...

CRB - Goud en Zilver

17 februari 2010, 21:13 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De aan­de­lenin­dex­en cor­rigeren naar verwacht­ing een stuk van de dal­ing van de voor­bi­je weken en met de expi­ratie van vri­jdag in zicht valt het niet moeil­ijk aan te nemen dat deze cor­rec­tie nog tot begin vol­gende week kan aan­houden. Cor­rec­tief is deze beweg­ing wel en dus bli­jft de verwacht­ing dat we nog een dal­ings­golf te goed hebben die ons onder de lows van feb­ru­ari bren­gen moet. De grond­stof­fen bewe­gen nog steeds mee op de gol­ven van de beursin­dex­en. Zek­er voor wat betre­ft de edel­met­al­en vind ik dit maar een vreemde zaak. Met de huidi­ge economis­che toe­s­tand zou ik van een ontkop­pel­ing niet vreemd opkijken…


Voor wat de grond­stof­fen in het alge­meen betre­ft kijken we naar de crb-index. In die index zit­ten zowat alle grond­stof­fen ver­vat. Net zoals dit bij de aan­de­lenin­dex­en het geval is veert ook de crb op vanop een ste­un. Bij de crb-index (476.85) veren we op bij de ste­un­li­jn op week­grafiek. Bemerk dat we, zelfs al zou de ste­un­li­jn breken, we nog steeds sig­nif­i­cante ste­un behouden bij het niveau van de top­pen van juni en augus­tus. Bin­nen de grond­stof­fen­sec­tor zijn er grote ver­schillen merk­baar tussen grond­stof­fen onder­lling en momenteel komen de land­bouw­grond­stof­fen er uit als meest inter­es­sant. Track­ers als DAG, RJA en de diverse ETFS (grains, live­stock, agri­cul­ture) zijn vast en zek­er kan­sheb­bers.

alt


Bij goud (1119.80 usd) bli­jft het belan­grijk deze kwartaal­grafiek in het achter­hoofd te houden. Het 1000usd-niveau vin­den we bij de top van maart 1980 en het 870usd-niveau ligt op de top van maart 2008. Bei­de niveaus zijn hor­i­zon­tale ste­un­niveaus van belang en ze vallen ook samen met de Fibo-lij­nen. De macd is heel erg over­span­nen en dat is ook bij de gemid­delden in de koers­grafiek het geval. Dus vanu­it die twee gegevens mogen we veron­der­stellen dat er in goud de komene tijd niet zoveel zal te beleven vallen. Een macd die zo erg over­bought is en gemid­delden die zo ver uit elka­ar liggen vra­gen om een zijwaartse peri­ode dan wel een langer­durende terug­val. Wel de bemerk­ing dathet hier een kwartaal­grafiek betre­ft, dus evolueren indi­ca­toren en gemid­delden hier heel zacht­je­saan.

alt

Op maand­ba­sis zien we al de eerste teke­nen die mogelijks een rustige peri­ode lat­en ver­moe­den. In de koers­grafiek werd de bovenkant van een sti­j­gend kanaal ger­aakt en een terug­val richt­ing de 1000usd-zone lijkt logisch. We zien trouwens ook, hoewel het nog maar een om een zachte indi­catie gaat, dat de macd naar een negatieve diver­gen­tie toew­erkt.

alt

In de week­grafiek is er een veel duidelijk­er diver­gen­tie waarneem­baar in de macd en ook de ste­un­li­jn in de indi­ca­tor werd door­bro­ken. Een duidelijk verkoopsig­naal dus. Toch acht ik het gevaar­lijk hier zomaar short­posi­ties op in te nemen want we hebben de hor­i­zon­tale ste­un vlak onder de huidi­ge koers. Een og belan­grijk­er gegeven wat me van shorts zou weer­houden ligt in het feit dat we vanaf de novem­ber­bo­dem duidelijk vier golf­be­weg­in­gen kun­nen tellen. We mogen dus een vol­gende opwaartse golf niet uit­sluiten, een golf die dan wel gevol­gd zou wor­den door een meer uit­ge­spro­ken dal­ing.

alt
Op dag­grafiek is duidelijk dat de kans op een opgaande vijfde golf heel groot is. In het WVS-sys­teem zien we immers een posi­tieve cross van de atr-lijn, een nakende cross in de dmi en een koopsig­naal in de macd. Vol­gens dit sys­teem wordt dus aan alle voor­waar­den voldaan om uit te gaan van een korte ter­mi­jn sti­jging. Die sti­jging zal dus een vijfde en laat­ste golf afw­erken in de week­grafiek.

alt

Wat zil­ver betre­ft zijn we op kwartaal­ba­sis bezig met een duidelijke twi­jfel-can­dle. Hier posi­tie op innemen is vergelijk­baar met het gooien van kop of munt.

alt

Kijken we op maand­ba­sis dan is duidelijk waarom we al over­hellen naar een voorzichtige houd­ing. Mei 2006 en feb­ru­ari 2007 mark­eren een duidelijk hor­i­zon­taal ste­un­niveau en de low van de can­dle van deze maand benaderde heel dicht deze ste­un­zone maar met een forse upswing werd tegelijk­er­ti­jd de ste­un­li­jn vast­ge­houden van het sti­j­gende kanaal. Dus ste­un is er wel maar de vraag is hoe sterk die nog is nu we de ste­un­li­jn van het kanaal hebben door­bo­ord.

alt

Op week­ba­sis zien we duidelijk­er de ste­un bij 14usd maar de twi­jfel uit de maand­grafiek bli­jft en de verwacht­ing neigt toch naar negatief want de ste­un­li­jn van het kanaal werd op dit time­frame duidelijk negatief door­bro­ken bij een negatieve macd.

alt

Op dag­ba­sis zien we dat de macd een koopsig­naal geeft en de atr-lijn in de koers­grafiek werd door­bro­ken. Echter, de dmi staat nog ver­af van een koopsig­naal. Ik ga er dan ook van uit dat de zil­ver­pri­js in navol­ging van de goud­pri­js zal sti­j­gen maar de zil­ver­pri­js zal zijn hor­i­zon­tale weer­standen hoogst­waarschi­jn­lijk niet weten te door­breken.

alt

Con­clusie: goud en zil­ver zullen sti­j­gen maar de voorkeur gaat van­wege het tech­nisch duidelijk­er beeld naar goud. Van zil­ver mogen we veron­der­stellen dat de sti­jging zal stuk­lopen tegen de hor­i­zon­tale weer­standen. Goud daar­ente­gen kan een duidelijke impus­golf neerzetten als vijfde golf.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op goud en zil­ver. Geen posi­tie op overige ver­melde waarden


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.