...

Brent breekt uit trendkanaal

11 juli 2016, 17:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Door­dat we vaak analy­ses mak­en over de Brent mak­en we door de belan­grijke recente ontwik­kelin­gen een uit­ge­brei­de analyse over de oliesec­tor. We bespreken de Brent samen met de druk ver­han­delde VanEck Oil Ser­vice ETF (OIH).



De afgelopen maan­den zijn de finan­ciële mark­ten behoor­lijk volatiel geweest door ver­schil­lende gebeurtenis­sen. Zoals het instorten van de oliepri­js, invloe­den van de FED en ECB, Brex­it en nu de opkomende Ital­i­aanse banken­cri­sis. Deze fac­toren zor­gen voor onzek­er­heid waarmee er ook wat druk op de olie komt te liggen. Aan het begin van dit jaar zagen we toch een grote invloed van de oliepri­js op de rest van de economie, daar­door moesten de beurzen een diepe bodem mak­en door al deze onzekerheden.

Ruim een maand gele­den maak­te US Mar­kets een analyse dat de relatief hoge oliepri­js mogelijk van een korte duurt kon zijn door bepaalde fac­toren. Zoals verwacht zagen we de Brent oplopen naar de $53 weer­stand, maar wist deze niet te door­breken. Gedurende een lange tijd hebben we de koers van de Brent daar­na rond de $50 zien hangen waar een ste­un­punt lag, zow­el tech­nisch als psy­chol­o­gisch (rond getal). Sinds de bodem in jan­u­ari dit jaar bleef de Brent nog net­jes bin­nen het oplopende trend­kanaal maar sinds vorige week blijkt dat de olie naar bene­den uit­ge­breekt en er mogelijk een einde komt aan de uptrend sinds de bodemvorm­ing. We bek­ijken de olie zow­el tech­nisch als fun­da­menteel hieronder.

Brent olie:
De voor­naam­ste fac­tor is Iran, die bli­jven de pro­duc­tie maar opvo­eren, door opgelegde sanc­ties zijn ze een groot deel van hun mark­t­posi­tie kwi­jt ger­aakt en ze willen dat ten koste van alles terug op korte ter­mi­jn, hier­door is men daar de pro­duc­tie behoor­lijk aan het ver­hogen. Anal­is­ten verwacht­en dat Iran tot aan het eind van dit jaar de pro­duc­tie zal opvo­eren tot 4 miljoen vat­en per dag en lat­er tot 5.8 miljoen vat­en per dag in 2021. De lage oliepri­js zorgde er wel voor dat veel olieplat­forms het werk stil hebben gelegd met als gevolg dat er toch een sti­jging van de oliepri­js op gang kwam. Door­dat de oliepri­js sinds de bodem in jan­u­ari met bij­na 80% is geste­gen komen veel van deze plat­forms weer terug in de markt waar­door de pro­duc­tie weer zal oplopen en de aan­vo­er van olie zal toen­e­men. Dit kan een negatief effect hebben op de oliepri­js, mogelijk zien we dat nu al tot stand komen. De dal­ing van de pro­duc­tie in de V.S. word bij­na per­fect opge­vuld door de oplopende pro­duc­tie in Iran, de kans is zelfs groot dat men daar olie heeft opgekocht tegen bodem­pri­jzen in de plaats van de eigen olie op te pom­pen in de Golf van Mex­i­co. Ook de Canadese oliepro­duc­tie is zich weer aan het her­stellen na de ver­woes­tende bos­bran­den in april-mei dit jaar. Daar­naast zien we ook dat de Russen de pro­duc­tie licht aan het opvo­eren zijn. Al deze fac­toren zor­gen ervoor dat de aan­vo­er van olie weer grot­er aan het wor­den is ter­wi­jl de vraag ongeveer het­zelfde bli­jft waar­door de pri­js nu wat onder druk komt te staan.
Vorige week hebben we dan ook de slecht­ste week gezien voor de Brent olie sinds feb­ru­ari waar­door de anal­is­ten nu meer bear­ish wor­den op de oliepri­jzen. Toch bli­jft het nog oplet­ten met de Brent olie, zoals we in het eerste half jaar gezien hebben bli­jft het extreem lastig om de Brent koers te voor­spellen door dat de volatiliteit enorm is.
Tech­nis­che Analyse Brent
De koers valt onder het oplopende trend­kanaal sinds vorige week, de druk komt erop te zit­ten nu en dan omlaag wel te ver­staan. Een red­ding is nog mogelijk maar dan moet de olie heel snel weer tot boven de $50 zien te ger­ak­en. Nu con­cen­tr­eren we ons op de ste­un, de $46 – 46.5 is daar­bij belan­grijk. Mocht de olie daaron­der zakken dan kijken we naar de $42,5 en de $40 als ste­un, als het verder zakt kun­nen we daar snel geraken.
De eerste wee­stand zien we nu rond de $50 – 51 met daar­boven de $52.5 en de $53,5, eerst maar eens die $50 zien te her­pakken. Op zich kan het nog maar dan moet alles weer meezit­ten de komende dagen, ook bijvoor­beeld de olievoor­raden in de VS komende woensdag.

Tech­nis­che Analyse VanEck oil ser­vice Hold­er (OIH):

De koers van OIH staat vlak boven de lijn onder de bodems die rond de $29 uitkomt en waar er ste­un wacht. Daaron­der zien we ste­un in de zone $28 – 28.5 eerst door het 50-daags gemid­delde met daaron­der nog de hor­i­zon­tale ste­un. Verder zien we het 200-daags gemid­delde nog als ste­un rond de $27.5. Bij een verdere dal­ing kan deze Hold­er terug tot rond de $26.5 waar we eerdere bodems hebben gezien.
Weer­stand voor OIH zien we rond de top­pen van april en juni, die komen uit rond de $30.5. Bij een uit­braak boven deze weer­stan­dli­jn kan het verder omhoog richt­ing de top van novem­ber (2015) rond de $32.6. We zullen dan ook de verdere ontwik­kel­ing van de koers van de Brent olie moeten afwacht­en om de richt­ing van deze ETF verder te kun­nen bepalen.

We zien kansen op de olie de komende peri­ode, via Guy Trad­ing han­de­len op de olie. Wie mee wil doen kan zich daar­voor inschri­jven via de link…https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​/​a​b​o​n​n​e​m​e​n​t​/​g​u​y​-​t​r​a​d​i​n​g​.html
US Mar­kets redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.