...

Grondstoffen: CRB - Goud - Zilver - Olie

29 oktober 2009, 21:41 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Voor wat betre­ft de aan­de­len­mark­ten wees ik in mijn analy­ses een paar weken lang op de negatieve diver­gen­tie tussen sen­ti­mentsindi­ca­toren en aan­de­lenin­dex­en. Ook haalde ik de relatief over­span­nen toe­s­tand tussen de gemid­delden op dag­ba­sis aan als indi­catie voor een te verwacht­en cor­rec­tie. Die cor­rec­tie is er gekomen maar een aan­tal sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn op ste­un­niveaus teruggevallen en dus hoeft het niet te ver­bazen dat de mark­ten nu even opv­eren. Het is maar hoe je het bek­ijkt maar een hertest van de top­pen is een mogelijkheid die niet kan uit­ges­loten wor­den, net zo goed echter bli­jven we na een paar dagen al steken tegen weer­stand om de vol­gende poot van de dal­ing over ons heen te kri­j­gen. Ook al gaat de cor­rec­tie op de dal­ing nog zo hoog, ik bli­jf bij mijn visie dat sti­jgin­gen in de aan­de­len­mark­ten moeten gebruikt wor­den om aan­de­len­posi­ties te verkopen. Spi­j­top­tan­ten kri­j­gen dus een tweede kans…


Wat grond­stof­fen betre­ft: ook daar bli­jf ik bij mijn mening die ik voorheen al zo dik­wi­jls hier heb neergeschreven. Grond­stof­fen bewe­gen in het over­grote deel van de gevallen in tan­dem met de beursin­dex­en en dat is heel zek­er van toepass­ing op de met­al­en. Wat de soft-com­modi­ties betre­ft zijn er uit­zon­derin­gen.
Momenteel zit­ten dus de meeste met­al­en tegen weer­stand en ver­to­nen hun koersen de neig­ing tot tren­dom­me­keer (van sti­j­gen naar dalen dus). Ook bij de soft-com­modi­ties zien we meestal topvorm­ing. Rijst en Lean-Hogs vor­men een uit­zon­der­ing en die zou ik vol­gen vanu­it oog­punt long.

Wat edel­met­al­en betre­ft: ik ben heel lang posi­tief gebleven op edel­met­al­en maar voorzichtigheid is gebo­den en mogelijks stap ik af van mijn koers­doel 1300 usd voor goud. De klad komt er in en in mijn hoofd spookt mijn 1987-ervar­ing. Ook toen werd goud de hemel ingeprezen maar na de crash van de aan­de­len­mark­ten craschte ook het goud. Ik heb geleerd dus dat wan­neer aan­de­len­mark­ten onderuit gaan edel­met­al­en net zo goed verkocht wor­den als aan­de­len.

We kijken even­t­jes naar de CRB-index.

Dit is een maand­grafiek. We zien dat we geen echte impuls­matige beweg­in­gen meer gek­end hebben sinds juli en dat zint me niet zo, zek­er niet omdat we het 50% Fiboniveau hebben bereikt en de sto­chas­tics in de verkoop­zone staat. De ste­un­li­jn is nog intact maar met de meeste grond­stof­fen in een fase van topvorm­ing zou het me niet ver­bazen wan­neer deze lijn het begeeft (in een sol­idaire vbe­weg­ing met de aan­de­lenin­dex­en misschien…het lijkt me zek­er niet uit­ges­loten)

alt
Goud: eerst even de kwartaal­grafiek pmdat we nooit mogen ver­geten dat de top van maart 1980 werd door­bro­ken en op dat niveau ligt het 23.6 Fibo-niveau. Komt er een zwaardere terug­val dan zal de zone bij 870 usd dus ste­un geven.

alt
De week­grafiek daar­ente­gen daar heb ik mijn bedenkin­gen bij het koersver­loop. De sto­chas­tics geeft een verkoopsig­naal en het koerspa­troon in de grafiek oogt niet mooi. Zolang echter de nek­li­jn van de omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er over de top­pen van maart 2008 en feb­ru­ari 2009 kan stand houden is er weinig aan de hand. Breekt die lijn dan hou ik reken­ing met een meer uit­ge­spro­ken terug­val richt­ing 900950 (100- en 200-daags­gemid­delde)

