...

Dow Jones - SP500 - Nasdaq

3 december 2009, 20:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het is nu al een aan­tal weken dat sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jven wijzen op een als­maar verzwakkende onderliggende kracht. Het vol­ume dat nor­maler­wi­jze had moeten sti­j­gen de voor­bi­je maan­den bli­jft maar dalen en het aan­tal short­posi­ties bij de insti­tu­tione­len bli­jft vol­gens COT sti­j­gen. Des­on­danks zien we dat de SP500 nu reeds een dri­etal weken tegen zijn highs bli­jft aan­duwen. Waar de Europese beurzen in het begin van de con­sol­i­datie bij de SP500 verzwak­ten trekken die index­en nu bij ter­wi­jl de SP500 niet van zijn plaats komt. Houden we reken­ing met de eur/​usd die pas bij 1.53 hor­i­zon­tale weer­stand heeft dan kan deze toe­s­tand wel nog even aan­houden. Reken­ing houdende echter met de sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jft het een gevaar­lijke markt die zomaar kan terugvallen…


Niet enkel de sen­ti­mensindi­ca­toren lat­en een duidelijk over­span­nen markt ver­moe­den. In de maand­grafiek van de Dow zien we nu negen sti­j­gende can­dles op rij en dat onder een hoek van zo maar even 75°. Een bij­na rechtli­jnige sti­jging dus. De RSI3 die zit boven de 90-grens en dat komt maar weinig voor. In de koers­gafiek is ook duidelijk dat de index in een zone van zware hor­i­zon­tale weer­stand is terecht­gekomen.

alt
In de week­grafiek zit­ten we tegen het 200-daags gemid­delde aan en nage­noeg tegen de bodems van 2006 die hor­i­zon­tale weer­stand vor­men. De macd is nog steeds sti­j­gend maar kijk dat vol­ume eens dalen. Deze sti­jging kent geen draagkracht.

alt
In de dag­grafiek stel ik het vol­gende vast: blijk­baar maakt de Dow graag ver­bre­dende for­maties vooraleer een dal­ing in te zetten. Het uiter­ste uit de kan halen en dan plots een dal­ing. De PPO verzwakt duidelijk en de Dow heeft niet veel sti­jgingsruimte meer vooraleer een cor­rec­tie er aan komt.

alt
De SP500 doet het qua over­dri­jv­ing nog iets beter als de Dow want we zijn hier bezig met een 10de sti­jgingscan­dle op rij. We bevin­den ons duidelijk in een hor­i­zon­tale weer­stand­szone en de rsi heeft de neig­ing een negatieve diver­gen­tie te begin­nen maar van een verkoopsig­naal is alsnog geen sprake.

alt
In de week­grafiek valt weer het sterk dal­ende vol­ume op. In de koers­grafiek zien we die sti­j­gende wig waar we zijn uit­gevallen maar wan­neer de index de huidi­ge wijze van koeron­twik­kel­ing bli­jft aan­houden dan kun­nen we nog een tijd­je bezig bli­jven om met hort­en en stoten de door­bro­ken ste­un­li­jn terug te testen. In dergelijk geval moeten we er ons ook niet over ver­bazen wan­neer de Europese index­en nog een aan­tal pun­t­jes hoger gaan.

alt
In de dag­grafiek kun­nen we een ver­bre­dende for­maie zien en een koers­doel bin­nen dit patroon van 11251130 is haal­baar. Na het behalen van die top­zone vol­gt in de regel een snelle terug­val. De wijze waarop we naar de weer­stan­dli­jn toesti­j­gen gebeurt echter niet van harte en het lijkt er wel op alsof de Europese index­en eerst de gele­gen­heid moeten kri­j­gen eve­neens sig­nif­i­cante weer­stand­sniveaus te bereiken vooraleer een terug­val mag van start gaan.

alt
Op maandgafiek is de Nas­daq die alti­jd de sterk­ste was nu als eerste zijwaarts gaan bewe­gen maar de fakkel voor een verder hoog-houden van de index­en werd dus overgenomen door aan­de­len uit de Dow en de SP500. Net estafet­telopen wat ze hier doen, de ene sec­tor stopt en de vol­gende neemt het stok­je over. Duidelijk is wel dat de Nas­daq er niet in slaagt de hor­i­zon­tale weer­standen te breken en dat is wat we, alle negatieve sig­nalen in aan­merk­ing genomen, ook zouden mogen verwacht­en bij de DJ en de SP500.

alt
Kijken we naar de week­grafiek dan zagen we de index eerst uit een sti­j­gende wig breken maar de sterk­te blijkt duidelijk uit het feit dat de Nas­daq zich nu blijk­baar verder ontwikkeld bin­nen een sti­j­gend kanaalt­je. de indi­ca­tor verzwakt dan wel maar de index zal eerst de ste­un­li­jn van dit kanaal moeten breken vooraleer we een diepere terug­val kun­nen verwacht­en.

alt
Kijken we naar de cor­rec­tie van mid­den novem­ber tot einde novem­ber dan zien we een abc-patroon­t­je. Als dit zo is dan moeten we aane­men dat de sti­jging van begin novem­ber tot mid­den novem­ber een eerste golf was. Dit zou beteke­nen dat we nu mogelijks een eerste golf hebben gezien van eind novem­ber tot heden. Een korte cor­rec­tie zou dan kun­nen de komende dagen maar die zou dan weer gevol­gd wor­den door een sti­jging die de weer­stand­sli­jn van het kanaal opnieuw zou halen. Het is een mogelijkheid maar hoe dan ook primeren de sen­ti­mentsindi­ca­toren en dat betekent dat elke verdere sti­jging te wantrouwen valt.

alt
Samengevat: duidelijk is dat de index­en echt wel overgekocht zijn en sen­ti­mentsindi­ca­toren geven aan dat de huidi­ge beweg­in­gen niet gedra­gen wor­den. Het lheeft er echter veel van weg dat de laat­ste drup­pek uit het vat zal geperst wor­den vooraleer er een dal­ing komt. De hele sit­u­atie wantrouw ik toch wel en een plotse inzink­ing hoeft dan ook niet te ver­bazen.

Edwin Van­damme
US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de bespro­ken indexen



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.