Update zondag 20 september. De kansen op een kleine terugval worden wat groter. Verwacht er niet teveel van de Bullrange is sterk en ruim. De stijgingen worden wat vlakker maar nog steeds worden er iedere week hogere koersen bijgeschreven. Dit lijkt voorlopig nog niet te stoppen al kan er wat meer angst en twijfel gaan ontstaan. Daarom kunnen we voor de zeer korte termijn een correctie krijgen binnen de Bullrange. Alleen voor de daytraders is het aan te raden short te gaan, WINST = WINST. Targets voor de S&P500 en AEX:
Einde update.
De val van het financiele stelsel.
Heeft men uiteindelijk iets van de lessen geleerd of borduren we gewoon voort? Het faillissement van Lehman Brothers, nu een jaar geleden, heeft de kredietcrisis in Europa doen versnellen. Wat men nooit had verwacht gebeurde toch, banken kunnen failliet gaan. Je zou zeggen dit mag nooit meer gebeuren maar nu een jaar later lijkt alles alweer vergeten. De beurskoersen worden in een sneltreinvaart rechtgetrokken. We hebben geen vat meer op de markt zo lijkt het, de T‑bonds, het goud en aandelen, allen stijgen in een onvoorstelbaar tempo?
Dit is geen gezonde markt, niets staat meer in verhouding en alles lijkt zich weer te richten op korte termijn resultaten.
De hele markt is nu al in veel te korte tijd overkocht! Handelaren boeken forse winsten, op zich is daar niets mis mee als de winsten het gevolg zijn van structurele fundamentele verbeteringen, maar bedenk wel dat deze winsten voortkomen door diverse steunmaatregelen. De omzetcijfers waren zeer slecht, het totaal resultaat bij bedrijven geeft dus een vertekend beeld. Het lijkt wel allemaal minder slecht dan verwacht maar of dat zo is zal nog bewezen moeten worden. De bulls gaan nu met oogkleppen door, veel gebasseerd op hoop. Momenteel zien we, als gevolg van deze hogere koersen, de korte termijn hebzucht toeslaan en bonussen die uit de hoge hoed worden getoverd.
Het lijkt er dus op dat we gewoon op oude voet verder gaan, als hier niet op zeer korte termijn een correctie op gaat komen zitten we zo weer in eenzelfde situatie als een jaar geleden. Koersen moeten rustig kunnen stijgen en wel op fundamentele bewezen cijfers, nu ontstaat er een overkochte markt met koers/winstverhoudingen die niet reeel zijn.
Hoe het allemaal zover kon komen, een beknopte terugblik.
Vanaf april 2007 kwamen vele Amerikaanse banken in problemen met de handel en verstrekking van de subprime hypotheken. Beleggers begonnen argwaan te krijgen en de beurzen begonnen te kraken.
In Augustus 2007 moeste de miljarden injecties van de centrale banken, met name aan grote banken als Bank of America en Bear Stearns, voorkomen dat de kredietverlening volledig zou spaak lopen. In September werd duidelijk dat het hele financiele stelsel wereldwijd verbonden is nadat de Britse bank Northern Rock moest worden genationaliseerd. Aanvankelijk gaven de injecties van de centrale banken goede hoop en vertrouwen waarna de koersen herstelde naar de oude niveau’s. Al snel ontstond er twijfel over de steunmaatregelen toen duidelijk werd hoe groot de omvang en de gevolgen wereldwijd konden zijn. Vanaf januari 2008 bleek dat ook dat Europa getroffen werd. Vele afboekingen in Nederland volgde bij ING, ABN AMRO, Fortis en Aegon.Aanvankelijk dacht men de problemen onder controle te hebben waarna we begin April een licht herstel zien gevolgd door de geruchtenstroom dat een grote bank wederom in geldproblemen is, “een faillissement van een bank” daar had men nog nooit aan gedacht.
