De aandelenindexen corrigeren naar verwachting een stuk van de daling van de voorbije weken en met de expiratie van vrijdag in zicht valt het niet moeilijk aan te nemen dat deze correctie nog tot begin volgende week kan aanhouden. Correctief is deze beweging wel en dus blijft de verwachting dat we nog een dalingsgolf te goed hebben die ons onder de lows van februari brengen moet. De grondstoffen bewegen nog steeds mee op de golven van de beursindexen. Zeker voor wat betreft de edelmetalen vind ik dit maar een vreemde zaak. Met de huidige economische toestand zou ik van een ontkoppeling niet vreemd opkijken…
Voor wat de grondstoffen in het algemeen betreft kijken we naar de crb-index. In die index zitten zowat alle grondstoffen vervat. Net zoals dit bij de aandelenindexen het geval is veert ook de crb op vanop een steun. Bij de crb-index (476.85) veren we op bij de steunlijn op weekgrafiek. Bemerk dat we, zelfs al zou de steunlijn breken, we nog steeds significante steun behouden bij het niveau van de toppen van juni en augustus. Binnen de grondstoffensector zijn er grote verschillen merkbaar tussen grondstoffen onderlling en momenteel komen de landbouwgrondstoffen er uit als meest interessant. Trackers als DAG, RJA en de diverse ETFS (grains, livestock, agriculture) zijn vast en zeker kanshebbers.
Bij goud (1119.80 usd) blijft het belangrijk deze kwartaalgrafiek in het achterhoofd te houden. Het 1000usd-niveau vinden we bij de top van maart 1980 en het 870usd-niveau ligt op de top van maart 2008. Beide niveaus zijn horizontale steunniveaus van belang en ze vallen ook samen met de Fibo-lijnen. De macd is heel erg overspannen en dat is ook bij de gemiddelden in de koersgrafiek het geval. Dus vanuit die twee gegevens mogen we veronderstellen dat er in goud de komene tijd niet zoveel zal te beleven vallen. Een macd die zo erg overbought is en gemiddelden die zo ver uit elkaar liggen vragen om een zijwaartse periode dan wel een langerdurende terugval. Wel de bemerking dathet hier een kwartaalgrafiek betreft, dus evolueren indicatoren en gemiddelden hier heel zachtjesaan.
Op maandbasis zien we al de eerste tekenen die mogelijks een rustige periode laten vermoeden. In de koersgrafiek werd de bovenkant van een stijgend kanaal geraakt en een terugval richting de 1000usd-zone lijkt logisch. We zien trouwens ook, hoewel het nog maar een om een zachte indicatie gaat, dat de macd naar een negatieve divergentie toewerkt.
In de weekgrafiek is er een veel duidelijker divergentie waarneembaar in de macd en ook de steunlijn in de indicator werd doorbroken. Een duidelijk verkoopsignaal dus. Toch acht ik het gevaarlijk hier zomaar shortposities op in te nemen want we hebben de horizontale steun vlak onder de huidige koers. Een og belangrijker gegeven wat me van shorts zou weerhouden ligt in het feit dat we vanaf de novemberbodem duidelijk vier golfbewegingen kunnen tellen. We mogen dus een volgende opwaartse golf niet uitsluiten, een golf die dan wel gevolgd zou worden door een meer uitgesproken daling.
Op daggrafiek is duidelijk dat de kans op een opgaande vijfde golf heel groot is. In het WVS-systeem zien we immers een positieve cross van de atr-lijn, een nakende cross in de dmi en een koopsignaal in de macd. Volgens dit systeem wordt dus aan alle voorwaarden voldaan om uit te gaan van een korte termijn stijging. Die stijging zal dus een vijfde en laatste golf afwerken in de weekgrafiek.
Wat zilver betreft zijn we op kwartaalbasis bezig met een duidelijke twijfel-candle. Hier positie op innemen is vergelijkbaar met het gooien van kop of munt.
Kijken we op maandbasis dan is duidelijk waarom we al overhellen naar een voorzichtige houding. Mei 2006 en februari 2007 markeren een duidelijk horizontaal steunniveau en de low van de candle van deze maand benaderde heel dicht deze steunzone maar met een forse upswing werd tegelijkertijd de steunlijn vastgehouden van het stijgende kanaal. Dus steun is er wel maar de vraag is hoe sterk die nog is nu we de steunlijn van het kanaal hebben doorboord.
Op weekbasis zien we duidelijker de steun bij 14usd maar de twijfel uit de maandgrafiek blijft en de verwachting neigt toch naar negatief want de steunlijn van het kanaal werd op dit timeframe duidelijk negatief doorbroken bij een negatieve macd.
Op dagbasis zien we dat de macd een koopsignaal geeft en de atr-lijn in de koersgrafiek werd doorbroken. Echter, de dmi staat nog veraf van een koopsignaal. Ik ga er dan ook van uit dat de zilverprijs in navolging van de goudprijs zal stijgen maar de zilverprijs zal zijn horizontale weerstanden hoogstwaarschijnlijk niet weten te doorbreken.
Conclusie: goud en zilver zullen stijgen maar de voorkeur gaat vanwege het technisch duidelijker beeld naar goud. Van zilver mogen we veronderstellen dat de stijging zal stuklopen tegen de horizontale weerstanden. Goud daarentegen kan een duidelijke impusgolf neerzetten als vijfde golf.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op goud en zilver. Geen positie op overige vermelde waarden