De aex vond gisteren een bodem bij de zware steun op 318. Deze steun is niet de bodem voor een stijging, er komt nog een staartje aan de daling. Wel twijfel ik aan het doemscenario wat sommigen voorspellen want op weekgrafiek kan deze daling een golf 4 worden en dus de opzet voor een stijging van langere duur die de januaritoppen dan zal uitnemen. De CRB-index zal de bewegingen van de aandelenindexen naar we mogen aannemen volgen…
De weekgrafiek van de crb-index laat een breuk zien van de steunlijn. De indicatoren voorspellen weinig goeds en met een koerspatroon waar we het verloop van de aandelenindexen in terugzien is het niet moeilijk aan te nemen dat de crb veel kans maakt zijn februaribodem te doorbreken. De index kan dus onder de 450 duiken en vervolgens moet de 420-zone steun bieden. Stel dat die steun dan kan houden dan zien we dat die daling vanaf de januaritop een vierde golf kan zijn. Dit betekent dat we later op het jaar wellicht een doorbraak van de januaritop moeten krijgen. Het Fibo-doel ligt dan op 530. Individueel is er nogal wat verschil in het koersverloop van de grondstoffen. Wie op grondstoffen inzet moet dus grondstof per grondstof gaan bekijken. Beleggen in de crb in zijn geheel via een tracker is momenteel niet aangewezen.
Mensen vragen me, waarom stijgt die olie nou wanneer de economie toch op apegapen ligt. Mijn antwoord: terecht wantrouwen in papier geld. Een vriend van me maakte me dit duidelijk met wat in Argentië gebeurde. De brave spaarzame werkman had plots niets meer toen de hele zaak daar over de kop ging. Diegene die Amerikaanse kwaliteitsaandelen had gekocht met zijn spaarcentjes was een “rijke burger”. Ik heb hier vroeger al meerdere keren aangegeven: stop op zijn minst toch een deel van de centen in tastbare goederen want beleidsvoerders die zijn niet te vertrouwen.
Altijd aardig een lange termijn grafiek te bekijken en de kwartaalgrafiek van olie zegt ons dat we pogingen doen de 80usd-grens naar boven te doorbroken. We blijven boven de stijgende gemiddelden en de huidige candle wijst met zijn lange schaduw op koopdruk. Het volgende Fibo-niveau op 94 is niet ver weg maar de olieprijs kan daarna nog hoger want lange candles worden voor de helft goedgemaakt en de candle van september 2008 is duidelijk een lange candle. Bijgevolg is een olieprijs van 115⁄120 usd op termijn te verwachten.
De maandgrafiek: daar zien we een stijgende rechthoekige driehoek. Het is één van de enige koerspatronen in de technische analyse die ook de richting aangeeft. Trekken we een weerstandslijn evenwijdig aan de steunlijn van het patroon dan komen we opnieuw bij die 94 usd uit die we in de kwartaalgrafiek zien.
Op weekgrafiek zien we de macd en de aroon verzwakken maar in de koersgrafiek liggen de bodems nog steeds op een hoger niveau. Dus de koersdruk blijft en de gaps die tussen juli en oktober 2008 werden gevormd vragen om te mogen gesloten worden -)
Op dagbasis geeft het dalende volume de afwachtende houding aan, typisch volumepatroon voorafgaand aan een grote beweging. Afgaand op de positieve cross in de dmi, het koopsignaal in de macd en de cross van de atr-lijn moeten we naar boven uitbreken.
In de kwartaalgrafiek van natural gas zien we ook een zeer lange candle. Bemerk die hoge volumes bij de bodems van september en december 2009. Typisch voor een bodempatroon die hoge volumes. Koersdoel is dus voor gas op lange termijn 10 usd. Eerst maar eens die weerstanden bij 6 en 7 usd doorbreken en dan gaan we los.
Op maandbasis “trekken” we hogere bodempjes. Koopdruk dus en rekening houdende met de indicatoren, koopsignaal in de macd en een ombuigende aroon, houden we terdege rekening met een doorbraak van het Fibo-niveau dat nu weerstand aangeeft.
De weekgrafiek laat zien dat een doorbraak van de weerstand niet onmiddellijk hoeft te worden verwacht want de indicatoren staan negatief. De top van mei 2009 bij 4.5 geeft steun en we zijn naar het zich laat aanzien bezig met de vorming van een rechthoekspatroon. Bij 4.5 usd zou ik aandachtig toezien of er een bodem kan gevormd worden. Is dit het geval dan lijkt me dit een mooie opportuniteit om een long-positie in te nemen.
Op daggrafiek is duidelijk dat de trend voor de korte termijn nog negatief is maar hoopgevend is hier wel het dalende volume want dit geeft aan dat er niet echt verkoopdruk is. De dmi-lijnen liggen ook relatief ver uit elkaar en dus mag er een convergentie worden verwacht of anders uitgedrukt: de bodem in de gasprijs nadert.
Gas is dus een grondstof die we netjes in de gaten houden met het oog op het innemen van een longpositie.
Edwin Vandamme
US markets
analist heeft posities op olie en gas. Geen posities op overige vermelde waarden.