...

Daling huizenprijzen voorbij?

10 december 2009, 16:11 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als we Maurice de Hond mogen geloven, zijn de Nederlanders optimistisch gestemd ten aanzien van de huizenmarkt. Uit een onderzoek dat De Hond deed in opdracht van de Nationale Hypotheek Garantie, bleek dat bijna tweederde van de Nederlanders rekent op gelijkblijvende tot stijgende huizenprijzen in 2010.


Was vorig jaar 67% van de ondervraagden de mening toegedaan dat de prijzen van koopwoningen zouden dalen, dit jaar denkt 64% dat de huizenprijzen in het nieuwe jaar gelijk zullen blijven of zullen stijgen. Ook maakt men zich minder zorgen over de gevolgen van de crisis voor hun persoonlijke financiële situatie. Dacht vorig jaar 12% van de respondenten geen last te zullen krijgen van de recessie, momenteel verwacht 35% de dans te zullen ontspringen. Ook op de beurzen houdt men de moed erin, al is de stemming op Wall Street beduidend positiever dan in Europa. Afgelopen vrijdag wisten verschillende Amerikaanse indices nog nieuwe records voor 2009 te vestigen. Of dit optimisme nu gerechtvaardigd is of niet, wie de koersgrafieken bekijkt, kan de stijgende trends op Wall Street moeilijk negeren. Alle perikelen rondom bijvoorbeeld Dubai, Griekenland en Spanje ten spijt, de Dow Jones bevindt zich nog steeds in een uptrend. Een vergelijkbaar patroon van hogere toppen en hogere bodems is zichtbaar in de grafiek van de brede S&P500. Met andere woorden: een stijgende trend. De Nasdaq liet in de afgelopen maanden een minder consistente ontwikkeling zien, maar kon desalniettemin eind vorige week de recordstand voor dit jaar aanscherpen.

Rente richting vriespunt
alt
De rente zette in 2008 de dalende trend opnieuw in vanaf een hoogtepunt rond 4,85%. De rente veerde begin dit jaar rond 3,5% slechts kortstondig op. De onverantwoorde uitgaven van minister ‘W-Alt-A’ Bos, de garanties aan ING, de vele injecties bij branchegenoten, de verhoging van de NHG, alsmede het depositogarantiestelsel zouden rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler. Toenemende rentelasten uit hoofde van de sterk toenemende staatsschuld, alsmede de aflossingsbedragen van de ‘BV Nederland’, hangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingbetaler. De in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt eveneens onder de acties van Bos. Zowel deflatie als hyperinflatie zijn desastreus voor de vastgoedsector. Op de lange termijn bezien, is de koersontwikkeling van de Nederlandse 10-jaarsrente dramatisch. De rente zakt steeds verder weg richting het vriespunt van een barre Kondratieff-winter. Hieruit blijkt dat beleggers nog altijd risicomijdend zijn.

Nikkei worstelt met 10.000-puntengrens
alt
De Nikkei noteerde 20 jaar geleden rond een niveau van 40.000 punten. De Japanse index kreeg vervolgens gedurende twee decennia een koersdaling van niet minder dan 80% voor de kiezen. Hiermee wordt pijnlijk geïllustreerd wat voor een dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer, zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een winstgevender strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices is sinds maart niet aan de Nikkei voorbij gegaan. De Nikkei scherpte in augustus het record voor dit jaar verder aan. Desalniettemin kon de Japanse index de ‘Westerse indices’ de laatste maanden niet meer bijbenen en wist het record voor dit jaar niet te verbeteren. Wanneer de stijging sinds maart in breder perspectief wordt geplaatst, is dit niet meer dan een kleine opleving binnen de lange termijn dalende trend. Het dieptepunt van juli werd aan een test onderworpen en deze steun bleek voldoende sterk voor de Japanse beurs. De Nikkei test nu opnieuw de 10.000-puntengrens.

Eurostoxx50 test stijgende steunlijn
alt
Terwijl in de VS nog steeds jaarrecords gevestigd worden, bevindt Europa zich in een consolidatiefase. Het enthousiasme waarmee de indices zich vanaf het dieptepunt in maart herstelden, lijkt weg te ebben. De DAX en de CAC40 hebben in de afgelopen maanden lagere toppen gevormd èn de bodem van oktober getest dan wel doorbroken. De recent gevormde bodems liggen nog altijd beduidend hoger dan die van maart en juli. Het is echter wel zaak dat er op korte termijn nieuwe jaarrecords op de koersenschermen verschijnen om de stijgende trend een nieuwe impuls te geven. De Eurostoxx50 onderwerpt op dit moment de stijgende steunlijn vanaf maart aan een test. Als de index zich niet in het stijgende trendkanaal kan handhaven, wordt het beeld neutraal. Voor Europese beleggers is het te hopen dat december haar reputatie als positieve beursmaand eer aan doet. Zouden de beurzen op de valreep nog nieuw records voor 2009 kunnen neerzetten?

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.