...

Grondstoffen en Rente

6 januari 2010, 20:09 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Enkele maan­den terug, aan de start van de hausse om pre­cies te zijn, stelde ik dat de grond­stof­fen­pri­jzen hand in hand zouden gaan met de koers­be­weg­in­gen van de aan­de­lenin­dex­en. Kijk ik zoveel maan­den lat­er naar de crb-index dan stel ik vast dat ik die stelling mag aan­houden. De grond­stof­fen noteren, behalve een hand­vol uit­zon­derin­gen, op top­ko­ersen. Wan­neer de aan­de­lenin­dex­en cor­rigeren dan zullen ook de grond­stof­pri­jzen dalen. Wat de rente betre­ft, de lange rente sti­jgt en dit vormt mijns inziens een reëel gevaar voor de beursindexen…


Zoals in de inlei­d­ing aangegeven: de meeste grond­stof­fen noteren aan top­ko­ersen, uit­zon­derin­gen zijn de gra­nen (en dus ook de pri­js van varkens- en run­dervlees), gas en olie…
Ook met edel­met­al­en zou ik vanaf heden met long­posi­ties voorzichtig omspringen…mijn 1987”-gevoel laat me niet los. Toen stond goud heel hoog en het werd de hemel ingepraat maar toen kwam de crash op de aan­de­len­mark­ten en enige tijd lat­er begon ook het goud aan een dal­ende trend…beleggers hebben een paar decen­nia moeten wacht­en vooraleer goud terug op het peil van voor de crash noteerde…
Ook nu gooche­len som­mige anal­is­ten met koers­doe­len die vele keren hoger liggen als de huidi­ge koers. Mijn stelling is dat wan­neer aan­de­len gaan dalen ook de edel­met­al­en verkocht wor­den en ik zie geen reden om aan te nemen dat die kop­pel­ing zou ver­bro­ken wor­den. Hyper­in­flatie zou een aan­lei­d­ing kun­nen vor­men miss­chien maar daar­toe zijn vooral­snog geen sig­nalen voor.

De maand­grafiek van de crb-index (koers 497) (crb bevat een mand­je van grond­stof­fen) laat net zoals de beursin­dex­en een veel te steile hellings­graad zien. Dergelijke sti­jgin­gen kun­nen zoals we inmid­dels wel weten maan­den aan­houden maar hou er maar ter­dege reken­ing mee dat aan deze over­dri­jvin­gen een einde komt. Een scherpe cor­rec­tie dan wel een langer­durende zijwaartse trend vol­gt steeds op dergelijke sti­jgin­gen en het zal deze keer niet anders zijn.
De crb zit hier nage­noeg tegen een weer­stand­sniveau aan bij 510 maar van­wege de open ruimte tussen de can­dles van augus­tus en sep­tem­ber verwacht ik wel dat de index dus nog sti­jgingspote­nieel heeft naar mogelijks 550 waar de vol­gende Fibo-weer­stand ligt. De aroon-oscil­la­tor zit in de overgekochte zone en deze geeft toch een waarschuwing af op dit niveau. Wie nu nog long gaat die wil duidelijk de laat­ste graan­t­jes oppikken.

alt
In de week­grafiek staat het verkoopsig­naal in de crb er reeds en in de koers­grafiek zien we, vergelijk­baar met wat we bij som­mige aan­de­lenin­dex­en vast­stellen, een sti­j­gende wig. Aan­lokke­lijk oogt het beeld dus niet voor de grond­stof­fen­be­leg­ger.

alt
Als voor­beeld van een grond­stof waar we eerder aan short- dan aan long­posi­ties gaan denken toon ik de maand­grafiek van suik­er. Wie hier nog long gaat wens ik veel succes…De meeste grond­stof­fen noteren op dergelijke hoogtes.

alt
Tar­we is een achterbli­jver en die kan wel nog gaan stijgen…let op de posi­tieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics en in de koers­grafiek zit­ten we tegen de weer­stand­sli­jn aan…

alt
Maar niet alleen tar­we staat relatief tov grond­stof­fen laag in koers, ook andere gra­nen hebben de grond­stof­fen­hausse niet gevol­gd en bijgevolg kijk ik al een hele tijd naar deze track­er (etfs livestock…varkens- en rundervlees…ticker op Ned­er­land: AIGLP)
Wan­neer gra­nen zouden gaan sti­j­gen dan moeten ook de pri­jzen van vlees naar mijn mening omhoog…alleen is het bloed­erg­er­lijk dat er in deze track­er amper han­del is…

alt
Als de crb-index dicht­bij zijn top zit en in tan­dem beweegt met de aandelenindexen…welke van de twee komt er dan straks eerst naar bene­den??? Ik zou zeggen de aan­de­len en dat leid ik af uit de grafiek van de oblig­aties.
Hier ziet U de oblig­atieko­ersen en die grafiek laat een duidelijk verkoopsig­naal zien. Dus de lange ter­mi­jn rente sti­jgt en dat is nor­maler­wi­jze niet posi­tief voor de aan­de­len­mark­ten…
Wan­neer ik nu lees dat som­mige anal­is­ten de beurs als the place to be” aan­prat­en voor komend jaar dan zou ik met bei­de gegevens in het achter­hoofd (een crb op top­ko­ersen en een sti­j­gende rente) toch maar eens goed nadenken …

alt
Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op gas en edel­met­al­en en rente. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.