...

Bodemvorming? AEX Test onderkant trendkanaal

17 oktober 2016, 16:00 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We zien de afgelopen peri­ode de indices intra­day zwaar terug­vallen maar een noe­menswaardi­ge cor­rec­tie heeft sinds feb­ru­ari eigen­lijk niet meer plaats­gevon­den. Op de mid­del-lange ter­mi­jn zien we dan ook dat de AEX zich in een uptrend bevin­dt die lijkt voor­lop­ig stand te houden. Indi­en de spelden­prik­jes de afgelopen dagen een aanzet waren tot het vor­men van een bodem kan de AEX toch wel eens richt­ing de bek­ende 473 pun­ten.


Kijk­end naar de dai­ly van de AEX over het afgelopen jaar zien we dat de index zich na de val van begin 2016 knap heeft her­steld. In feb­ru­ari werd er een duidelijke bodem op 380 pun­ten neergezet, vanaf dit punt is de index weer in een mooie uptrend terecht gekomen.

Vanaf juni 2016 is de uptrend van de AEX ver­sneld op gang gekomen na een kleine dip in de peri­ode ervoor. De index zet hogere top­pen neer en noteert daar­naast ook hogere bodems. De ste­un­li­jn onder de bodems vanaf juni laat een ver­sneld opwaarts koersver­loop zien waar enkele hoger bodems wor­den neergezet. De uptrend die is ingezet vanaf juni leek vorige week in prob­le­men te komen toen de koers de ste­un­li­jn, die op 445 pun­ten uitkomt, testte. Dit punt is tevens de onderz­i­jde van het trend­kanaal en bij een uit­braak aan de onderkant zou de AEX zich kun­nen opmak­en voor een omme­keer van de trend. Echter, de ste­un bleek sterk genoeg om de AEX index weer terug te drin­gen bin­nen het trend­kanaal en dit ging toch met grof geweld. Waar de AEX de ste­un testte en er tot 2 pun­ten onder ging her­stelde de koers zich ver­vol­gens met 7 plus­pun­ten. Nu de AEX zich weer bin­nen dit trend­kanaal bevin­dt oogt de index weer wat sterk­er en zou de index logis­cher­wi­js de opgaande trend weer kun­nen her­vat­ten. In dat geval zou een uit­braak tot de 473 – 475 pun­ten zek­er tot de mogelijkhe­den behoren.

Daar­naast laat de Dai­ly van de AEX zien dat de index een ver­volg kan geven aan het dubbele bodem patroon dat zich eerder dit jaar heeft gevor­md. Hierover schreef ik al in een eerdere analyse: http://​www​.usmar​kets​.nl/​t​e​c​h​n​i​s​c​h​e​-​a​n​a​l​y​s​e​/​159769​-​d​u​b​b​e​l​e​-​b​o​d​e​m​-​v​o​o​r​-​d​e​-​a​e​x​.html . Begin augus­tus en halver­wege de maand sep­tem­ber vor­mde de AEX twee bodems op het­zelfde niveau nadat het terug kwam van de 458 pun­ten. Mocht de AEX een ver­volg geven aan dit patroon zal de index inder­daad moeten opv­eren vanaf de ste­un­li­jn van 445 pun­ten. Indi­en dit gebeurt zal het des­ti­jds beschreven koers­doel van 473 – 474 pun­ten geldig blijven.

Dai­ly AEX:
Weer­stand
Aan de andere kant zien we ook op de dag­grafiek van de AEX dat de index nu weer­stand ondervin­dt ron­dom de 450 pun­ten en het 50-daags gemid­delde dat 1 punt hoger wacht op 451 pun­ten. Deze zone zal de eerste serieuze horde voor de AEX zijn voor­dat de index weer kan denken aan uit­breken aan de bovenkant. Vanzelf­sprek­end zal daar­na de 458 – 460 zone weer voor de nodi­ge weer­stand zor­gen. Bij het slecht­en van de 458 grens kan de AEX Weer denken aan hogere koers­doe­len zoals eerst de 466 pun­ten en daar­boven de 473 weer­stand.

Ste­un
Ste­un voor de AEX index zien we momenteel eerst rond de 448 pun­ten. Daaron­der zal dus de onderkant van het trend­kanaal ste­un bieden, deze ste­un wacht op 445 pun­ten. Hieron­der kan het snel gaan voor de AEX aangezien de index zich dan kan opmak­en voor een omme­keer van de trend. De vol­gende doe­len zullen dan de 438 ste­un (waar ook het 200-daags gemid­delde wacht) en 428 pun­ten ste­un zijn.

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.