Technisch is het beeld voor de aandelenindexen al enkele weken van die aard dat de kansen op een daling veel hoger liggen dan die op een verdere stijging. Signalen genoeg die duiden op een nakende daling maar tot op heden blijft het bij topvorming. Stijgen doen de indexen niet echt, dalen ook niet. In de SP500 werd een stijgende wig gevormd. Wie de theorie over de stijgende wig kent weet dat een daling vanuit dit patroon heel onverwacht kan komen en voor felle bewegingen kan zorgen. Het beeld is van die aard dat we na een korte correctie verdere stijgingen mogen verwachten…
In de kwartaalgrafiek van het goud zien we al vanaf december een scherpe stijging in de koers. De trendlijn is te scherp om te kunnen standhouden. Ook de gemiddelden komen relatief bekeken te ver uit elkaar te liggen. We mogen dus aannemen dat een verdere stijging die de top zou uitnemen niet zo vanzelfsprekend is. Meest aanneembaar is dat we en daling krijgen ofwel een langere zijwaartse periode om de gemiddelden naar elkaar toe te brengen. De zeer scherp opwaarts gerichte trend zou in dat geval ook naar wat normalere proporties gebracht worden.
Op maandgrafiek is er eveneens sprake van een afstand tussen gemiddelden die te groot is om stand te houden. We zien een negatieve divergentie in de stochastics maar zolang de trendlijn in de koersgrafiek niet neerwaarts doorbroken wordt gaat het om een aandachtspunt, niet om een signaal dat ons er toe zou moeten aanzetten onmiddellijk te gaan shorten. De trend is immers heel sterk en dan is het opletten met shorts. Wie risico aandurft en shorts inneemt moet een stop aanhouden bij de top van januari op 1424 usd. Bij een breuk van de steunlijn kunnen we ons als uiterste koersdoel richten op de Fibolijn op 1152.
In de weekgrafiek zien we dat de candle van eind januari (drie weken terug) werd teruggekocht onder hoog volume. Vandaar het vermoeden dat bij een daling de top van juni bij 1266 waar ook het 9‑weeks gemiddelde ligt al voor steun zal zorgen. Het is pas bij een koers onder die top dat een verdere daling richting de 1150 vermeld in de maandgrafiek er in zit. De koers zou in dat geval terugkeren tot bij het 50-weeks gemiddelde waar een horizontale steun ligt bij de niveaus van januari en juli 2010.
Op daggrafiek zien we dat de weerstandslijn over de toppen van januari opwaarts werd doorbroken. Dit is een koopsignaal dat wordt ondersteund door een nakende doorbraak van de 0‑lijn in de price procent oscillator. Dit signaal onderstreept het risico van short te gaan op de goudkoers. Het enige hoopgevende signaal voor shorters is het feit dat de volumes na doorbraak van de weerstandslijn dalen. dit kan er op duiden dat de goudkoers bezig is met de vorming van een vlag. Zekerheid over een mogelijke verdere daling komt er echter maar wanneer de steunlijn onder de meest recente bodems neerwaarts doorbroken wordt.
De huidige candle in de kwartaalgrafiek van zilver laat zien dat er pogingen gedaan worden om de top van de vorige candle uit te nemen. Daarmee zouden we tevens de top van 1980 doorbreken. De twijfel ligt hier in het feit dat de vorige candle onder zeer hoog volume werd gevormd. Slagen we er niet in de top van die candle te doorbreken dan wijst dit hoog volume niet op een fors koopsignaal maar op een exhaustion-beweging en in dat geval zou de zilverprijs een stuk kunnen terugvallen ofwel zijwaarts gaan bewegen.
Op maandbasis zien we in januari een bearish engulfing. dit is een negatief signaal. Vooralsnog zien we geen bevestiging van dit verkoopsignaal want de steunlijn werd nog niet neerwaarts doorbroken. Het gevaar zit er wel in dat dit alsnog gebeurt want de steunlijn is te scherp en de gemiddelden in de koersgrafiek liggen op relatieve basis te ver uiteen. Om die gemiddelden naar elkaar toe te brengen volstaat het echter dat de koers een tijd zijwaarts beweegt. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de zilverprijs fors zou moeten gaan dalen.
Op weekbasis zien we in januari een hammer. De koers is vanaf januari weer gaan stijgen maar of die stijging in staat zal zijn de top van december uit te nemen is twijfelachtig want het volume ligt in deze stijging lager dan bij de voorgaande opwaartse rit.
Op dagbasis werd een koopsignaal gegeven met de doorbraak van de weerstandslijn. Dat koopsignaal kreeg een mooie bevestiging in de indicator waarvan de weerstandslijn over de toppen werd doorbroken. Vanwege het afnemend volume in de stijging van de weekgrafiek is er enige onzekerheid maar wie wat meer risico aandurft kan in zilver stappen met een stop op de januaribodem. Een heel duidlijk signaal komt er wel pas wanneer de decembertop wordt uitgenomen.
Samengevat: Shorten op goud kan maar is speculatief. Long op zilver is ook al geen echte aanrader maar als ik kiezen moet dan ik geef daar met de stijgende inflatie toch wel de voorkeur aan.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities op vermelde waarden.