Enkele maanden terug, aan de start van de hausse om precies te zijn, stelde ik dat de grondstoffenprijzen hand in hand zouden gaan met de koersbewegingen van de aandelenindexen. Kijk ik zoveel maanden later naar de crb-index dan stel ik vast dat ik die stelling mag aanhouden. De grondstoffen noteren, behalve een handvol uitzonderingen, op topkoersen. Wanneer de aandelenindexen corrigeren dan zullen ook de grondstofprijzen dalen. Wat de rente betreft, de lange rente stijgt en dit vormt mijns inziens een reëel gevaar voor de beursindexen…
Zoals in de inleiding aangegeven: de meeste grondstoffen noteren aan topkoersen, uitzonderingen zijn de granen (en dus ook de prijs van varkens- en rundervlees), gas en olie…
Ook met edelmetalen zou ik vanaf heden met longposities voorzichtig omspringen…mijn “1987”-gevoel laat me niet los. Toen stond goud heel hoog en het werd de hemel ingepraat maar toen kwam de crash op de aandelenmarkten en enige tijd later begon ook het goud aan een dalende trend…beleggers hebben een paar decennia moeten wachten vooraleer goud terug op het peil van voor de crash noteerde…
Ook nu goochelen sommige analisten met koersdoelen die vele keren hoger liggen als de huidige koers. Mijn stelling is dat wanneer aandelen gaan dalen ook de edelmetalen verkocht worden en ik zie geen reden om aan te nemen dat die koppeling zou verbroken worden. Hyperinflatie zou een aanleiding kunnen vormen misschien maar daartoe zijn vooralsnog geen signalen voor.
De maandgrafiek van de crb-index (koers 497) (crb bevat een mandje van grondstoffen) laat net zoals de beursindexen een veel te steile hellingsgraad zien. Dergelijke stijgingen kunnen zoals we inmiddels wel weten maanden aanhouden maar hou er maar terdege rekening mee dat aan deze overdrijvingen een einde komt. Een scherpe correctie dan wel een langerdurende zijwaartse trend volgt steeds op dergelijke stijgingen en het zal deze keer niet anders zijn.
De crb zit hier nagenoeg tegen een weerstandsniveau aan bij 510 maar vanwege de open ruimte tussen de candles van augustus en september verwacht ik wel dat de index dus nog stijgingspotenieel heeft naar mogelijks 550 waar de volgende Fibo-weerstand ligt. De aroon-oscillator zit in de overgekochte zone en deze geeft toch een waarschuwing af op dit niveau. Wie nu nog long gaat die wil duidelijk de laatste graantjes oppikken.
In de weekgrafiek staat het verkoopsignaal in de crb er reeds en in de koersgrafiek zien we, vergelijkbaar met wat we bij sommige aandelenindexen vaststellen, een stijgende wig. Aanlokkelijk oogt het beeld dus niet voor de grondstoffenbelegger.
Als voorbeeld van een grondstof waar we eerder aan short- dan aan longposities gaan denken toon ik de maandgrafiek van suiker. Wie hier nog long gaat wens ik veel succes…De meeste grondstoffen noteren op dergelijke hoogtes.
Tarwe is een achterblijver en die kan wel nog gaan stijgen…let op de positieve divergentie in de stochastics en in de koersgrafiek zitten we tegen de weerstandslijn aan…
Maar niet alleen tarwe staat relatief tov grondstoffen laag in koers, ook andere granen hebben de grondstoffenhausse niet gevolgd en bijgevolg kijk ik al een hele tijd naar deze tracker (etfs livestock…varkens- en rundervlees…ticker op Nederland: AIGLP)
Wanneer granen zouden gaan stijgen dan moeten ook de prijzen van vlees naar mijn mening omhoog…alleen is het bloedergerlijk dat er in deze tracker amper handel is…
Als de crb-index dichtbij zijn top zit en in tandem beweegt met de aandelenindexen…welke van de twee komt er dan straks eerst naar beneden??? Ik zou zeggen de aandelen en dat leid ik af uit de grafiek van de obligaties.
Hier ziet U de obligatiekoersen en die grafiek laat een duidelijk verkoopsignaal zien. Dus de lange termijn rente stijgt en dat is normalerwijze niet positief voor de aandelenmarkten…
Wanneer ik nu lees dat sommige analisten de beurs als “the place to be” aanpraten voor komend jaar dan zou ik met beide gegevens in het achterhoofd (een crb op topkoersen en een stijgende rente) toch maar eens goed nadenken …
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op gas en edelmetalen en rente. Geen posities op overige vermelde waarden.