Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Dat is in een notendop wat zowat elk land, en meer specifiek de PIGS-landen te wachten staat. Als dat niet gebeurt, kan het ganse systeem als een kaarthuisje in mekaar vallen. Toch lijken de meeste landen het nu begrepen te hebben, maar de vraag blijft of het niet te laat is…
De S&P 500 was niet in staat om de april-top uit te halen. Nu de correctie in gang is gezet komt de vraag op tot waar deze zal gaan. Het 38,2% Fiboniveau is alvast een eerste steun, al vermoed ik dat we mogelijk een stuk verder zullen gaan.
De Britse FTSE vertoont een quasi gelijk beeld, al is het hier wel zo dat de bodemlijn hier een stuk hoger ligt. Het wordt dan ook afwachten of deze het wel zal behouden.
De Chinese Shanghai Composite leek even op weg om een gigantische Bull-vlag te vormen, maar dit scenario lijkt nu voorlopig te zijn afgewenteld. De uitbraak wist immers niet stand te houden en de koers bevindt zich terug in het dalende trendkanaal. Een valse uitbraak dus.
Door de Europese schuldproblematiek verliest de Euro in sneltempo aan waarde. De Europese eenheidsmunt lijkt nu op een scharniermoment te zijn aangekomen waar mogelijk de dalende LT-trend terug kan hervat worden. Als de daling nog even voortzet breekt het trendkanaal en zullen de RSI en MACD negatieve signalen afgeven.
Met een begrotingstekort dit jaar van 32% lijken obligatiebeleggers niet meer in Ierland te geloven. De rente op 10Y overheidsobligaties bereikt nu al de kaap ruim 8%. Ook op de grafiek is duidelijk dat het land in crisis verkeert. De index zit gevangen in een dalend trendkanaal en bevindt zich in tegenstelling tot de wereldindexen een groot stuk onder de oude april-top.
Ook de Amerikaanse rente is aan het stijgen, al is het lang niet in de mate van de PIGS-landen. Na de lange daling van de intresten, kan zo'n stijging dan ook als normaal worden beschouwd.
Kort samengevat lijkt de correctie dus te zijn ingezet. Het wordt dan ook belangrijk om de steunpunten op de grafieken in het oog te houden om te zien of het blijft bij een gezonde correctie of als het eerder een trendommekeer is. Met gigantische schuldenberg in het achterhoofd ben ik intuïtief geneigd om dit laatste te kiezen, al zal ik hier pas naar handelen als ik de bevestiging op de grafieken krijg.