...

Goud en Zilver

11 februari 2011, 15:30 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Tech­nisch is het beeld voor de aan­de­lenin­dex­en al enkele weken van die aard dat de kansen op een dal­ing veel hoger liggen dan die op een verdere sti­jging. Sig­nalen genoeg die duiden op een nakende dal­ing maar tot op heden bli­jft het bij topvorm­ing. Sti­j­gen doen de index­en niet echt, dalen ook niet. In de SP500 werd een sti­j­gende wig gevor­md. Wie de the­o­rie over de sti­j­gende wig kent weet dat een dal­ing vanu­it dit patroon heel onverwacht kan komen en voor felle beweg­in­gen kan zor­gen. Het beeld is van die aard dat we na een korte cor­rec­tie verdere sti­jgin­gen mogen verwachten…


In de kwartaal­grafiek van het goud zien we al vanaf decem­ber een scherpe sti­jging in de koers. De trendli­jn is te scherp om te kun­nen stand­houden. Ook de gemid­delden komen relatief bekeken te ver uit elka­ar te liggen. We mogen dus aan­nemen dat een verdere sti­jging die de top zou uit­ne­men niet zo vanzelf­sprek­end is. Meest aan­neem­baar is dat we en dal­ing kri­j­gen ofwel een lan­gere zijwaartse peri­ode om de gemid­delden naar elka­ar toe te bren­gen. De zeer scherp opwaarts gerichte trend zou in dat geval ook naar wat nor­malere pro­por­ties gebracht wor­den.

alt
Op maand­grafiek is er eve­neens sprake van een afs­tand tussen gemid­delden die te groot is om stand te houden. We zien een negatieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics maar zolang de trendli­jn in de koers­grafiek niet neer­waarts door­bro­ken wordt gaat het om een aan­dacht­spunt, niet om een sig­naal dat ons er toe zou moeten aanzetten onmid­del­lijk te gaan short­en. De trend is immers heel sterk en dan is het oplet­ten met shorts. Wie risi­co aan­durft en shorts inneemt moet een stop aan­houden bij de top van jan­u­ari op 1424 usd. Bij een breuk van de ste­un­li­jn kun­nen we ons als uiter­ste koers­doel richt­en op de Fiboli­jn op 1152.

alt
In de week­grafiek zien we dat de can­dle van eind jan­u­ari (drie weken terug) werd teruggekocht onder hoog vol­ume. Van­daar het ver­moe­den dat bij een dal­ing de top van juni bij 1266 waar ook het 9‑weeks gemid­delde ligt al voor ste­un zal zor­gen. Het is pas bij een koers onder die top dat een verdere dal­ing richt­ing de 1150 ver­meld in de maand­grafiek er in zit. De koers zou in dat geval terugk­eren tot bij het 50-weeks gemid­delde waar een hor­i­zon­tale ste­un ligt bij de niveaus van jan­u­ari en juli 2010.

alt
Op dag­grafiek zien we dat de weer­stand­sli­jn over de top­pen van jan­u­ari opwaarts werd door­bro­ken. Dit is een koopsig­naal dat wordt onder­s­te­und door een nakende door­braak van de 0‑lijn in de price pro­cent oscil­la­tor. Dit sig­naal onder­streept het risi­co van short te gaan op de goud­ko­ers. Het enige hoopgevende sig­naal voor short­ers is het feit dat de vol­umes na door­braak van de weer­stand­sli­jn dalen. dit kan er op duiden dat de goud­ko­ers bezig is met de vorm­ing van een vlag. Zek­er­heid over een mogelijke verdere dal­ing komt er echter maar wan­neer de ste­un­li­jn onder de meest recente bodems neer­waarts door­bro­ken wordt.

alt


De huidi­ge can­dle in de kwartaal­grafiek van zil­ver laat zien dat er pogin­gen gedaan wor­den om de top van de vorige can­dle uit te nemen. Daarmee zouden we tevens de top van 1980 door­breken. De twi­jfel ligt hier in het feit dat de vorige can­dle onder zeer hoog vol­ume werd gevor­md. Sla­gen we er niet in de top van die can­dle te door­breken dan wijst dit hoog vol­ume niet op een fors koopsig­naal maar op een exhaus­tion-beweg­ing en in dat geval zou de zil­ver­pri­js een stuk kun­nen terug­vallen ofwel zijwaarts gaan bewe­gen.

alt
Op maand­ba­sis zien we in jan­u­ari een bear­ish engulf­ing. dit is een negatief sig­naal. Vooral­snog zien we geen beves­tig­ing van dit verkoopsig­naal want de ste­un­li­jn werd nog niet neer­waarts door­bro­ken. Het gevaar zit er wel in dat dit alsnog gebeurt want de ste­un­li­jn is te scherp en de gemid­delden in de koers­grafiek liggen op relatieve basis te ver uiteen. Om die gemid­delden naar elka­ar toe te bren­gen vol­staat het echter dat de koers een tijd zijwaarts beweegt. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de zil­ver­pri­js fors zou moeten gaan dalen.

alt
Op week­ba­sis zien we in jan­u­ari een ham­mer. De koers is vanaf jan­u­ari weer gaan sti­j­gen maar of die sti­jging in staat zal zijn de top van decem­ber uit te nemen is twi­jfelachtig want het vol­ume ligt in deze sti­jging lager dan bij de voor­gaande opwaartse rit.

alt
Op dag­ba­sis werd een koopsig­naal gegeven met de door­braak van de weer­stand­sli­jn. Dat koopsig­naal kreeg een mooie beves­tig­ing in de indi­ca­tor waar­van de weer­stand­sli­jn over de top­pen werd door­bro­ken. Van­wege het afne­mend vol­ume in de sti­jging van de week­grafiek is er enige onzek­er­heid maar wie wat meer risi­co aan­durft kan in zil­ver stap­pen met een stop op de jan­u­ari­bo­dem. Een heel duidlijk sig­naal komt er wel pas wan­neer de decem­ber­top wordt uitgenomen.

alt

Samengevat: Short­en op goud kan maar is spec­u­latief. Long op zil­ver is ook al geen echte aan­rad­er maar als ik kiezen moet dan ik geef daar met de sti­j­gende inflatie toch wel de voorkeur aan.

Edwin Van­damme
US mar­kets
Anal­ist heeft geen posi­ties op ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.