...

Grondstoffen: crb - olie en gas

25 februari 2010, 08:01 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De aex vond gis­teren een bodem bij de zware ste­un op 318. Deze ste­un is niet de bodem voor een sti­jging, er komt nog een staart­je aan de dal­ing. Wel twi­jfel ik aan het doem­sce­nario wat som­mi­gen voor­spellen want op week­grafiek kan deze dal­ing een golf 4 wor­den en dus de opzet voor een sti­jging van lan­gere duur die de jan­u­ar­i­top­pen dan zal uit­ne­men. De CRB-index zal de beweg­in­gen van de aan­de­lenin­dex­en naar we mogen aan­nemen volgen…


De week­grafiek van de crb-index laat een breuk zien van de ste­un­li­jn. De indi­ca­toren voor­spellen weinig goeds en met een koerspa­troon waar we het ver­loop van de aan­de­lenin­dex­en in terugzien is het niet moeil­ijk aan te nemen dat de crb veel kans maakt zijn feb­ru­ari­bo­dem te door­breken. De index kan dus onder de 450 duiken en ver­vol­gens moet de 420-zone ste­un bieden. Stel dat die ste­un dan kan houden dan zien we dat die dal­ing vanaf de jan­u­ar­i­top een vierde golf kan zijn. Dit betekent dat we lat­er op het jaar wellicht een door­braak van de jan­u­ar­i­top moeten kri­j­gen. Het Fibo-doel ligt dan op 530. Indi­vidueel is er nogal wat ver­schil in het koersver­loop van de grond­stof­fen. Wie op grond­stof­fen inzet moet dus grond­stof per grond­stof gaan bek­ijken. Beleggen in de crb in zijn geheel via een track­er is momenteel niet aangewezen.

alt
Mensen vra­gen me, waarom sti­jgt die olie nou wan­neer de economie toch op ape­gapen ligt. Mijn antwo­ord: terecht wantrouwen in papi­er geld. Een vriend van me maak­te me dit duidelijk met wat in Argen­tië gebeurde. De brave spaarzame werk­man had plots niets meer toen de hele zaak daar over de kop ging. Diegene die Amerikaanse kwaliteit­saan­de­len had gekocht met zijn spaar­cent­jes was een rijke burg­er”. Ik heb hier vroeger al meerdere keren aangegeven: stop op zijn minst toch een deel van de cen­ten in tast­bare goed­eren want belei­dsvo­erders die zijn niet te vertrouwen.

Alti­jd aardig een lange ter­mi­jn grafiek te bek­ijken en de kwartaal­grafiek van olie zegt ons dat we pogin­gen doen de 80usd-grens naar boven te door­bro­ken. We bli­jven boven de sti­j­gende gemid­delden en de huidi­ge can­dle wijst met zijn lange schaduw op koop­druk. Het vol­gende Fibo-niveau op 94 is niet ver weg maar de oliepri­js kan daar­na nog hoger want lange can­dles wor­den voor de helft goedge­maakt en de can­dle van sep­tem­ber 2008 is duidelijk een lange can­dle. Bijgevolg is een oliepri­js van 115120 usd op ter­mi­jn te verwacht­en.

alt
De maand­grafiek: daar zien we een sti­j­gende rechthoekige driehoek. Het is één van de enige koerspa­tro­nen in de tech­nis­che analyse die ook de richt­ing aangeeft. Trekken we een weer­stand­sli­jn even­wi­jdig aan de ste­un­li­jn van het patroon dan komen we opnieuw bij die 94 usd uit die we in de kwartaal­grafiek zien.

alt
Op week­grafiek zien we de macd en de aroon verzwakken maar in de koers­grafiek liggen de bodems nog steeds op een hoger niveau. Dus de koers­druk bli­jft en de gaps die tussen juli en okto­ber 2008 wer­den gevor­md vra­gen om te mogen ges­loten wor­den -)

alt
Op dag­ba­sis geeft het dal­ende vol­ume de afwach­t­ende houd­ing aan, typ­isch vol­umepa­troon vooraf­gaand aan een grote beweg­ing. Afgaand op de posi­tieve cross in de dmi, het koopsig­naal in de macd en de cross van de atr-lijn moeten we naar boven uit­breken.

alt

In de kwartaal­grafiek van nat­ur­al gas zien we ook een zeer lange can­dle. Bemerk die hoge vol­umes bij de bodems van sep­tem­ber en decem­ber 2009. Typ­isch voor een bodem­pa­troon die hoge vol­umes. Koers­doel is dus voor gas op lange ter­mi­jn 10 usd. Eerst maar eens die weer­standen bij 6 en 7 usd door­breken en dan gaan we los.

alt
Op maand­ba­sis trekken” we hogere bodem­p­jes. Koop­druk dus en reken­ing houdende met de indi­ca­toren, koopsig­naal in de macd en een ombuigende aroon, houden we ter­dege reken­ing met een door­braak van het Fibo-niveau dat nu weer­stand aangeeft.

alt
De week­grafiek laat zien dat een door­braak van de weer­stand niet onmid­del­lijk hoeft te wor­den verwacht want de indi­ca­toren staan negatief. De top van mei 2009 bij 4.5 geeft ste­un en we zijn naar het zich laat aanzien bezig met de vorm­ing van een rechthoekspa­troon. Bij 4.5 usd zou ik aan­dachtig toezien of er een bodem kan gevor­md wor­den. Is dit het geval dan lijkt me dit een mooie oppor­tu­niteit om een long-posi­tie in te nemen.

alt

Op dag­grafiek is duidelijk dat de trend voor de korte ter­mi­jn nog negatief is maar hoopgevend is hier wel het dal­ende vol­ume want dit geeft aan dat er niet echt verkoop­druk is. De dmi-lij­nen liggen ook relatief ver uit elka­ar en dus mag er een con­ver­gen­tie wor­den verwacht of anders uitge­drukt: de bodem in de gaspri­js nadert.
Gas is dus een grond­stof die we net­jes in de gat­en houden met het oog op het innemen van een long­posi­tie.

alt

Edwin Van­damme
US mar­kets

anal­ist heeft posi­ties op olie en gas. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.