...

Grondstoffen: gas en olie

27 mei 2010, 19:37 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Van­daag voor de aex een terugtest van het 200-daags gemid­delde. We zit­ten ook tegen een weer­stand­szone aan 321÷323÷325. De komende dagen moeten dus duidelijkheid bren­gen. Blijkt deze weer­stand­szone te zwaar dan is het terug naar af. Breken we naar boven uit dan kun­nen we vlot hoger richt­ing 331÷333÷337. Op het huidig niveau short gaan lijkt logisch en kan dus wel mooie winst geven maar breken we naar boven uit dan zal de bezit­ter geen plezi­er beleven aan die shorts. Afwacht­en en eerst maar eens kijken wat er gebeurt lijkt me veiliger…


Op maand­grafiek zien we dat we de laat­ste maan­den met gas (4.18) niet veel zijn opgeschoten. In jan­u­ari haalden we de weer­stand op 6 en de ste­un op 4 waar we nu net boven noteren kan stand houden. Het kan, het is nog steeds geen uit­ge­maak­te zaak maar dat toon ik in de week­grafiek.
Voor de lange ter­mi­jn bli­jf ik bij mijn stand­punt dat de gaspri­js fors hoger gaat. Die lange can­dle van juni 2008 zal voor de helft wor­den teruggenomen. Hoopgevend is in deze maand­grafiek de posi­tief gerichte macd.


alt

Op week­grafiek heb ik de Fibo-lij­nen getrokken. Duidelijk is dat we bij een sti­jging de weer­stand op 6 moeten door­breken. Eens we daar boven uit komen ligt de weg vrij naar 8 en naar 10.5 usd. De macd neigt naar een koopsig­naal. Maar zoals aangegeven in mijn com­men­taar bij de maand­grafiek is het nog geen uit­ge­maak­te zaak of we vanaf het huidig niveau zullen sti­j­gen. Die gap op 3 bli­jft een gevaar­lijk iets. Van­daar ook dat ik niet zo hap­pig ben op track­ers genre UNG, UNL of GAZ. Ik zou investerin­gen hier toch beperkt houden want stel dat we eerst naar 3 usd dalen dan zullen die track­ers klap­pen kri­j­gen. Ik bli­jf dus de voorkeur geven aan een track­er zoals FCG omdat daar pro­du­cen­ten lever­anciers in verte­gen­wo­ordigd zit­ten. Vergeet ook niet: elke don­derdag om 16u30 is er de bek­end­mak­ing van de voor­raden en dan kan de gaspri­js soms wild tekeer gaan.

alt

Op dag­grafiek zien we sinds april de ene kruis­ing na de andere met de atr-lijn. We zit­ten dus duidelijk in een zijwaartse trend. Boven het top­ke van 18 mei op 4.44 usd kun­nen we met long­posi­ties weer ademhalen. Zolang we onder dat top­je bli­jven bli­jft de dreig­ing van de gap op week­grafiek.

alt

Olie (71.51 usd)
Ik bli­jf het voor wat betre­ft een inschat­ting van het koersver­loop moeil­ijk vin­den momenteel. Wan­neer ik mijn kanaal inteken zoals ik het hier doe dan is short­en uit den boze want neer­waarts poten­tieel is er dan nauwelijks. Boven­di­en liggen we op ste­un. Voor de lan­gere ter­mi­jn ga ik er wel van uit dat die zwakke plek bij 100 usd en die gap bij 110 usd dicht gaat maar op de wjze waarop het koersver­loop zich zal voltrekken zie ik geen duidelijke sig­nalen.

alt

Op week­ba­sis zien we duidelijk dat we al sinds juni in een brede zijwaartse band bli­jven. Gemid­delden lopen zijwaarts en dat maakt dat natu­urlijk ook de macd er zwak gaat uitzien. Een macd is immers een afgelei­de van gemid­delden. Gemid­delden zijn niet echt bruik­baar in een zijwaartse trend en dat is bijgevolg ook van toepass­ing op het ver­loop van de macd. De enige aan­wi­jz­ing die ik zou kun­nen in aan­merk­ing nemen om een hogere oliepri­js te verwacht­en zijn de hogergele­gen gaps. Vroeg of laat moeten deze dicht­ge­maakt wor­den.

alt

Voor de korte ter­mi­jn is het duidelijk: we zijn zwaar oververkocht en de oliepri­js zal dus gaan sti­j­gen. Zolang echter de meitop niet uitgenomen wordt bli­jft de kans aan­wezig dat het ook nu weer om een tijdelijke oplev­ing gaat. Wan­neer de top van mei door­bro­ken wordt dan kun­nen we er van op aan dat we doorsti­j­gen richt­ing de ver­melde gaps.

alt

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anaist heeft posi­ties op de aex, long­posi­ties op gas, geen posi­ties in olie.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.