...

EN NU?

20 maart 2011, 14:26 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Japan bleek uiteindelijk de schok te zijn die voor de versnelling naar beneden zorgde. De drievoudige combinatie van aardbeving, tsunami en een mogelijke kernramp bracht een hevige reactie teweeg. Toch was dit niet de enige reden voor het daling. Anderzijds werd er ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om de opgebouwde winsten van de voorbije maanden veilig te stellen. Tel daarbij de problemen in de Arabische wereld en de onenigheid bij de politici over de schuldenproblematiek op, dan krijg je een gevaarlijke cocktail die zich uitte op de beurs deze week.


Paniek is een slechte raadgever wordt gezegd. Toch werd deze week onder zeer hoog volume Japanse aandelen van de hand gedaan. Het weekverlies van de Japanse Nikkei komt zo op ruim 10%. Heel even stond die beurs zelfs dubbel zo laag en kwam de index op zo’n 17,8% van het dieptepunt van de crisis. Het kan soms snel gaan dus. Of die paniekreactie gerechtvaardigd is zal de komende weken moeten blijken.

alt

De gebeurtenissen doen de Japanners massaal hun buitenlandse bezittingen omzetten in hun eigen munt, de Yen. Zo klom de Yen tegenover de dollar tot het hoogste peil sinds de vrijmaking van wisselkoersen in 1971. Het vorige record is gedateerd van 1995 (zie 2e grafiek). Op korte termijn kan de sterke Yen een meevaller zijn voor Japan. De heropbouw zal veel import met zich meebrengen die op die manier goedkoper zal verlopen. Op langere termijn is de te sterke munt zonder twijfel nefast.

alt

alt

Het negatieve nieuws deed de S&P 500 definitief uit zijn trendkanaal halen. Ook de RSI laat zien dat de trend op korte termijn negatief is. Er is nog wat daling nodig om de steun van 1225 te halen, of mogelijk de 1190. Het wordt afwachten of van daaruit een grote vlag ontstaat of als de daling doorzet en er dus een trendommekeer plaatsvindt. Zelf durf ik geen prognose te doen gezien de afhankelijkheid van de onvoorspelbare ontwikkelingen in Libië en Japan.

alt

Het verlies bij de AEX was iets groter deze week dan bij de S&P. Zo werd het MA200 bereikt die samenvalt met zware steun. De gap rond de 355 is op enkele puntjes na reeds gedicht. De RSI laat zien dat de daling (tijdelijk) aan enige pauze toe is, maar gezien het sentiment kan die even snel hervatten natuurlijk.

alt


De DAX was met zijn 4,5% weekverlies één van de slechtst presterende indices deze week. Hier werd zelfs al het 61.8% fiboniveau bereikt. Ook hier hebben we te maken met een oversoldRSI en een gap die de komende dagen de rust even kunnen doen terugbrengen.

alt

De volatiliteitsmetende VIX explodeerde in het begin van deze week maar sloot uiteindelijk toch nog onder zijn MA200. De sterke steun deed dus zijn werk.

alt

Kort samengevat ben ik van mening dat we ons in een onvoorspelbare markt bevinden op dit moment. Niemand weet hoe vlot de uitschakeling van Khadaffi zal verlopen, hoe de ontwikkelingen met betrekking tot de potentiële kernramp in Japan zullen evolueren en of de er een volgende dominosteen in de Arabische wereld op vallen staat. Deze zaken hebben weinig met economie te maken maar hebben er toch een grote impact op. Dus voorspellingen doen hieromtrent is bijzonder lastig dus. Er is de voorbije weken noemenswaardige schade aangericht op de grafieken van vele indices, dus als ik toch een gok plaats, zie ik de kans groter dat er tot een voortzetting van de daling wordt overgegaan.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.