Vanaf 13 september werd alles duidelijk: het nakende bankroet van Lehman Brothers. De discussie in Washington begon: moest men Lehman redden en wie moesten daarvoor opdraaien? Men weigerde de helpende hand toe te steken en op 15 september was het faillissement van Lehman Brothers een feit. Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling. Een zakenbank ging failliet, hiermee was het vertrouwen in het financiele stelsel weg. In het kielzog van Lehman kregen banken in Europa harde klappen, beurskoersen kelderden. De crisis was hiermee een feit.
Was het verstandig Lehman Brothers te laten vallen?
Vanuit psychologisch oogpunt was het niet verstandig en een misrekening om Lehman te laten vallen, hierdoor is de gehele crisis in een stroomversnelling geraakt. Men had wellicht een doorstart kunnen maken in afgeslankte vorm maar vermoedelijk was het tij niet meer te keren.
Na de redding van Bearn Stearns had de toezichthouder alle banken doorgelicht om te bepalen welke too big to fail (te groot om te laten vallen) waren. Daar zat Lehman niet bij, wellicht terecht want de bank kon gemist worden. Na de redding van Bearn Stearns gingen vele banken er vanuit dat de overheid ze wel uit de brand zou helpen. Deze veronderstelling heeft vele banken onverantwoorde risico’s doen nemen. Door dit bankroet wilde men laten zien dat overheden ook wel eens “née“zeggen. Als disciplinerende maatregel voor andere banken heeft dit zijn werk dus goed gedaan.
Hoe heeft het zover kunnen komen?
De zeer riskante strategie van de bedrijfstop die steeds meer geleend geld in riskante beleggingen stak. Voor iedere dollar eigen kapitaal stond op een moment 44 dollar geleend. Dat was extreem hoog, de markt voor onroerend goed leefde op een tikkende tijdbom en Lehman zat er tot de nek toe in. De markt is kunstmatig opgepompt, huizenprijzen stegen ongekend snel. De top van het bedrijf met Richard Fuld als heerser wilde niets weten van pessimisme en scepsis. Critici kregen te horen dat alles wel goed zou komen, de top wilde alleen maar groeien, en personeel dat twijfels uitte kon vertrekken, de top van de bank walste over iedereen heen. In 2005, 2006 en 2007 maakte men enorme winsten waardoor de bedrijfstop onaantastbaar leek. In maart 2008 werd Fuld op een zijspoor gezet, dit bleek te laat de bank kon amper nog geld krijgen voor onroerend goed dat op het toppunt van de markt was gekocht, andere banken waren niet bereid Lehman geld te lenen. Fuld kende zichzelf op het laatst nog een bonus toe van 35 miljoen dollar, enkele maanden later bezweek de bank onder een schuldenberg van honderden miljarden dollars.
De meeste mensen bij Lehman hebben verantwoordelijk gewerkt. Hoogmoed, arogantie, hebzucht, onkunde en vermoedelijke boekhoudkundige fraude en ongelofelijk torenhoge bonussen aan de top sleurde de grote zakenbank de afgrond in.
Lehman Brothers in Nederland.
Onder het moederbedrijf van Lehman Brothers hangt een wirwar van dochterbedrijven. Het Britse Barclays en het Jappanse effectenhuis Nomura hebben grote delen van het failliette bedrijf in ondermeer Europa en Azie overgenomen.
De Nederlandse dochter Lehman Brothers Treasury Company heeft in Europa ruim $ 32 miljard aan obligaties verkocht. De afhandeling van het bankroet gaat vermoedelijk nog jaren duren.
Op de woningmarkt had Lehman Brothers in Nederland als activiteit ELQ, verstrekker van risicovolle hypotheken aan kopers met een variabel of laag inkomen.Dit bedrijf is buiten het faillissement gehouden, nieuwe hypotheken worden niet meer verstrekt.
Alle grote Nederlandse pensioenfondsen bezaten vele obligaties van Lehman Brothers.