alt
De rsi3 op dag­ba­sis is zwaar oververkocht en van­daar dus de koerssprong in goud van­daag (grond­stof in tandem­be­weg­ing met de aan­de­lenin­dex­en -)
Breekt 1020 hor­i­zon­taal dan kri­j­gen we met qua­si-zek­er­heid al onmid­del­lijk een terug­val naar 990 en .… dan zit­ten we ook op die nek­li­jn uit de week­grafiek. Leuke materie om vol­gen dus -)

alt
De hui laat ook al niet veel goeds zien. Eén van de eerste regelt­jes uit de TA: de onmacht om een weer­stand­sli­jn te bereiken is een waarschuwing voor een tren­dom­me­keer. In deze week­grafiek zien we dat de aroon aanstal­ten maakt een negatieve cross te lat­en zien, dus blij moeten diege­nen die long zit­ten op goud­mi­j­naan­de­len daar niet van wor­den. De ste­unen in de grafiek staan er nog, dus er zijn nog geen pot­ten gebro­ken maar voorzichtigheid is wel gebo­den.

alt
Zil­ver op maand­ba­sis: tegen weer­stand hor­i­zon­taal en echt geen mooie can­dle die we zien (invert­ed ham­mer)
Voorzichtig zijn met longs dus…beschermen en nieuwe long­posi­ties innemen is iets wat ik niet zou aan­dur­ven behalve wan­neer we de top van de can­dle door­breken natu­urlijk maar dat lijkt me niet reëel.

alt
Op week­ba­sis een sti­j­gende wig die naar onderen werd door­bro­ken. Niet moeil­ijk te snap­pen meer denk ik waarom ik ook bij de goud­pri­js voorzichtigheid aan de dag zou leggen. Dit koersver­loop bij zil­ver is echt wel negatief. Koers­de­ol vol­gens het patroon wordt 12 usd en den­deren we daar doorheen dan gaan we gewoon weer naar 9 usd.…kunnen we daar lekker baar zil­ver kopen om dan lat­er mee te prof­iteren van de hyper­in­flatie die we nog moeten kri­j­gen dankz­ij Heli­copter Ben.

alt
Olie op maand­ba­sis: die rsi3 lijkt me een beet­je overspannen…en de koers zit tegen hor­i­zon­tale weer­stand aan. Mij moeten ze eens komen vertellen waarom olie zou sti­j­gen wan­neer de aan­de­len­mark­ten straks onderuit gaan. Grond­stof­fen in tan­dem met beursin­dex­en -)
Ik ga voor lagere koersen en moesten de aan­de­lenin­dex­en zwaar onderuit gaan dan zal dat ook voor de oliepri­js het geval zijn. Niet dat we die pri­js­dal­ing zullen voe­len aan de pomp hoor, zek­er niet in Bell­gië want in dit land zullen de politi­ci immers zor­gen voor het milieu (duim en wijsvinger even over elka­ar wrijven)
Moest het milieu meetellen dan zouden we natu­urlijk alle­maal al lang met elek­trische auto’s rij­den. et prob­leem voor som­mige aardse wezens ligt er wellicht in dat die din­gen geen olie ver­bruiken -)

alt
De week­grafiek van de olie: sti­j­gende oliepri­jzen zei U??? Ik zie een terugtest van een door­bro­ken ste­un­li­jn — ). Ik wil dus wel nog eens zien of die oliepri­jzen zullen doorstijgen…ik wacht rustig mijn kans af om short te gaan. Onder de 75 nog spec­u­latief en onder de 66 moet het wel lukken. En dal­ende aan­de­lenin­dex­en kun­nen alti­jd meegenomen zijn dan ter beves­tig­ing van de beweg­ing.

alt
Even­t­jes inzoomen op dag­grafiek: ook hier zie ik de terugtest van een eerder door­bro­ken ste­un­li­jn en die aroon spreekt me wel aan (voor wie naar shorts kijkt net als ik wel te ver­staan -)
even­t­jes onder de top van 25 augus­tus gaan kijken en we halen ons beren­pak­je uit de kast… (een stop houden we dan op de top van 2110, dan komen de haussiers weer aan de beurt…elk diert­je om beurt zijn pleziert­je — )

alt
Samengevat: we zien dat de grond­stof­fen zoals ik reeds lange tijd aan­neem in lijn bewe­gen met de aan­de­len­mark­ten. Ik zie die kop­pel­ing niet verd­wi­j­nen en de grafieken geven aan dat bij daende aan­de­len­mark­ten voorzichtigheid gebo­den is met grond­stof­fen­be­leg­gin­gen.

Edwin Van­damme

Anal­ist heeft posi­ties in lean-hogs. Geen posi­ties in andere ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.