...

BRENT aan de hand van de OPEC op zoek naar hoger koersdoel

7 oktober 2016, 11:56 | Daïm Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Sinds halver­wege 2014 is de koers van Brent serieus in ver­val ger­aakt. Waar de koers van Brent in 2014 nog tot bij­na $120 reik­te heeft de koers hier­na veel moeten toegeven. Zodoende kwam de koers van Brent voor het eerst in 13(!) jaar even onder de $30 grens te staan. Toch zien we dat de koers de laat­ste tijd iets aan het opleven is, met name het voorne­men van de OPEC om de over­pro­duc­tie van olie onder de OPEC lan­den terug te schroeven heeft de koers van Brent een zetje in de rug gegeven.


Lange ter­mi­jn

Kijk­end naar de lange ter­mi­jn grafiek van de Brent koers zien we een sta­bilis­erend ver­loop van de koers van Brent tussen de $100-$120 zone. Onder­staande week­ly laat zien dat medio 2014 de koers van Brent in een vri­je val terecht kwam die pas stok­te onder de $30. Rede­nen voor deze dal­ing waren natu­urlijk uiteen­lopend: in Chi­na ontstond min­der vraag door een stag­nerende economie daar­naast wordt het win­nen van alter­natieven voor olie steeds goed­kop­er. Verder zagen we de laat­ste jaren weinig terug van de sol­i­dariteit bin­nen de OPEC. De OPEC (de organ­isatie van olie exporterende lan­den) had er voorheen nogal een hand­je van om col­lec­tief de pro­duc­tie terug te schroeven wan­neer de pri­jzen terugliepen. De laat­ste jaren zagen we echter een nieuwe ontwik­kel­ing bin­nen deze groep en besloten de lan­den de pro­duc­tie van olie op te voeren bij dalin­gen om de kwan­titeit te ver­hogen in plaats van de pri­js proberen te beïn­vloe­den door het terugschroeven van de pro­duc­tie.

De koers van Brent zak­te dus onder de $30 begin dit jaar, een absolu­ut dieptepunt aangezien de koers van Brent al meer dan 10 jaar niet meer zo laag had ges­taan. Vanaf dit punt zien we dat de koers van Brent ste­un heeft gevon­den en de koers ging dan ook ges­taag omhoog vanaf dit punt. Een her­s­tel lijkt tech­nisch gezien in de maak.

Week­ly Brent:

OPEC
Daar­naast kwam ook het nieuws dat de OPEC een princi­peakko­ord heeft bereikt om de pro­duc­tie van olie terug te schroeven. Daarmee heeft de koers van Brent een enorme boost gekre­gen, hele­maal aangezien de export­sanc­ties van de west­erse lan­den tegen Iran (een van de groot­ste OPEC lan­den) gedeel­telijk wer­den opge­heven. Olie-exporterende lan­den , en met name Saoe­di-Ara­bië, waren bang dat Iran te veel olie op de markt zouden dumpen. Iran trok zich daar tot op heden niet veel van aan. Dit akko­ord tussen de OPEC lan­den lijkt een teken dat men weer nad­er tot elka­ar wil komen en dat de ver­stand­shoudin­gen bin­nen de OPEC wil ver­beteren. Dit zal kun­nen resul­teren in een dal­ing van de oliepro­duc­tie. Dit was dan ook de groot­ste reden voor de sti­jging van meer dan 10% van de Brent koers de afgelopen weken.

Korte ter­mi­jn
Waar we op de lange ter­mi­jn een dal­ende trend zien voor de koers van Brent zien we op de korte ter­mi­jn dat deze trend aan het omk­eren is. De koers van Brent loopt weer op en we zien een reeks van hogere top­pen en hogere bodems. Vanaf juni zien we dat de koers van Brent is bli­jven hangen in de trad­in­grange van $46-$50 hier zien we dan ook een kleine pauze in de trend en een soort van con­tin­uer­ing­pa­troon. De koers had een zetje nodig om weer tot hogere koers­doe­len te kun­nen komen en het onder­houd van de OPEC bleek genoeg om de koers weer richt­ing de bovenkant van de trad­in­grange te lei­den.

Op het moment van schri­jven staat de koers van Brent op $52 en hier wordt het natu­urlijk inter­es­sant. De lijn over de top­pen van de afgelopen peri­ode laat ons zien dat de groot­ste weer­stand, en dus uitdag­ing voor de koers van Brent, op $52.9 ligt. Dit is het punt waar zal blijken of de oliepri­jzen kun­nen uit­breken en weer opzoek kun­nen gaan naar de doe­len van enkele jaren terug of dat men eerst een stap terug zal moeten doen.

De weer­stand voor Brent ligt dus eerst op $52.9 met daar­boven weer­stand rond de $54.5. Hier­boven kan het hard gaan met de koers van Brent en kan de koers weer terug naar de $60. Mocht de $52.9 weer­stand te sterk blijken kan de koers van Brent weer terug vallen. Ste­un voor Brent wacht dan eerst op $51.5 met daaron­der $50. Daaron­der zien we opnieuw de $48 en $46, die het afgelopen half­jaar ook genoeg ste­un hebben gebo­den, als steun. 

Dai­ly Brent:

Kor­tom, zien we dat de lange ter­mi­jn trend van Brent aan het draaien is. Waar de koers vanaf $120 in ver­val is ger­aakt tot onder de $30 zien we op de korte ter­mi­jn dat de trend nu opwaarts is. Brent noteert hogere bodems en de $52.9 zal bin­nen afzien­bare tijd wor­den getest. Het is dan de vraag of de koers kan doorstoten. Natu­urlijk bli­jft het ook de vraag of het principe akko­ord tussen de OPEC lan­den daad­w­erke­lijk zal wor­den uit­gevo­erd. Indi­en de par­ti­jen nad­er tot elka­ar komen en het akko­ord uitvo­eren zou dit voor een oplev­ing van de oliepri­jzen kun­nen zor­gen. Wij kijken met bovengemid­delde inter­esse toe.

Sig­nalen op grond­stof­fen
US Mar­kets biedt een vari­atie aan sig­naal­dien­sten en zo is het ook mogelijk om sig­nalen te ont­van­gen over grond­stof­fen zoals olie. Bent u geïn­ter­esseerd in het han­de­len in grond­stof­fen? Bek­ijk dan eens onze Trader­shop en meld u aan voor een van onze sig­naal­dien­sten. Zo ont­vangt u automa­tisch koop- en verkoop sig­nalen van onze experts. https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​.html

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
USMar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.