Vele factoren beïnvloeden het gedrag van investeerders en daarmee ook bij de keuzes die ze maken. Veel van deze investeerders vinden de markt momenteel te onzeker en halen hun geld uit de aandelen en stoppen deze dan in de veiligere producten zoals obligaties, goud en zilver. Hierdoor zien we de prijzen van obligaties stevig oplopen waarmee de rentes van staatsobligaties nu tegen een all time low komen te staan. Toch moet er een belangrijk onderscheidt gemaakt worden tussen verschillende tijdsspectra, in de goud analyse zal hier meer over verteld worden. Investeerders zitten bij onzekere situaties niet graag in risicovolle producten. Het is dan ook gebruikelijk dat er een divergentie ontstaat tussen de veilige beleggingen en de aandelen markt. Toch hebben we bijvoorbeeld vorige week een situatie gezien waar de aandelenmarkten tegelijkertijd met de goudprijs en de obligatieprijs opliepen. Dit geeft als indicatie dat investeerders de markt nog niet echt vertrouwen, we zullen de ontwikkelingen nu moeten afwachten doordat het sentiment nu veel bepaald over het prijsverloop van zowel goud, de indices en de obligaties. Een voorbeeld van zo’n situatie is de Italiaanse bankencrisis, mochten deze problemen verder toenemen en het sentiment draait naar negatief terwijl we signalen opvangen over een mogelijke recessie zullen we het goud en zilver op het korte termijn verder zien oplopen met mogelijk ook nog diepere dalen bij de rentes op staatsobligaties.
Goud:
Als we naar de goudprijs kijken zien we dat de koers het eerste half jaar behoorlijk is opgelopen, dit kan erop duiden dat beleggers zogenaamd vluchten naar een wat meer veilige investering. Als we over veilige investeringen praten is het toch belangrijk om ook naar de langere termijn te kijken en wanneer we dat doen zien we namelijk dat de vraag naar goud drastisch verminderd is en dit geld juist in de aandelenmarkt zit. De huidige problemen zorgen juist voor een tijdelijke vraag naar goud terwijl de langere trend juist aangeeft dat beleggers aandelen aan het kopen zijn. Een indicatie hiervan is dat Wall Street rondom zijn All Time High staat en het goud daar nog een eind onder staat momenteel ($1850).
Japanse investeerders lijken een van de redenen te zijn geweest van de recente stijging van het goud de afgelopen weken door 2 factoren. Door goud in te kopen proberen de Japanse beleggers de negatieve rentes te omzeilen zodat ze daar geen geld op verliezen. Daarnaast is er de vrees voor een sterke devaluatie van de Yen door de te hoog opgelopen Japanse staatsleningen. Analisten verwachten dat op de korte termijn de goudprijs nog iets verder zou kunnen oplopen om vervolgens na een renteverhoging van de FED weer de daling in te zetten richting de $1200.
Als we naar technische grafiek van goud kijken zien we gelijk de stevige stijging en dat het goud op een weerstand terecht kwam, de lijn over de toppen vanaf eind januari. Het goud valt nu weer wat terug en lijkt richting de $1325 af te zakken nu, onder deze steun kansen tot de $1300 en de $1280 mocht de angst weer wat minder worden. We zien het 50-daags gemiddelde nu rond die $1280 nu uitkomen. Bij een vervolgdaling kan de goudkoers daarna zelfs snel terug naar de zone $1240 – 1250 waar we de lijn onder de bodems uit zien komen.
De goudkoers ligt nu vlak onder de weerstand die we rond de $1370 – 1375 zien uitkomen, de lijn over de recente toppen komt daar nu uit. Mocht de koers daarboven de stijging doorzetten dan zien we de volgende weerstand door de toppen van mei en augustus 2013 en die komt uit rond de $1420.
Dan ziet u hieronder nog het verloop op de lange termijn tussen het goud en de S&P 500 index, voor het eerst zien we dat de S&P het goud aan het outperformen is momenteel waardoor we toch even op moeten gaan letten met het goud mocht de S&P 500 verder doorzetten met nieuwe All Time Highs want dan kan het goud snel weer naar de $1200 terug.
Zilver:
Zilver ziet men net als goud ook als een relatief veilige belegging waardoor we ook hier een flinke prijsstijging hebben gezien de afgelopen weken. Aan het begin van dit jaar waren institutionele beleggers nog een van de voornaamste reden voor de stijging door het zoeken een rustpunt voor hun beleggingen maar sinds enkele weken zien we de Chinese speculanten plots fors in het zilver stappen en waren daardoor mede verantwoordelijk voor de stijging van bijna 20%. Toch verwacht men geen al te stevige daling van de zilverprijs omdat zilver naast dat het een veilige haven is het ook veelvoudig wordt gebruikt voor industriële doeleinden.
De zilverkoers is door de koopgekte boven de lijn over de toppen gebroken waardoor het de $20 achter zich liet, we kunnen nu steun verwachten tussen de $19.5 en $20 op korte termijn. Mocht de daling op gang komen via een valse overshoot, en weer onder de $19,5 zakken dan kan het zilver verder terug tot de volgende steun rond de $18. Het 50-daags gemiddelde zien we nog wat lager, dat komt nu rond de $17.5 uit.
Doordat de koers door de lijn over de recente toppen is gebroken ligt mogelijk de weg naar boven open en kunnen er nieuwe toppen komen. Het kan dat de koers onderweg is naar de volgende weerstand die we rond de $22 zien uitkomen.
De technische signalen duiden erop dat het sentiment bij het zilver momenteel bullish is door de poging tot een uitbraak boven een zware weerstand en door dat het zilver ook ver boven het 200-daags gemiddelde staat. Toch moeten we hiermee opletten want stijgingen hebben een nogal speculatief karacter, zodra dat wegvalt kan er een stevige daling op gang komen, al wordt deze nu nog niet verwacht.
US Markets redactie
US Markets redactie