...

De BRENT Trend

29 juli 2016, 16:15 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Waar de pri­js van BRENT al in een dal­ende trend leek te zit­ten deed het IEA er woens­dag nog een schep­je bovenop: vol­gens het IEA groeit het olie over­schot alleen maar in omvang. De gevol­gen hier­van zijn de afgelopen dagen duidelijk te merken en het eeuwe­noude spel van vraag en aan­bod treed weer in werk­ing. Men haalt meer olie uit de grond waar de vraag vanu­it de werelde­conomie gelijk bli­jft. Resul­taat hier­van is dat de pri­js van BRENT olie de afgelopen dagen aanzien­lijk is gedaald.


Olie ofwel het zwarte goud, is een brand­stof waar iedereen van afhanke­lijk is. De grote vraag naar olie maakt het een bij­zon­der inter­es­sante grond­stof om in te han­de­len aangezien de pri­js erg volatiel is en afhanke­lijk van vele indi­ca­toren. Olie is een van de dri­jvende kracht­en achter de werelde­conomie en daarom kijkt men met belang­stelling naar deze fos­siele brand­stof. Daar­naast is de pri­js van olie niet alleen onder­w­erp van dis­cussie bij bedri­jven of han­de­laren maar de nor­male” con­sument houdt de ontwik­kelin­gen van olie scherp in de gat­en aan de pomp.

De grote vraag naar olie, een flo­r­erende werelde­conomie en een nauwe samen­werk­ing tussen de OPEC lan­den zorgden ervoor dat de oliepri­js in 2008 zijn absolute hoogtepunt bereik­te waarmee BRENT olie maar lief­st $145 noteerde.

Van­daag de dag ligt dit er iets anders bij en kijken de sjeiks met weemoed terug naar weleer. De BRENT pri­js schom­melt nu al een jaar tussen de $30-$60. En na de geweldige ral­ly omhoog gedurende het eerste half jaar van 2016, waar de pri­js van BRENT omhoog schoot van $27 naar $52, lijkt het erop dat de BRENT koers nu in een down­trend zit die wel eens flink kan door gaan zetten.

De BRENT Trend

Ondanks de grote fluc­tu­aties en schom­melin­gen van afgelopen half jaar beweegt de koers van BRENT zich vee­lal tussen de $43-$51. Deze pun­ten dienen dan ook als belan­grijk­ste ste­un en weer­stand. Daar­naast zijn er duidelijk twee duidelijke trends te zien.

Na het door­breken van de sterke weer­stand van $51 in okto­ber vol­gde een forse down­trend die de koers van BRENT in slechts drie maan­den terug bracht van $54 in okto­ber naar de bodem van $27 in jan­u­ari, een dal­ing van maar lief­st 50%(!).

Deze bodem bleek het start­sein voor een sterke uptrend die de koers van BRENT weer terug bracht bin­nen de vertrouwde marge van $43-$50. De opwaartse druk van de uptrend bleef sterk waar­na opnieuw de weer­stand van $51 werd geslecht. Echter bleef een uit­braak uit waar­na de koers van BRENT weer sterk gedaald is.

Afgelopen dagen leek het erop dat de ste­un van $43 sterk genoeg was om niet weer in een vergelijk­bare down­trend te komen als die van eind vorig jaar. Echter zorgde de bericht­gev­ing van IEA ervoor dat de ste­un van $43 werd door­bro­ken, hier­mee lijkt de weg open te liggen naar een verdere cor­rec­tie richt­ing de $30.

Als we bei­de sit­u­aties vergelijken zien we toch veel gelijkenis­sen, daar­bij komt nog dat de mark­tom­standighe­den voor olie op het moment verre van ideaal zijn. 


Kor­tom: het grot­er wor­dende over­schot van olie gecom­bi­neerd met de down­trend en de teruglopende economis­che groe­ici­jfers zou er wel eens voor kun­nen zor­gen dat de BRENT koers in jan­u­ari weer rond de $30 zal staan.

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.