...

Cijferseizoen van start: mooie cijfers en ATH voor Nasdaq

18 juli 2018, 07:43 | Daïm Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (3)

Het cijfer­seizoen ging eind vorige week van start en daar­bij waren het tra­di­tie getrouw de Amerikaanse banken die als eerste naar buiten kwa­men met cijfers en num­mers over Q2 2018. Zoals we de afgelopen jaren eigen­lijk alleen maar zien zijn de cijfers tot nog toe posi­tief en zien we dat de verwachtin­gen opnieuw wor­den ver­sla­gen. Dit is ook geen ver­rass­ing in mijn ogen gezien het feit dat de werelde­conomie nog steeds op volle toeren draait en ver­schil­lende par­ti­jen erg goede zak­en doen. In mijn ogen wor­den de bedri­jf­s­ci­jfers pas echt inter­es­sant en span­nend in de vol­gende twee kwartal­en. Daan gaat men wellicht wat voe­len van de han­delss­pan­nin­gen die door de pro­tec­tion­is­tis­che houd­ing van Trump en Chi­na zijn ontstaan en zal men wellicht de gevol­gen van het beleid van de ECB en de FED die geen grote geld­stromen meer naar de markt bren­gen.

Nas­daq fier aan kop
De Amerikaanse techin­dex, de Nas­daq, bli­jft fier aan kop staan. De han­delss­pan­nin­gen van de afgelopen maan­den had­den vooral betrekking op grote indus­triële bedri­jven en indices die daar­door ook veel aan waarde moesten inboeten. Zo zagen we bijvoor­beeld met name de DAX en de Dow Jones de zware klap­pen vallen na nieuwe tariefwi­jzigin­gen en con­tra­maa­trege­len van de VS, Chi­na of de EU. De Nas­daq bleef zodoende redelijk buiten schot en bleef, waar andere indices zelfs door het 200-MA zak­ten, zon­der al te veel moeite mooi boven het 50-MA noteren.

Daarmee wist men net als medio-juni opnieuw de 7.800 zone te bereiken en daar is men gis­teren zelfs over­tu­igend door weten te breken. Met een plus van 50 pun­ten sloot de Nas­daq gis­teren rond de 7.855 pun­ten en daarmee heeft de index een behoor­lijk sig­naal afgegeven. Een dergelijke door­braak boven de All Time High is vaak een startschot van een felle sprint richt­ing de vol­gende doel­zone die rond de 8.000 pun­ten wacht. Zodoende zet ik het koers­doel voor de komende ander­halve week voor de Nas­daq rond de 8.000 pun­ten en met de stroom aan cijfers die langza­am bin­nen­drup­pe­len is dit zek­er geen onhaal­bare optie.

422%
8.000 pun­ten inder­daad… een behoor­lijke mijl­paal zek­er wan­neer we de stand van eind 2008 (10 jaar gele­den) erbij pakken toen de Nas­daq uit­bodemde rond de 1.530 pun­ten. Een sti­jging van meer dan 420% in de afgelopen 10 jaar en dat zegt natu­urlijk behoor­lijk wat over de kracht van de tech­sec­tor van­daag de dag waar van­daag de dag de bedri­jven zit­ten met de groot­ste beur­swaarde. Na Q2 2018 zijn de vijf groot­ste bedri­jven van de wereld in aflopende vol­go­rde: Apple, Ama­zon, Alpha­bet (Google), Microsoft & Face­book. Ongelofe­lijk, hele­maal wan­neer u zich beseft dat het in 2010 enkel Apple & Microsoft waren die een ver­meld­ing had­den in de top 10. De mark­t­struc­tu­ur is dus aardig veran­derd de afgelopen jaren en techbedri­jven sla­gen er keer op keer in nieuwe waarde te creëeren, pro­duc­tiviteit te ver­hogen en door mid­del van inno­vatie nieuwe pro­duct­groepen en daarmee nieuwe con­sumenten te bereiken.

De komende dagen zullen bepal­end wor­den: mor­ge­navond komt Microsoft met haar cijfers, 23 juli is het de beurt aan Alpha­bet, 25 juli komt Face­book met haar cijfers, 26 juli zal Ama­zon haar cijfers pub­liceren en 31 juli komt Apple naar buiten met de resul­tat­en over Q2.

ASML
Kijk­end naar ASML, ons Ned­er­landse tech­fonds, als bench­mark kan er wel wat verwacht wor­den van de cijfers. ASML verkocht wederom goed en ver­slaat daarmee de verwachtin­gen. In vergelijk­ing met Q2 vorig jaar wist ASML 600 miljoen extra omzet te realis­eren en daar­bij nam de net­towinst ook nog eens met 30% toe. Zeer mooie getallen voor ASML dat chips pro­duceert en dus eigen­lijk een soort van toelever­anci­er is voor Nas­daq-achtige fond­sen en bedri­jven. De rek lijkt nog niet uit de tech­markt en zolang de vri­je han­del niet verder wordt aange­tast en Trump en Chi­na zich stil houden de komende weken lijkt de tech­fond­sen niets in de weg te staan.

AEX
De AEX sloot gis­teren knap rond de 559 pun­ten en bli­jft daarmee op koers voor een uit­stap­je naar hogere koers­doe­len. Nadat de AEX eerst boven het 200-MA wist te bli­jven staan en ver­vol­gens knap wist door te sti­j­gen tot boven het 20-MA is men inmid­dels ook boven de belan­grijk­ste graad­me­ter op de mid­del­lange ter­mi­jn geste­gen namelijk het 50-MA. Deze lijn lag vlak onder de 559 pun­ten en met een slot boven deze koers en de future­standen van deze ocht­end wijst alles erop dat we van­daag ruim boven deze 50-MA lijn gaan sluiten. Er ligt zelfs een mogelijkheid voor de AEX om de 564 weer­stand te gaan testen. In ieder geval zal men gaan proberen de dal­ende lijn over de top­pen te door­breken waar­na men uit het sym­metrische-driehoek patroon kan breken. Een opwaartse door­braak, waar alle indi­ca­toren nu op wijzen, zou een enorme boost zijn voor de fond­sen op het Dam­rak en kan een ral­ly veroorza­k­en tot ongeveer 570573 pun­ten waar de vol­gende uitdag­ing voor de AEX wacht.

Voor de komende dagen zijn we dus goed gemutst betr­e­f­fende de kansen voor de aan­de­lenko­ersen. Het lijkt gedurende de cijfer­stroom van de komende weken dan ook geen ver­keerd idee om langza­am long posi­ties op te bouwen die kun­nen wor­den afge­roomd wan­neer de doel­zones en standen wor­den bereikt.

Dai­ly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.