Het cijferseizoen ging eind vorige week van start en daarbij waren het traditie getrouw de Amerikaanse banken die als eerste naar buiten kwamen met cijfers en nummers over Q2 2018. Zoals we de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar zien zijn de cijfers tot nog toe positief en zien we dat de verwachtingen opnieuw worden verslagen. Dit is ook geen verrassing in mijn ogen gezien het feit dat de wereldeconomie nog steeds op volle toeren draait en verschillende partijen erg goede zaken doen. In mijn ogen worden de bedrijfscijfers pas echt interessant en spannend in de volgende twee kwartalen. Daan gaat men wellicht wat voelen van de handelsspanningen die door de protectionistische houding van Trump en China zijn ontstaan en zal men wellicht de gevolgen van het beleid van de ECB en de FED die geen grote geldstromen meer naar de markt brengen.
Nasdaq fier aan kop
De Amerikaanse techindex, de Nasdaq, blijft fier aan kop staan. De handelsspanningen van de afgelopen maanden hadden vooral betrekking op grote industriële bedrijven en indices die daardoor ook veel aan waarde moesten inboeten. Zo zagen we bijvoorbeeld met name de DAX en de Dow Jones de zware klappen vallen na nieuwe tariefwijzigingen en contramaatregelen van de VS, China of de EU. De Nasdaq bleef zodoende redelijk buiten schot en bleef, waar andere indices zelfs door het 200-MA zakten, zonder al te veel moeite mooi boven het 50-MA noteren.
Daarmee wist men net als medio-juni opnieuw de 7.800 zone te bereiken en daar is men gisteren zelfs overtuigend door weten te breken. Met een plus van 50 punten sloot de Nasdaq gisteren rond de 7.855 punten en daarmee heeft de index een behoorlijk signaal afgegeven. Een dergelijke doorbraak boven de All Time High is vaak een startschot van een felle sprint richting de volgende doelzone die rond de 8.000 punten wacht. Zodoende zet ik het koersdoel voor de komende anderhalve week voor de Nasdaq rond de 8.000 punten en met de stroom aan cijfers die langzaam binnendruppelen is dit zeker geen onhaalbare optie.
422%
8.000 punten inderdaad… een behoorlijke mijlpaal zeker wanneer we de stand van eind 2008 (10 jaar geleden) erbij pakken toen de Nasdaq uitbodemde rond de 1.530 punten. Een stijging van meer dan 420% in de afgelopen 10 jaar en dat zegt natuurlijk behoorlijk wat over de kracht van de techsector vandaag de dag waar vandaag de dag de bedrijven zitten met de grootste beurswaarde. Na Q2 2018 zijn de vijf grootste bedrijven van de wereld in aflopende volgorde: Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft & Facebook. Ongelofelijk, helemaal wanneer u zich beseft dat het in 2010 enkel Apple & Microsoft waren die een vermelding hadden in de top 10. De marktstructuur is dus aardig veranderd de afgelopen jaren en techbedrijven slagen er keer op keer in nieuwe waarde te creëeren, productiviteit te verhogen en door middel van innovatie nieuwe productgroepen en daarmee nieuwe consumenten te bereiken.
De komende dagen zullen bepalend worden: morgenavond komt Microsoft met haar cijfers, 23 juli is het de beurt aan Alphabet, 25 juli komt Facebook met haar cijfers, 26 juli zal Amazon haar cijfers publiceren en 31 juli komt Apple naar buiten met de resultaten over Q2.
ASML
Kijkend naar ASML, ons Nederlandse techfonds, als benchmark kan er wel wat verwacht worden van de cijfers. ASML verkocht wederom goed en verslaat daarmee de verwachtingen. In vergelijking met Q2 vorig jaar wist ASML 600 miljoen extra omzet te realiseren en daarbij nam de nettowinst ook nog eens met 30% toe. Zeer mooie getallen voor ASML dat chips produceert en dus eigenlijk een soort van toeleverancier is voor Nasdaq-achtige fondsen en bedrijven. De rek lijkt nog niet uit de techmarkt en zolang de vrije handel niet verder wordt aangetast en Trump en China zich stil houden de komende weken lijkt de techfondsen niets in de weg te staan.
AEX
De AEX sloot gisteren knap rond de 559 punten en blijft daarmee op koers voor een uitstapje naar hogere koersdoelen. Nadat de AEX eerst boven het 200-MA wist te blijven staan en vervolgens knap wist door te stijgen tot boven het 20-MA is men inmiddels ook boven de belangrijkste graadmeter op de middellange termijn gestegen namelijk het 50-MA. Deze lijn lag vlak onder de 559 punten en met een slot boven deze koers en de futurestanden van deze ochtend wijst alles erop dat we vandaag ruim boven deze 50-MA lijn gaan sluiten. Er ligt zelfs een mogelijkheid voor de AEX om de 564 weerstand te gaan testen. In ieder geval zal men gaan proberen de dalende lijn over de toppen te doorbreken waarna men uit het symmetrische-driehoek patroon kan breken. Een opwaartse doorbraak, waar alle indicatoren nu op wijzen, zou een enorme boost zijn voor de fondsen op het Damrak en kan een rally veroorzaken tot ongeveer 570⁄573 punten waar de volgende uitdaging voor de AEX wacht.
Voor de komende dagen zijn we dus goed gemutst betreffende de kansen voor de aandelenkoersen. Het lijkt gedurende de cijferstroom van de komende weken dan ook geen verkeerd idee om langzaam long posities op te bouwen die kunnen worden afgeroomd wanneer de doelzones en standen worden bereikt.
Daily AEX:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart | US Markets
Cijferseizoen van start: mooie cijfers en ATH voor Nasdaq
18 juli 2018, 07:43
|
Daïm Boscart
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|