...

Euro en Pond verliezen terrein op de Dollar

21 juli 2016, 15:28 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Enige tijd gele­den hebben we bij US Mar­kets een analyse gemaakt van de Euro-Dol­lar, de Euro-Pond en de Dol­lar index. Dit was voor­dat het Verenigd Koninkrijk besloot uit de EU te stap­pen wat een grote veran­der­ing met zich mee­bracht. Van­daag zullen we wederom kijken naar hoe deze val­u­ta ervoor staan.

De afgelopen weken zijn behoor­lijk hec­tisch geweest voor de wis­selko­ersen. Er hebben zich veel belan­grijke gebeurtenis­sen voortgedaan met in de hoof­drol natu­urlijk de Brex­it welke voor grote fluc­tu­aties en veel veran­der­ing bin­nen de markt heeft gezorgd. Door­dat het Verenigd Koninkrijk de finan­ciële hoofd­stad van Europa is en een grote invloed bin­nen de EU heeft werd de Euro-Dol­lar koers ook beïn­vloed. De Euro is in deze peri­ode fors in sterk­te gedaald ten opzichte van de Dol­lar maar juist erg geste­gen in vergelijk­ing met de Pond. Dit door­dat de sit­u­atie in het Verenigd Koninkrijk erg onzek­er is en dit voor­lop­ig ook zo lijkt te bli­jven. Anal­is­ten zijn bezorgd over de poli­tieke sit­u­atie in het V.K. waar inmid­dels een nieuwe min­is­ter pres­i­dent benoemd is. Daar­naast zijn anal­is­ten ook bang dat de onzek­er­heid de invester­ing in het V.K. kun­nen schaden en het land in een recessie kan zetten. Opmerke­lijk is dat de Bank of Eng­land vorige week de rente ongewi­jzigd liet. Anal­is­ten had­den verwacht dat hier dat de rente ver­laagd zou wor­den om de economie te stim­uleren en hier­mee ook investerin­gen aan te wakkeren.

Euro-Dol­lar

Als we naar de tech­nis­che grafiek kijken het gemakke­lijk te zien wan­neer Brex­it pre­cies plaatsvond. De dikke rode can­dle naar bene­den geeft de grote onzek­er­heid weer en maakt de Dol­lar een stuk sterk­er ten opzichte van de Euro. Mas­saal werd er op deze dag geld uit de Europese markt ont­trokken door mid­del van verkopen. Ook kan de Ital­i­aanse banken­cri­sis kan nu bij­dra­gen aan een lagere Euro-Dol­lar wis­selko­ers. Verder zor­gen macro economis­che cijfers in de V.S. voor een grotere vraag naar kap­i­taal wat de wis­selko­ers doet dalen. Deze cijfers creëren een posi­tief sen­ti­ment maar zijn niet dus­danig goed dat beleg­gers bang hoeven te zijn dat de FED de rentes snel zal ver­hogen. De zwakke Euro is dan weer goed voor de Europese beurzen door­dat de han­del­sposi­tie van de Euro­zone zal ver­beteren. Gis­teren had­den we het ECB rentebesluit wat voor veel fluc­tu­atie van de wis­selko­ers kan lei­den, hier werd besloten dat de rente ongewi­jzigd bli­jft waar­door er niet veel met de wis­selko­ers gebeurde.

De Euro bli­jft erg volatiel en rond de ste­un­zone van $1.105 hangen. Onder deze bodem lijkt het mogelijk voor de euro om een nog diepere bodem te mak­en waar de eerstvol­gende ste­un pas rond de $1.08 wacht.

Weer­stand kan bij een opwaartse beweg­ing eerst gebo­den wor­den door het 200-daags gemid­delde dat rond de $1.108 uitkomt, iets daar­boven kan ook het 50-daags gemid­delde dat rond de $1.15 ligt, weer­stand bieden. Bij een verdere sti­jging zien we de ook weer­stand rond de $1.125.

Euro-Pond

Zoals hier­boven bespro­ken resul­teerde Brex­it in een kelder­ing van de Pond. De poli­tieke onzek­er­heid, gelu­iden over een mogelijk recessie, en het naar bene­den bijstellen van macro-economis­che cijfers hebben gezorgd dat de Dol­lar-Pond een 31 jarig dieptepunt bereik­te. Dins­dag werd bek­end dat de inflatie in het V.K. aan het oplopen echter bleef een dal­ing van de wis­selko­ers uit. Vorige week don­derdag maak­te de BoE het besluit om de rentes niet te ver­la­gen. Anal­is­ten voor­spelde dan ook een dal­ing van deze euro-pond wis­selko­ers als ze daad­w­erke­lijk de rentes zouden ver­la­gen. Dit gebeurde tegen de verwacht­ing in niet waar­door we een kleine oplev­ing van de pond zagen.

Door de zwakke pond zette de Euro-Pond koers een nieuwe top rond de £0.862 die hier als weer­stand fungeert. Boven deze top gaat de sit­u­atie verder ver­slechteren en kan de Pond verder wegza­kken, de wis­selko­ers kan dan naar de top van feb­ru­ari 2013 waar de weer­stand rond de £0.882 wacht.

De wis­selko­ers kan ste­un vin­den rond de £0.825 met daaron­der de £0.81, mocht de koers hieron­der ger­ak­en dan komt het onder de top van april dit jaar en gaat de sit­u­atie er geheel anders uitzien. Bij een ver­vol­gdal­ing wacht de vol­gende ste­un rond de £0.792 en verder de £0.7750.77 van de lijn onder de bodems, het 200-daags gemid­delde en de hor­i­zon­tale ste­un. Hier komt de koers dan weer in de buurt van rond het brex­it ref­er­en­dum maar dit lijkt momenteel onwaarschijnlijk.

Dol­lar Index

Door de prob­le­men in Europa zien we de Dol­lar index behoor­lijk oplopen en gaat deze weer richt­ing de 100 pun­ten. Door­dat de index nu iets onder de 100 pun­ten staat betekent dit dat de dol­lar dus, relatief gezien, over de afgelopen jaren zwakker is gewor­den. Tij­dens de mil­len­ni­um wis­sel stond deze index relatief gezien heel hoog met top­pen rond de 120 pun­ten. Sinds­di­en is de koers gedaald en is de dol­lar in sterk in waarde afgenomen. Aan het begin van 2016 stond de index rond de 100 pun­ten waarmee het hier een top maak­te die sinds 2003 niet meer werd bereikt. De index probeert nu weer richt­ing die 100 pun­ten te komen en door aan­houdende onzek­er­heid in Europa lijkt dit best mogelijk.

De koers van de dol­lar index is net boven de weer­stand van 96.4 gebro­ken en kan nu opzoek naar de vol­gende weer­stand die we rond de 98.5 pun­ten zien. Boven deze weer­stand kan het richt­ing de 100 pun­ten waar de index weer gelijk zal zijn als het start­punt in 1973.

De eerdere weer­stand word nu ste­un, die wacht rond de 96.4 pun­ten, mocht de koers weer onder deze lijn rak­en dan kri­j­gen we de 95.1 pun­ten als ste­un­punt in beeld. Rond dit punt zien we ook het 50-daags gemid­delde uitkomen.

US Mar­kets redactie 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.