Deze week sluiten we af met een analyse van de edelmetalen goud en zilver. Na een lange run opwaarts lijken beide edelmetalen klaar voor correctie.
Analyse goud en zilver prijzen
Zowel goud als zilver zijn bezig met een indrukwekkende opmars naar boven vanaf het begin van 2016. Waar goud begin van dit jaar $1060 noteerde en zilver rond de $13.75 stond staan beide edelmetalen nu een stuk hoger met $1280 (+20.8%) en $17.30 (+25.8%). Een ongekende stijging over een periode van slechts 4 maanden tijd. De edelmetalen noteren hiermee de hoogste stand sinds begin 2015. Dat beide edelmetalen samen een zelfde trend vertonen mag geen verrassing worden genoemd aangezien beide edelmetalen vaak dezelfde functie hebben(correlatie): sieraden, staven en munten. Nadat de goudprijs per troy ounce kort de $1300 doorbroken had zijn zowel de goud als de zilver prijs hierna een paar dagen gaan dalen, het lijkt erop dat het plafond hiermee voorlopig bereikt is.
Goud
Goud geld al eeuwenlang als een waardevast en betrouwbare investering. Door de schaarste van het edelmetaal begreep men vroeger al dat het metaal geld als een waardevolle bezitting. Doordat goud wordt gezien als een betrouwbaar en waardevast goed dient het ook als een ideale uitweg voor beleggers en banken wanneer andere onderliggende waarden minder presteren. De stijging van de goudprijs kan dan ook niet los gezien worden van de zwakke dollar afgelopen half jaar en de dalende rentevergoedingen op de Bonds. De USD Index , die de waarde van de USD afzet tegen verschillende andere valuta’s met als belangrijkste de Euro, laat ook zien dat de Dollar afgelopen half jaar (waar goud een enorme stijging ondervond) een flinke knauw heeft gekregen. Zoals u ziet heeft de USD afgelopen half jaar ongeveer 6 – 7 punten ingeleverd ten opzichte van andere valuta. Met name de Euro heeft veel gewonnen op de USD: 8.2% sinds begin dit jaar.
USD Index
Waar dus de andere onderliggende waarden onzekerheid bieden aan de belegger heeft goud dit wel kunnen bieden. Echter lijkt de Euro toch ook klaar om weer in te leveren ten opzichte van de USD waardoor de USD weer aantrekkelijker wordt om in te investeren. De koers heeft het eerste weerstand punt bereikt en lijkt kaar om richting de 1.130 te gaan als de koers van 1.140 wordt bereikt.
Euro/USD
Waar de $1300 per troy ounce goud is de afgelopen 2 jaar vaker bereikt maar heeft vrijwel al deze keren gediend als weerstandpunt en daarna gezorgd voor een correctie naar beneden. Dit lijkt nu weer het geval. In eerste instantie zal het steunpunt op 1240 – 1220 liggen voordat er weer actie kan worden verwacht.
Goud
Net als goud geld zilver ook al eeuwen als een kostbaar handelswaar – gedurende de gouden eeuw gelde zilver als de draaiende kracht achter de wereldhandel met Azië. Waar goud stijgt, stijgt zilver. Doordat de goudprijs zo hard is gestegen de laatste tijd is de aan goud correlerende zilver prijs ook omhoog geschoten. Omdat zilver ten opzichte van goud nog vaker wordt gebruikt door productiebedrijven (mede door haar goede elektrische geleiding). Toch lijkt er voor het zilver de zelfde draai opkomst als voor goud. Na maanden van voorspoed en een de hoogste koers in tijden heeft het zilver haar eerst weerstandpunt ook bereikt. Het 50 weeks gemiddelde van het zilver ligt op 15.94 en zal als eerste steunpunt dienen voor het zilver. Mocht het dat punt passeren kan het zilver weer op zoek naar de koers waarop het eerst bivakkeerde voor de run van naar de $18 dollar begin april: $15.50.
Zilver
Kortom, de edelmetalen goud en zilver hebben het afgelopen maanden weer gediend als een betrouwbare en waarde stijgende investering. Waar beide edelmetalen klaar lijken voor correctie en de USD weer begint aan te trekken ligt een correctie op de loer.
US Markets Redactie
Daïm Boscart