Rekening houdende met het beeld van de sentimentsindicatoren die ik volg in samenhang met het koersverloop in de indexen afgelopen dagen twijfel ik er sterk aan of deze daling nog veel om het lijf zal hebben. Ik denk het niet: de cboe put-call geeft aan dat er maar weinig call-kopers in de markt zitten en dat is een contra-indicatie. De Bel-20 en de Cac-40 laten een zig-zag zien en zijn teruggevallen op een steunzone die wel wat om het lijf heeft. De euro-usd is teruggevallen op een signifiante top en kan van hieruit opnieuw gaan stijgen. Stijgt de euro opnieuw dan zullen ook de beurzen weer gaan stijgen. In de grafiek van de Spy kan ik een korte termijn kanaal intekenen waarbij we de steunlijn hebben geraakt. Kortom: nog wat zwakte de komende dagen sluit ik niet uit maar deze daling zie ik echt geen lang leven meer beschoren…
Voor wat betreft de Dow (ik neem er hier de grafiek van de Diamonds bij omdat ik dan ook het volume ter beschikking heb — ticker: DIA) is het maar wat normaal dat we hier wat blijven hangen. We zijn immers aanbeland in een zone waar we vroegere jaren heel wat horizontale niveaus hebben opgebouwd. De trend op maandbasis blijft echter positief en wat heen en weer stuiteren is op deze niveaus een normale gang van zaken. Weerstanden overwinnen gebeurt in de regel niet in één beweging maar vraagt wat tijd. Zolang de gemiddelden en mijn kanaal niet naar beneden toe doorbroken worden is er weinig aan de hand. Alertheid is wel geboden naar de toekomst toe vanwege dat achterwege blijvende volume maar dergelijke toestand hadden we ook na de bodem van maart 2009. Wat mij betreft blijft de trned dus positief maar alertheid blijft geboden vanwege het volumeverloop.
Ook op weekbasis is niet alles koek en ei, zeker niet wat het volumeverloop betreft. De macd is hier een tweede reden van zorg want die gaat naar een verkoopsignaal toe. De koersgrafiek is in een analyse echter altijd het belangrijkste gegeven en tel ik vanuit de julibodem de golfjes dan mag ik stellen dat we nu best in een vierde golf bezig kunnen zijn. Dat maakt dat de Dow nog heel wat ruimte heeft naar boven eens dit gestuiter voorbij is.
Op dagbasis zijn we teruggevallen tot op het 20-daags gemiddelde en dat staat er om gekend steun te bieden. En nu wordt het moeilijk: stel dat we het 20-daags houden en de euro gaat weer stijgen dan is de correctie wellicht alweer ten einde. Is de zijwaartse beweging van de afgelopen dagen een b‑golfje in een abc vanaf de novembertop dan gaan we nog een keertje dieper naar de top van augustus waar we ook het 50-daags gemiddelde zien liggen. Vanuit die zone kunnen we dan opnieuw gaan stijgen om die vijfde en laatste golf aan te vatten richting de weerstandslijn uit de weekgrafiek.
Bij de Spy eenzelfde verhaal: ik zie niet in waarom deze trend zou moeten keren. We kunnen gewoon verder in het kanaal richting 1260⁄1300. Dit betekent niet dat ik die stijging als een gezonde en onderbouwde beweging beschouw. Integendeel: dat volume wil niet mee en dat vind ik niet gezond.
Op weekbasis kunnen we net als bij de Dow duidelijk golfjes gaan tellen vanuit de julibodem waarbij we mogen aannemen dat we momenteel in een vierde golf bezig zijn. Waarom is dit zo? Welnu: vanuit de augustusbodem zien we tot aan het huidig niveau duidelijk een krachtige stijging. Dergelijke beweging neem ik aanmerking als zijnde een derde golf. Bijgevolg ga ik er van uit dat we momenteel in een vierde golf bezig zijn die binnenkort gevolgd zal worden door een nieuwe stijging. Die nieuwe hoogtepunten zullen de zwakke plek van september 2008 op 1280⁄1300 sluiten. Pas vanaf die doelzone zou ik een zwaardere terugval voor de beurzen verwachten.
Op dagbasis is het net als bij de Dow de vraag: stoppen we hier de daling bij de horizontale zone maart-mei waar we nu zijn op teruggevallen of gaat het met de huidige zijwaartse beweging om een b‑tje van een abc vanaf de novmbertop. In het eerste geval hebben we de daling alweer gehad en dat is ook een logische veronderstelling omdat de euro op de top van augustus steun kan vinden. In het tweede geval moeten we er rekening mee houden dat de spy nog naar de zone 1150 kan waar hij dan steun zal vinden horizontaal op de januaritop.
Wat de Nasdaq betreft: de eeuwige sterkhouder heeft nog wel wat ruimte naar boven (tot 2800). Ook hier blijft de stijgende trend intakt. Maar vergelijk eens met de grafiek van de Dia en de Spy…in alle drie de indexen zien we dat de volgende stijging hoogstwaarschijnlijk zal resulteren in de vorming van een stijgende wig. Vandaar: krijgen we die 5‑golf stijging in de indexen en dat is waar ik blijf van uitgaan dan zal die gevolgd worden door een zware correctie. Wellicht wordt dit iets voor in 2011.
In de weekgrafiek zien we op 2670 en op 2800 zwakke plekken in de koersgrafiek en dat wordt dus mijn doelzone voor de Nasdaq. Vanaf de augustusbodem hadden we een duidelijke derde-golf-beweging. Bijgevolg is het hudige oponthoud een vierde golf die moet worden gevolgd door een hernieuwde stijging. Eénmaal die 2670⁄2800 zone bereikt ga ik opnieuw kijken naar die macd want die gaat naar een negatieve divergentie en gezond is dat niet.
Op dagbasis kan ik bij de Nasdaq een kanaal intekenen waarbij we ons werkelijk mogen afvragen of we de hele correctie al niet hebben gehad voor de VS-beurzen. Het 20-daags gemiddelde werd zo goed als geraakt en de steunlijn van het kanaal zien we netjes standhouden. Keren we nog een keertje terug naar die steunlijn? Dat kan maar met die gap-down een paar dagen later weer gevolgd door een gap-up zie ik de index vervolgens toch weer doorstijgen.
Samengevat: ik ga er om diverse vermelde redenen vanuit dat we bezig zijn met een vierde golf. Die moet bijgevolg straks gevolgd worden door een nieuwe stijging die de novembertoppen zal uitnemen. Na het bereiken van de vermelde zones verwacht ik een forse terugval voor de beurzen.
Edwin vandamme
US markets
Analist heeft geen posities in vermelde indexen.