...

‘God zegt sorry’

19 november 2009, 16:25 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Na eerst de halve wereld op stang te hebben gejaagd met de opmerking dat hij als bankier “het werk van God” doet, gooide Lloyd C. Blankfein het deze week over een andere boeg. De CEO van Goldman Sachs biedt zijn excuses aan voor de rol van de bank in (het veroorzaken van) de kredietcrisis.


Goldman Sachs kondigde aan $ 500 miljoen te doneren aan een charitatief project ten behoeve van kleine ondernemers. Deze geste steekt echter schril af bij de $ 20 miljard die Government Sachs heeft gereserveerd om als bonussen uit te keren aan het eigen personeel. De bank verwacht dat de winst over 2009 $ 10 miljard zal gaan bedragen. Waar zou deze winst vandaan komen? Hypotheken? Nee. Geld uitlenen aan bedrijven en particulieren? Ook niet. Maar wie zou dat carry trade spelletje nou spelen? De bank kondigde in 2007 overigens ook al eens aan een filantropisch fonds op te richten. Ook in die tijd lag de bank onder vuur vanwege het excessieve bonussenbeleid. Terwijl ‘Goldmine Sachs’ met geld smijt, houden beleggers in Europa de hand op de knip. De CAC40 zakte begin deze maand kortstondig door de oktoberbodem, veerde op, maar raakt nu wat vermoeid. De index wist (nog) geen hogere top te vormen en dreigt nu op een lager niveau een top te vormen. Voor de DAX en de Eurostoxx50 geldt hetzelfde: na de vorming van lagere bodems ten opzichte van oktober bleek het herstel vooralsnog niet krachtig genoeg om hogere toppen neer te zetten. De uptrends in Europa zijn nog intact. Maar om dat zo te houden, moeten de indices snel nieuwe jaarrecords vestigen en op die manier hogere toppen vormen. Lukt dit niet, dan liggen er kansen voor de bears.

Euro weer in de aanval
alt
Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Doordat de Fed de basisrente in december 2008 fors verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro echter opnieuw een positieve impuls. Na deze kortstondige herstelbeweging daalde de Europese munteenheid opnieuw richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette onlangs opnieuw de aanval in op de $ 1,50-grens. Dit niveau komt veelvuldig terug als steun- c.q. weerstandsgrens. De Europese munteenheid heeft daarnaast last van harde retoriek van de Europese Centrale Bank waardoor de euro nu op zoek is naar de volgende bodem. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet merkte op dat “buitensporige volatiliteit” (lees: zwakke dollar) van valuta’s slecht is voor de economische ontwikkeling. De adviseur van de Franse president Sarkozy noemde het zelfs een “ramp voor de Europese economie” als de euro/dollar het niveau van $ 1,50 bereikt.

Brent scherpt record 2009 aan
alt
Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, sterk te herstellen. Daarbij valt de sterke correlatie met de euro/dollar op. Brent steeg dit jaar hand in hand met de euro. Sinds de zomermaanden zette de olieprijs weliswaar de stijgende lijn voort, maar het gaspedaal werd steeds verder losgelaten, wat op afnemend momentum duidt. Brent scherpte onlangs rond $ 80 het record voor 2009 aan, nadat in oktober hogere bodems werden gevormd. De stijgende trend sinds maart blijft derhalve intact.

S&P500 op recordniveau 2009
alt
Op Wall Street verkeren de toonaangevende indices in betere vorm dan in Europa. De Nasdaq doorbrak de bodem van oktober kortstondig, maar de doorbraak werd niet bevestigd. De technologie-index veerde vervolgens sterk op en slaagde er zelfs in om de recordstand voor dit jaar aan te scherpen. De index die in de afgelopen maanden vaak een voortrekkersrol vervulde op Wall Street, leek de laatste weken uit vorm te zijn. Maar met het aanscherpen van het recordniveau voor 2009 heeft de Nasdaq zich enigszins gerevancheerd. De Dow Jones en de S&P500 wisten in de afgelopen weken meer te overtuigen: de Dow bleef boven de bodem van oktober en bereikte zonder veel moeite een nieuwe high voor dit jaar. Daarmee is de vorming van een top op een hoger niveau gegarandeerd. De stijgende trend vanaf maart blijft dus intact. De S&P500 bereikte in maart het laagste niveau van de afgelopen 13 jaar, maar bleek over opvallende veerkracht te beschikken. De brede index kreeg de afgelopen maanden op bepaalde momenten last van hoogtevrees, maar rechtte steeds weer de rug. De S&P500 scherpte woensdag zelfs het record van 2009 aan. De vraag is alleen hoe groot het effect is van de dollar carry trades en hoelang dat spel nog doorgaat.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.