Ik heb al meerdere malen gewezen op het belang van liquiditeit voor de beurzen. De afgelopen dagen moesten de beurzen ietsje terug en dan zie je onmiddellijk ook de euro/usd terugvallen (carry-trades worden afgebouwd). Euro/usd ligt nu op steun en gaat die terug stijgen dan zullen ook de beurzen hun stijging hernemen. Ik hou wel een slag om de arm vanwege de stijgende ysd/yen. Ik ben van mening dat wanneer de yen verder verzwakt we een stijging gaan krijgen van de lange rente in de VS en dat kan de doodsteek betekenen voor de beurzen. Vingers aan de knoppen dus. Goud en zilver zagen we eveneens terugvallen en mogelijks moeten we hier rekening houden met een aan de gang zijnde distibutiefase. Ik blijf er bij dat wanneer carry-trades worden afgebouwd ook de grondstoffen klappen kunnen krijgen…
Euro/usd vind steun op de gemiddelden. De bodem van maart en de top van augustus vormen een degelijke horizontale steun. De price procent oscillator is negatief maar valt terug op een horizontale zone. De kans dat euro/usd opnieuw gaat stijgen is dus zeker reëel en in dat geval zullen de beurzen hun stijging hervatten.
De yen verzwakt maar komt bij een eerste steunniveau. Vallen we door die steun dan vermoed ik dat euro/usd verder zal wegzakken ten gevolge de afbouw van carry-trades en dan zullen de aandelenbeurzen dalen. Ik ga er tevens van uit dat in dat geval de lange rente in de VS en Europa zal gaan stijgen en dat kan de doosteek worden voor de beurzen. Duidelijkheid heb ik niet en we kunnen dus weinig anders als de zaak op de voet volgen. Beleggingen dienen aangepast te worden naargelang de evolutie van de muntenparen.
Carry-trades afbouwen — euro/usd die daalt betekent dat ook grondstoffen verkocht worden. Ik toon de kwartaalgrafiek van goud (1336 usd) en we zien dat we met de price procent oscillator op weg zijn naar een negatieve divergentie. De relatieve afstand tussen de gemiddelden is veel te groot geworden. Ook zien we het volume de afgelopen vier kwartalen dalen. De stijging van de afgelopen kwartalen werd dus niet door het volume gedragen. Op deze niveaus goud kopen lijkt me om deze redenen niet aangewezen, integendeel.
Op maandbasis houd de steunlijn maar we hebben een dubbele negatieve divergentie in de price procent oscillator en we zien een dalend volume. Geen gezonde stijging dus over het afgelopen half jaar.
Ook op weekbasis meer van hetzelfde: een hoge afwijking tussen de gemiddelden en negatieve divergentie in de indicator. Op dit niveau goud kopen is geen goede keuze, integendeel.
Op dagbasis een overdeuidelijke negatieve divergentie in de macd en een dmi die naar verkoop gaat. De atr-lijn ligt bij een horizontal steunniveau en houd nog maar net stand. Breekt die lijn dan kunnen we shortposities aangaan met een stop boven de top van 09 november (1424 usd).
Zilver: de kwartaalgrafiek laat ons zien dat we het niveau van 1979 hebben gehaald. De afstand koers tot gemiddelden is te groot geworden en meest logisch is dat we een terugval moeten krijgen in de zilverprijs.
Op maandbasis zien we een mooi volume maar met dergelijke verdacht uitziende maandcandle (die zal nog wijzigen want de maand is nog niet voorbij) kan het best om een exhaustion-volume gaan. Het beeld nodigt zeker niet uit tot kopen want de candle geeft duidelijk verkoopdruk aan.
Op weekbasis zien we een hoog volume op de candle van 12 november. Duidelijk is dat er verkocht werd en dit hoge volume is wat mij betreft dus duidelijk een signaal van winstnames.
Op dagbasis lijkt er in het wvs-systeem nog niets aan de hand voor diegenen die long zitten maar de steunlijn staat op het punt te worden doorbroken naar beneden toe. Kijk ik naar de adx dan zie ik een indicator die heel hoog kwam te liggen. Nu wil die adx blijkbaar onder de 40-grens en dat is een signaal van “einde trend”. Ik zou bijgevolg niet kopen in zilver en shorts kunnen overwogen worden met een stop boven de top van 10 november (28.17 usd)
Samengevat: de beurzen zie ik verder stijgen maar dan moet die usd/yen niet te veel gaan verzwakken want in dat geval hebben we het einde van stijging wellicht gehad. Goud en zilver zouden dan bij een dalende euro/usd verder dalen. Maar ook daar dienen we een slag om de arm te houden. Puur technisch is dit geen moment om goud of zilver te kopen, integendeel.…maar…stel dat we een fors stijgende inflatie krijgen dan zal het verhaal wel even anders worden.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities op genoemde waarden.