De afgelopen weken kon men er niet omheen: BREXIT, het verlaten van Groot-Brittannië van de Europese Unie. Een historisch moment wat de Europese Unie betreft, na jaren van verruiming van de unie met nieuwe en veelal kleine weinig-zeggende lidstaten lijkt er voor het eerst een lidstaat de unie te verlaten, en wel het Verenigd Koninkrijk.
Waar de laatste dagen het BREMAIN kamp aan kracht leek te winnen was niets minder waar, de uitslag was dan ook voor velen een verrassing. Het raadgevende referendum in het Verenigd Koninkrijk zorgde vervolgens voor een duikvlucht op de Europese beurzen.
Een logisch gevolg van wat er zich gisteren heeft afgespeeld, de grootste vraag is of het afzetten van de Britten tegenover de Europese Unie een opmaat naar meer is. In vrijwel elke lidstaat van de unie rijst de vraag of de Europese Unie nog wel de moeite waard is, zelfs staten die lid willen worden van de Unie vragen zich af of toenadering tot de EU nog wel zo verstandig is zonder Groot-Brittannië.
Goud
Waar de grote onzekerheid op de valuta en aandelenmarkten toeneemt is er een flinke stijging te zien in de goudprijs. Men kiest eieren voor zijn geld en geeft voorlopig de voorkeur aan een waardevast goed als goud. Nadat vannacht duidelijk werd dat de Britten een voorkeur hebben voor het verlaten van de EU steeg de goudprijs naar de hoogste stand in de afgelopen 2 jaar, eventjes slechtte de goudprijs zelfs de grens van $1350 per troy ounce
Onderstaande grafiek toont dat de goudprijs het 50-daags gemiddelde inmiddels weer gepasseerd is, zoals te zien is zal het daar ook fungeren als belangrijk steunpunt. Een indicatie naar een opwaartse beweging die dan ook heeft plaatsgevonden.
Wanneer we kijken naar de afgelopen 2 jaar zien we dat het goud al sinds begin dit jaar in een mooie up-trend zit. De eerste belangrijke weerstand op het moment rond de $1324 ligt. Het volgende punt wanneer een correctie kan worden verwacht ligt rond de $1340, eerder deze dag werd dit punt al bereikt alvorens een correctie terug naar $1324 volgde. Wanneer het goud er in slaagt om de weerstand van $1340 ook te doorbreken ligt de weg open naar $1360 en uiteindelijk $1390 per troy ounce.
Het goud zal naar mijn mening deze up-trend blijven vervolgen en mede door de grote onrust die er ontstaan is door BREXIT kan goud doorstoten naar $1390 per troy ounce.
AEX
Na het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk vanochtend volgde een zeer grote daling op alle Europese indices bij opening van de beurzen. Waar de AEX gisteren sloot rond de 450 punten opende het Damrak vanmorgen met 30 punten(!) minder. Het 50- en 200-daags gemiddelde zijn duidelijk doorgebroken en de AEX lijkt zich op te maken voor een down-trend.
De correctie van vandaag doet denken aan augustus vorig jaar toen de wereldeconomie en financiële markten panikeerden vanwege zeer teleurstellende cijfers en ontwikkelingen uit China. Een dergelijke meerdaagse correctie lijkt ook nu weer voor de hand liggend.
Het eerste belangrijke steunpunt voor de AEX ligt, net als in augustus 2015, rond de 420 punten. De index draait dan ook al een paar uur rond dit punt en lijkt zich klaar te maken voor een, in mijn ogen onvermijdelijke, verdere daling. Het volgende steunpunt zal liggen rond de 405 punten waarna de AEX, indien het dit punt passeert, zich kan gaan opmaken om onder de 400 punten te noteren.
Dit weekend krijgt men tijd om weer op adem te komen en om alles op een rijtje te zetten alvorens we maandag weer een turbulente beursdag tegemoet zullen gaan.
Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
Dit weekend krijgt men tijd om weer op adem te komen en om alles op een rijtje te zetten alvorens we maandag weer een turbulente beursdag tegemoet zullen gaan.
Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart