...

Goud en zilver sterk maar tegen zware weerstand

12 juli 2016, 16:12 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Door de onzekere peri­ode zien we de pri­jzen van de zoge­naamde safe heav­ens’ ofwel de veilige havens over de afgelopen maan­den behoor­lijk oplopen. Door recente gebeurtenis­sen liggen de edel­met­al­en er nu toch van anders bij en daarom mak­en we een analyse van Goud en Zil­ver.

Vele fac­toren beïn­vloe­den het gedrag van investeerders en daarmee ook bij de keuzes die ze mak­en. Veel van deze investeerders vin­den de markt momenteel te onzek­er en halen hun geld uit de aan­de­len en stop­pen deze dan in de veiligere pro­ducten zoals oblig­aties, goud en zil­ver. Hier­door zien we de pri­jzen van oblig­aties ste­vig oplopen waarmee de rentes van staat­soblig­aties nu tegen een all time low komen te staan. Toch moet er een belan­grijk onder­schei­dt gemaakt wor­den tussen ver­schil­lende tijdsspec­tra, in de goud analyse zal hier meer over verteld wor­den. Investeerders zit­ten bij onzekere sit­u­aties niet graag in risi­co­volle pro­ducten. Het is dan ook gebruike­lijk dat er een diver­gen­tie ontstaat tussen de veilige beleg­gin­gen en de aan­de­len markt. Toch hebben we bijvoor­beeld vorige week een sit­u­atie gezien waar de aan­de­len­mark­ten tegelijk­er­ti­jd met de goud­pri­js en de oblig­atiepri­js opliepen. Dit geeft als indi­catie dat investeerders de markt nog niet echt vertrouwen, we zullen de ontwik­kelin­gen nu moeten afwacht­en door­dat het sen­ti­ment nu veel bepaald over het pri­jsver­loop van zow­el goud, de indices en de oblig­aties. Een voor­beeld van zo’n sit­u­atie is de Ital­i­aanse banken­cri­sis, mocht­en deze prob­le­men verder toen­e­men en het sen­ti­ment draait naar negatief ter­wi­jl we sig­nalen opvan­gen over een mogelijke recessie zullen we het goud en zil­ver op het korte ter­mi­jn verder zien oplopen met mogelijk ook nog diepere dalen bij de rentes op staatsobligaties. 
Goud:
Als we naar de goud­pri­js kijken zien we dat de koers het eerste half jaar behoor­lijk is opgelopen, dit kan erop duiden dat beleg­gers zoge­naamd vlucht­en naar een wat meer veilige invester­ing. Als we over veilige investerin­gen prat­en is het toch belan­grijk om ook naar de lan­gere ter­mi­jn te kijken en wan­neer we dat doen zien we namelijk dat de vraag naar goud drastisch ver­min­derd is en dit geld juist in de aan­de­len­markt zit. De huidi­ge prob­le­men zor­gen juist voor een tijdelijke vraag naar goud ter­wi­jl de lan­gere trend juist aangeeft dat beleg­gers aan­de­len aan het kopen zijn. Een indi­catie hier­van is dat Wall Street ron­dom zijn All Time High staat en het goud daar nog een eind onder staat momenteel ($1850).
Japanse investeerders lijken een van de rede­nen te zijn geweest van de recente sti­jging van het goud de afgelopen weken door 2 fac­toren. Door goud in te kopen proberen de Japanse beleg­gers de negatieve rentes te omzeilen zodat ze daar geen geld op ver­liezen. Daar­naast is er de vrees voor een sterke deval­u­atie van de Yen door de te hoog opgelopen Japanse staat­slenin­gen. Anal­is­ten verwacht­en dat op de korte ter­mi­jn de goud­pri­js nog iets verder zou kun­nen oplopen om ver­vol­gens na een rentev­er­hoging van de FED weer de dal­ing in te zetten richt­ing de $1200.
Als we naar tech­nis­che grafiek van goud kijken zien we gelijk de ste­vige sti­jging en dat het goud op een weer­stand terecht kwam, de lijn over de top­pen vanaf eind jan­u­ari. Het goud valt nu weer wat terug en lijkt richt­ing de $1325 af te zakken nu, onder deze ste­un kansen tot de $1300 en de $1280 mocht de angst weer wat min­der wor­den. We zien het 50-daags gemid­delde nu rond die $1280 nu uitkomen. Bij een ver­vol­gdal­ing kan de goud­ko­ers daar­na zelfs snel terug naar de zone $1240 – 1250 waar we de lijn onder de bodems uit zien komen.
De goud­ko­ers ligt nu vlak onder de weer­stand die we rond de $1370 – 1375 zien uitkomen, de lijn over de recente top­pen komt daar nu uit. Mocht de koers daar­boven de sti­jging doorzetten dan zien we de vol­gende weer­stand door de top­pen van mei en augus­tus 2013 en die komt uit rond de $1420.
Dan ziet u hieron­der nog het ver­loop op de lange ter­mi­jn tussen het goud en de S&P 500 index, voor het eerst zien we dat de S&P het goud aan het out­per­for­men is momenteel waar­door we toch even op moeten gaan let­ten met het goud mocht de S&P 500 verder doorzetten met nieuwe All Time Highs want dan kan het goud snel weer naar de $1200 terug.
Zil­ver:
Zil­ver ziet men net als goud ook als een relatief veilige beleg­ging waar­door we ook hier een flinke pri­jssti­jging hebben gezien de afgelopen weken. Aan het begin van dit jaar waren insti­tu­tionele beleg­gers nog een van de voor­naam­ste reden voor de sti­jging door het zoeken een rust­punt voor hun beleg­gin­gen maar sinds enkele weken zien we de Chi­nese spec­u­lanten plots fors in het zil­ver stap­pen en waren daar­door mede ver­ant­wo­ordelijk voor de sti­jging van bij­na 20%. Toch verwacht men geen al te ste­vige dal­ing van de zil­ver­pri­js omdat zil­ver naast dat het een veilige haven is het ook veelvoudig wordt gebruikt voor indus­triële doeleinden. 
De zil­verko­ers is door de koopgek­te boven de lijn over de top­pen gebro­ken waar­door het de $20 achter zich liet, we kun­nen nu ste­un verwacht­en tussen de $19.5 en $20 op korte ter­mi­jn. Mocht de dal­ing op gang komen via een valse over­shoot, en weer onder de $19,5 zakken dan kan het zil­ver verder terug tot de vol­gende ste­un rond de $18. Het 50-daags gemid­delde zien we nog wat lager, dat komt nu rond de $17.5 uit.
Door­dat de koers door de lijn over de recente top­pen is gebro­ken ligt mogelijk de weg naar boven open en kun­nen er nieuwe top­pen komen. Het kan dat de koers onder­weg is naar de vol­gende weer­stand die we rond de $22 zien uitkomen.
De tech­nis­che sig­nalen duiden erop dat het sen­ti­ment bij het zil­ver momenteel bull­ish is door de poging tot een uit­braak boven een zware weer­stand en door dat het zil­ver ook ver boven het 200-daags gemid­delde staat. Toch moeten we hier­mee oplet­ten want sti­jgin­gen hebben een nogal spec­u­latief kar­ac­ter, zodra dat weg­valt kan er een ste­vige dal­ing op gang komen, al wordt deze nu nog niet verwacht.


US Mar­kets redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.