Wanneer we de grafiek van de VXZ-tracker bekijken dan stellen we vast dat deze op kousevoeten is gaan aantrekken. VXZ speelt in op de volatiliteit op de iets langere termijn en omdat deze tracker dus begint te stijgen moeten we er rekening mee houden dat er een uitbraak zit aan te komen bij de indexen. Belangrijke steunen zijn nog niet doorbroken bij de indexen maar het gevaar op dergelijke doorbraak neemt alsmaar toe…
Ik toon hier even de SPY-grafiek: We staan op de steunlijn en de ppo gaf een verkoopsignaal. Het is duidelijk dat we hier terdege rekening dienen te houden met een nakende meer uitgesproken koersontwikkeling.
En kijken we dan eventjes naar de VXZ-tracker dan zien we dat deze hogere bodems begint te plaatsen. Het is dus niet onlogisch er van uit te gaan dat de uitbraak bij de Spy neerwaarts zal zijn. Immers de volatiliteit neemt duidelijk toe.
In de maandgrafiek van de Bovespa zien we, wanneer we het koersverloop bekijken in functie van de meest scherpe trendlijn, een verzwakking van trend. Van een ommekeer is geen sprake maar het histogram in de ppo buigt wel om. Longs op de Bovespa moeten dus wel beschermd worden.
Un de weekgrafiek zien we dat we de trendlijnen onder een scherpere hoek kunnen trekken. De trend is dus aan het versnellen en versnellingen zijn maar al te dikwijls het einde van de trend. Bij de Bovespa naderen we de top van mei 2008 en de ppo volgt de beweging in de koersen al een tijdje niet meer. Aanneembaar is dan ok dat de top van mei 2008 niet zomaar kan doorbroken worden.
In de daggrafiek is er niet echt sprake van een wigpatroon want daarvoor lopen de grenslijnen niet scherp genoeg naar elkaar toe. Toch zien we dat sinds midden november de stijging kracht verliest en dat verlies aan kracht wordt duidelijk weergegeven door het verloop van de ppo. Die laat duidelijk een negatieve divergentie zien.
Ook bij de Sensex-maandgrafiek is sprake van een zijwaarts koersverloop. Duidelijk is dat de Indiase index last heeft met de zone van mei 2008 en het ppo-histogram buigt duidelijk om. Net als bij de Bovespa moeten longs beschermd worden.
In de weekgrafiek zien we de verzwakking van het koersverloop nog meer uitgesproken maar een opwaartse uitbraak die de gap van januari 2008 kan dichten is vooralsnog niet uitgesloten. Shorts innemen kan wel mits een ruime stop genomen wordt maar dat is dus nog speculatief.
In de daggrafiek zien we de negatieve divergentie in aroon. De koersgrafiek daar zien we een zijwaartse trend maar van een duidelijk verkoopsignaal is geen sprake. Longs moeten dus worden beschermd. Shorts innemen is speculatief.
De maandgrafiek van de Shangai daar zien we dat de index last heeft met zijn toppen van juli-augustus. Van een neerwaartse doorbraak van de steunlijn is bijlange ook nog geen sprake. Afwachten tot er meer duidelijkheid is bij deze index krijgt dan ook de voorkeur. Longs zou ik beschermd aanhouden maar shorts innemen lijkt me niet aangewezen.
De reden waarom short-posities hier niet aangewezen zijn blijkt duidelijk uit de weekgrafiek. We moeten hier terdege rekening houden met de vorming van een stijgende rechthoekige driehoek. De koersen zijn al een heel eind binnen het patroon opgeschoven en dus mag een richting binnenkort verwacht worden. Kruipen de koersen verder naar de punt toe dan volgt er wellicht een zijwaartse beweging.
Op daggrafiek zien we eveneens de onzekerheid onder beleggers. Er is in de periode november-december wel sprake van een dubbele top maar het dalend volume bij de dalingen geeft aan dat er van verkoopdruk geen sprake is. Daarom ook moeten we er rekening mee houden dat er een opwaartse uitbraak kan volgen die de gap van augustus kan sluiten.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Shabgai en op VXZ. Geen posities op andere vermelde waarden.