Voor wat betreft de aandelenmarkten wees ik in mijn analyses een paar weken lang op de negatieve divergentie tussen sentimentsindicatoren en aandelenindexen. Ook haalde ik de relatief overspannen toestand tussen de gemiddelden op dagbasis aan als indicatie voor een te verwachten correctie. Die correctie is er gekomen maar een aantal sentimentsindicatoren zijn op steunniveaus teruggevallen en dus hoeft het niet te verbazen dat de markten nu even opveren. Het is maar hoe je het bekijkt maar een hertest van de toppen is een mogelijkheid die niet kan uitgesloten worden, net zo goed echter blijven we na een paar dagen al steken tegen weerstand om de volgende poot van de daling over ons heen te krijgen. Ook al gaat de correctie op de daling nog zo hoog, ik blijf bij mijn visie dat stijgingen in de aandelenmarkten moeten gebruikt worden om aandelenposities te verkopen. Spijtoptanten krijgen dus een tweede kans…
Wat grondstoffen betreft: ook daar blijf ik bij mijn mening die ik voorheen al zo dikwijls hier heb neergeschreven. Grondstoffen bewegen in het overgrote deel van de gevallen in tandem met de beursindexen en dat is heel zeker van toepassing op de metalen. Wat de soft-commodities betreft zijn er uitzonderingen.
Momenteel zitten dus de meeste metalen tegen weerstand en vertonen hun koersen de neiging tot trendommekeer (van stijgen naar dalen dus). Ook bij de soft-commodities zien we meestal topvorming. Rijst en Lean-Hogs vormen een uitzondering en die zou ik volgen vanuit oogpunt long.
Wat edelmetalen betreft: ik ben heel lang positief gebleven op edelmetalen maar voorzichtigheid is geboden en mogelijks stap ik af van mijn koersdoel 1300 usd voor goud. De klad komt er in en in mijn hoofd spookt mijn 1987-ervaring. Ook toen werd goud de hemel ingeprezen maar na de crash van de aandelenmarkten craschte ook het goud. Ik heb geleerd dus dat wanneer aandelenmarkten onderuit gaan edelmetalen net zo goed verkocht worden als aandelen.
We kijken eventjes naar de CRB-index.
Dit is een maandgrafiek. We zien dat we geen echte impulsmatige bewegingen meer gekend hebben sinds juli en dat zint me niet zo, zeker niet omdat we het 50% Fiboniveau hebben bereikt en de stochastics in de verkoopzone staat. De steunlijn is nog intact maar met de meeste grondstoffen in een fase van topvorming zou het me niet verbazen wanneer deze lijn het begeeft (in een solidaire vbeweging met de aandelenindexen misschien…het lijkt me zeker niet uitgesloten)
Goud: eerst even de kwartaalgrafiek pmdat we nooit mogen vergeten dat de top van maart 1980 werd doorbroken en op dat niveau ligt het 23.6 Fibo-niveau. Komt er een zwaardere terugval dan zal de zone bij 870 usd dus steun geven.
De weekgrafiek daarentegen daar heb ik mijn bedenkingen bij het koersverloop. De stochastics geeft een verkoopsignaal en het koerspatroon in de grafiek oogt niet mooi. Zolang echter de neklijn van de omgekeerde schouder-kop-schouder over de toppen van maart 2008 en februari 2009 kan stand houden is er weinig aan de hand. Breekt die lijn dan hou ik rekening met een meer uitgesproken terugval richting 900⁄950 (100- en 200-daagsgemiddelde)
De rsi3 op dagbasis is zwaar oververkocht en vandaar dus de koerssprong in goud vandaag (grondstof in tandembeweging met de aandelenindexen -)
Breekt 1020 horizontaal dan krijgen we met quasi-zekerheid al onmiddellijk een terugval naar 990 en .… dan zitten we ook op die neklijn uit de weekgrafiek. Leuke materie om volgen dus -)
De hui laat ook al niet veel goeds zien. Eén van de eerste regeltjes uit de TA: de onmacht om een weerstandslijn te bereiken is een waarschuwing voor een trendommekeer. In deze weekgrafiek zien we dat de aroon aanstalten maakt een negatieve cross te laten zien, dus blij moeten diegenen die long zitten op goudmijnaandelen daar niet van worden. De steunen in de grafiek staan er nog, dus er zijn nog geen potten gebroken maar voorzichtigheid is wel geboden.
Zilver op maandbasis: tegen weerstand horizontaal en echt geen mooie candle die we zien (inverted hammer)
Voorzichtig zijn met longs dus…beschermen en nieuwe longposities innemen is iets wat ik niet zou aandurven behalve wanneer we de top van de candle doorbreken natuurlijk maar dat lijkt me niet reëel.
Op weekbasis een stijgende wig die naar onderen werd doorbroken. Niet moeilijk te snappen meer denk ik waarom ik ook bij de goudprijs voorzichtigheid aan de dag zou leggen. Dit koersverloop bij zilver is echt wel negatief. Koersdeol volgens het patroon wordt 12 usd en denderen we daar doorheen dan gaan we gewoon weer naar 9 usd.…kunnen we daar lekker baar zilver kopen om dan later mee te profiteren van de hyperinflatie die we nog moeten krijgen dankzij Helicopter Ben.
Olie op maandbasis: die rsi3 lijkt me een beetje overspannen…en de koers zit tegen horizontale weerstand aan. Mij moeten ze eens komen vertellen waarom olie zou stijgen wanneer de aandelenmarkten straks onderuit gaan. Grondstoffen in tandem met beursindexen -)
Ik ga voor lagere koersen en moesten de aandelenindexen zwaar onderuit gaan dan zal dat ook voor de olieprijs het geval zijn. Niet dat we die prijsdaling zullen voelen aan de pomp hoor, zeker niet in Bellgië want in dit land zullen de politici immers zorgen voor het milieu (duim en wijsvinger even over elkaar wrijven)
Moest het milieu meetellen dan zouden we natuurlijk allemaal al lang met elektrische auto’s rijden. et probleem voor sommige aardse wezens ligt er wellicht in dat die dingen geen olie verbruiken -)
De weekgrafiek van de olie: stijgende olieprijzen zei U??? Ik zie een terugtest van een doorbroken steunlijn — ). Ik wil dus wel nog eens zien of die olieprijzen zullen doorstijgen…ik wacht rustig mijn kans af om short te gaan. Onder de 75 nog speculatief en onder de 66 moet het wel lukken. En dalende aandelenindexen kunnen altijd meegenomen zijn dan ter bevestiging van de beweging.
Eventjes inzoomen op daggrafiek: ook hier zie ik de terugtest van een eerder doorbroken steunlijn en die aroon spreekt me wel aan (voor wie naar shorts kijkt net als ik wel te verstaan -)
eventjes onder de top van 25 augustus gaan kijken en we halen ons berenpakje uit de kast… (een stop houden we dan op de top van 21⁄10, dan komen de haussiers weer aan de beurt…elk diertje om beurt zijn pleziertje — )
Samengevat: we zien dat de grondstoffen zoals ik reeds lange tijd aanneem in lijn bewegen met de aandelenmarkten. Ik zie die koppeling niet verdwijnen en de grafieken geven aan dat bij daende aandelenmarkten voorzichtigheid geboden is met grondstoffenbeleggingen.
Edwin Vandamme
Analist heeft posities in lean-hogs. Geen posities in andere vermelde waarden.