...

Een Chinees sprookje

3 december 2009, 16:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In China zijn kosten noch moeiten gespaard bij het uit de grond stampen van een indrukwekkende stad in Binnen-Mongolië: Ordos. Een reportage (klik hier voor de video) maakte duidelijk dat de bouwlust van de Chinezen niet voortkomt uit woningnood: Ordos, zwaar gesubsidieerd door Vadertje Staat, blijkt een spookstad. De politiek besliste dat de stad voor 1 miljoen mensen in 5 jaar moest worden gebouwd, maar niemand wil daar vooralsnog wonen.


Hoewel de Chinese overheid meldde dat alle huizen in de nieuwbouwwijken van Ordos verkocht zijn, staan de woningen leeg. BNR-columnist Kees de Kort vroeg zich af, of “het bouwen van leegstaande steden een goede manier is om economisch vooruit te komen”. Laten we hopen dat de fraaie BBP-cijfers van China niet teveel luchtkastelen á la Ordos maskeren. Ondertussen hebben de Europese beurzen zich deze week hersteld van de klappen die vielen na het slechte nieuws rond een ander land dat te kampen heeft met veel leegstaand vastgoed: Dubai. Wel blijft Europa behoorlijk achter ten opzichte van de VS. Zowel de DAX, de CAC40 als de Eurostoxx50 veerden in de afgelopen dagen op; nieuwe jaarrecords bleven bij de drie indices echter uit. Hoewel er flinke tussentijdse bewegingen plaatsvonden, bevinden de CAC40, de DAX en de Eurostoxx50 zich vanaf september in een trading range. Een eindejaarsrally kan worden ontketend wanneer, net als in de VS, nieuwe records voor 2009 worden geboekt. Kan Europa zich optrekken aan de VS? Zo ja, dan volgt er waarschijnlijk nog een ouderwetse eindejaarsrally op de Europese beurzen.

Euro worstelt nog steeds met $ 1,50-grens
alt
Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Doordat de Fed de basisrente in december 2008 fors verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro echter opnieuw een positieve impuls. Na deze kortstondige herstelbeweging daalde de Europese munteenheid opnieuw richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette onlangs opnieuw de aanval in op de $ 1,50-grens en worstelt nog steeds met deze weerstand. Dit niveau komt veelvuldig terug als steun- c.q. weerstandsgrens. De Europese munteenheid heeft daarnaast last van harde retoriek van de Europese Centrale Bank. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet merkte op dat “buitensporige volatiliteit” (lees: zwakke dollar) van valuta’s slecht is voor de economische ontwikkeling. De adviseur van de Franse president Sarkozy noemde het zelfs een “ramp voor de Europese economie” als de euro/dollar het niveau van $ 1,50 bereikt.

Brent worstelt met $ 80-grens
alt
Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, sterk te herstellen. Daarbij valt de sterke correlatie met de euro/dollar op. Brent steeg sinds maart hand in hand met de euro. Sinds de zomermaanden zette de olieprijs weliswaar de stijgende lijn voort, maar het gaspedaal werd steeds verder losgelaten, wat op afnemend momentum duidt. Brent scherpte onlangs boven $ 80 het record voor 2009 aan. De stijgende trend sinds maart is intact, maar Brent worstelt nog steeds met het recordniveau van dit jaar.

Nasdaq in de aanval
alt
Waar de Europese aandelenindices -per saldo- al sinds september geen kant op gaan, stralen de beurzen op Wall Street vitaliteit uit. Zo houdt de S&P500 zich nog altijd goed, ondanks de Dubai-perikelen. De index scherpte woensdag zelfs het record van 2009 verder aan. Ondanks de verscheidene correcties die de S&P500 in de afgelopen maanden doormaakte, bevindt de brede beursgraadmeter zich vanaf maart in een stijgende trend. Het Dubai-debacle heeft ook de Dow Jones er niet van kunnen weerhouden, een nieuwe recordstand voor 2009 op het koersenscherm te toveren. In de loop van november slaagde de Dow erin, de 10.000-puntengrens te heroveren, waarna deze zone niet meer uit handen gegeven werd. Ook de minder bekende Willshire 5000 Index vestigde deze week een nieuw record voor 2009, waaruit we kunnen opmaken dat het positieve sentiment op Wall Street breed gedragen wordt. De Nasdaq is in dit kader één van de zwakkere broeders: sinds september is er sprake van hogere toppen en lagere bodems, waaruit een zekere terughoudendheid ten opzichte van technologiefondsen en hogere bèta-aandelen blijkt. Inmiddels is de Nasdaq wel weer in de aanval gegaan. De grote vraag is nu of de index, net als onder meer de Dow en de S&P500, het record voor 2009 kan aanscherpen. Een bevestiging door de Nasdaq en de Dow Jones Transportindex is nodig om vast te stellen dat het geen sprookje is.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.