De afgelopen weken zijn behoorlijk hectisch geweest voor de wisselkoersen. Er hebben zich veel belangrijke gebeurtenissen voortgedaan met in de hoofdrol natuurlijk de Brexit welke voor grote fluctuaties en veel verandering binnen de markt heeft gezorgd. Doordat het Verenigd Koninkrijk de financiële hoofdstad van Europa is en een grote invloed binnen de EU heeft werd de Euro-Dollar koers ook beïnvloed. De Euro is in deze periode fors in sterkte gedaald ten opzichte van de Dollar maar juist erg gestegen in vergelijking met de Pond. Dit doordat de situatie in het Verenigd Koninkrijk erg onzeker is en dit voorlopig ook zo lijkt te blijven. Analisten zijn bezorgd over de politieke situatie in het V.K. waar inmiddels een nieuwe minister president benoemd is. Daarnaast zijn analisten ook bang dat de onzekerheid de investering in het V.K. kunnen schaden en het land in een recessie kan zetten. Opmerkelijk is dat de Bank of England vorige week de rente ongewijzigd liet. Analisten hadden verwacht dat hier dat de rente verlaagd zou worden om de economie te stimuleren en hiermee ook investeringen aan te wakkeren.
Euro-Dollar
Als we naar de technische grafiek kijken het gemakkelijk te zien wanneer Brexit precies plaatsvond. De dikke rode candle naar beneden geeft de grote onzekerheid weer en maakt de Dollar een stuk sterker ten opzichte van de Euro. Massaal werd er op deze dag geld uit de Europese markt onttrokken door middel van verkopen. Ook kan de Italiaanse bankencrisis kan nu bijdragen aan een lagere Euro-Dollar wisselkoers. Verder zorgen macro economische cijfers in de V.S. voor een grotere vraag naar kapitaal wat de wisselkoers doet dalen. Deze cijfers creëren een positief sentiment maar zijn niet dusdanig goed dat beleggers bang hoeven te zijn dat de FED de rentes snel zal verhogen. De zwakke Euro is dan weer goed voor de Europese beurzen doordat de handelspositie van de Eurozone zal verbeteren. Gisteren hadden we het ECB rentebesluit wat voor veel fluctuatie van de wisselkoers kan leiden, hier werd besloten dat de rente ongewijzigd blijft waardoor er niet veel met de wisselkoers gebeurde.
De Euro blijft erg volatiel en rond de steunzone van $1.105 hangen. Onder deze bodem lijkt het mogelijk voor de euro om een nog diepere bodem te maken waar de eerstvolgende steun pas rond de $1.08 wacht.
Weerstand kan bij een opwaartse beweging eerst geboden worden door het 200-daags gemiddelde dat rond de $1.108 uitkomt, iets daarboven kan ook het 50-daags gemiddelde ‚dat rond de $1.15 ligt, weerstand bieden. Bij een verdere stijging zien we de ook weerstand rond de $1.125.
Euro-Pond
Zoals hierboven besproken resulteerde Brexit in een keldering van de Pond. De politieke onzekerheid, geluiden over een mogelijk recessie, en het naar beneden bijstellen van macro-economische cijfers hebben gezorgd dat de Dollar-Pond een 31 jarig dieptepunt bereikte. Dinsdag werd bekend dat de inflatie in het V.K. aan het oplopen echter bleef een daling van de wisselkoers uit. Vorige week donderdag maakte de BoE het besluit om de rentes niet te verlagen. Analisten voorspelde dan ook een daling van deze euro-pond wisselkoers als ze daadwerkelijk de rentes zouden verlagen. Dit gebeurde tegen de verwachting in niet waardoor we een kleine opleving van de pond zagen.
Door de zwakke pond zette de Euro-Pond koers een nieuwe top rond de £0.862 die hier als weerstand fungeert. Boven deze top gaat de situatie verder verslechteren en kan de Pond verder wegzakken, de wisselkoers kan dan naar de top van februari 2013 waar de weerstand rond de £0.882 wacht.
De wisselkoers kan steun vinden rond de £0.825 met daaronder de £0.81, mocht de koers hieronder geraken dan komt het onder de top van april dit jaar en gaat de situatie er geheel anders uitzien. Bij een vervolgdaling wacht de volgende steun rond de £0.792 en verder de £0.775-£0.77 van de lijn onder de bodems, het 200-daags gemiddelde en de horizontale steun. Hier komt de koers dan weer in de buurt van rond het brexit referendum maar dit lijkt momenteel onwaarschijnlijk.
Dollar Index
Door de problemen in Europa zien we de Dollar index behoorlijk oplopen en gaat deze weer richting de 100 punten. Doordat de index nu iets onder de 100 punten staat betekent dit dat de dollar dus, relatief gezien, over de afgelopen jaren zwakker is geworden. Tijdens de millennium wissel stond deze index relatief gezien heel hoog met toppen rond de 120 punten. Sindsdien is de koers gedaald en is de dollar in sterk in waarde afgenomen. Aan het begin van 2016 stond de index rond de 100 punten waarmee het hier een top maakte die sinds 2003 niet meer werd bereikt. De index probeert nu weer richting die 100 punten te komen en door aanhoudende onzekerheid in Europa lijkt dit best mogelijk.
De koers van de dollar index is net boven de weerstand van 96.4 gebroken en kan nu opzoek naar de volgende weerstand die we rond de 98.5 punten zien. Boven deze weerstand kan het richting de 100 punten waar de index weer gelijk zal zijn als het startpunt in 1973.
De eerdere weerstand word nu steun, die wacht rond de 96.4 punten, mocht de koers weer onder deze lijn raken dan krijgen we de 95.1 punten als steunpunt in beeld. Rond dit punt zien we ook het 50-daags gemiddelde uitkomen.
US Markets redactie