilver: de kwartaalgrafiek laat zien dat we vanaf de bodem van 2003 bekeken bezig zijn in een vijfde golf. De Fibo-projectie geeft 26 usd aan als koersdoel en dat is een pak procenten meer als de huisige koers van 18.55. Moest de koers zo hard gaan oplopen dan zou dit ten opzichte van de goudprijs niet hoeven te verbazen. Zilver loopt, om een mij onverkalaarbare reden, altijd weer achter op goud. Net als bij goud zien we wel dat de gemiddelden relatief ver uit elkaar komen te liggen. Een knipperlichtje dus dat er op wijst dat we vroeg of laat een terugval dan wel een langerdurende zijwaartse beweging moeten krijgen.
Op maandbasis niets aan de hand: een mooi stijgende steunlijn onder een aanvaardbare hoek. De steunlijn mag natuurlijk niet naar beneden toe doorbroken worden.
Op weekbasis moeten we voor een positief vervolg de toppen van 2008 en de top van 2009 kunnen doorbreken. Maar zelfs als dit het geval is dan nog zal de macd wellicht blijven achterlopen op de koersontwikkeling. Net als bij het goud moeten we bij zilver dus die negatieve divergentie in de macd als knipperlicht in aanmerking nemen. Het volume daalt de afgelopen weken eveneens en ook dat is een ontwikkeling die niet positief is.
Op dagbasis zien we dat we zopas een koopsignaal krijgen met de doorbraak van de atr-lijn. De dmi-lijnen die plakken gewoon aan mekaar maar bij een verder stijgende koers zullen die wel positief komen te liggen. De macd staat voor een koopsignaal. Niks negatief dus vanuit deze gegevens maar het volume blijft achterwege en dat is negatief.
Conclusie: vanuit het koersverloop kan de zilverprijs best nog stijgen maar we beginnen stilaan naar een top toe te werken. Koersdoel op kwartaalgrafiek ligt fors hoger en een spike valt nooit uit te sluiten temeer omdat het zilver als edelmetaal al zolang achterop hinkt. De waarschuwingssignalen met een divergentie in de macd op weekbasis en verder de dalende volumes kunnen echter niet genegeerd worden.
Edwin vandamme
US Markets
Analist heeft posities in zilver. Geen posities in goud.Wat de aandelenindexen betreft werd er een aankoopsignaal gegeven in de macd. De sentimentsindicatoren liggen er over het algemeen ietsje beter bij maar