...

Beurzen kraken

5 juni 2011, 16:33 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Nadat Europa de laat­ste weken sterk ver­val toonde, lijkt nu ook op Wall Street de veer gebro­ken te zijn. De vrees voor een ern­stige groeiver­trag­ing doet beleg­gers bib­beren en kop­ers bli­jven bijgevolg dan ook afwezig de laat­ste han­dels­da­gen. Het sen­ti­ment is aan het keren maar er is nog meer nodig om van een defin­i­tieve tren­dom­me­keer te kun­nen spreken.


Onder­staande grafiek laat de presta­ties van de afgelopen 10 han­dels­da­gen van de belan­grijk­ste acti­vak­lassen zien. Grond­stof­fen zijn na de grote crash van een 3‑tal weken gele­den aan een her­s­tel bezig, goud bli­jft onhoud­baar in waarde toen­e­men en vooral de dol­lar en de aan­de­len, met nadruk op dit laat­ste, kre­gen het hard te verduren.

alt

Onder­staande indi­ca­tor heb ik al meer­maals lat­en zien in mijn columns. Naar mijn mening is het nog alti­jd de meest nauwkeurige trend­schat­ter. Zoals is te zien is er vanaf begin mei een verkoopsig­naal afgegeven en bli­jft deze nog steeds intact. De tussen­ti­jdse kleine sti­jging kon, in tegen­stelling tot andere indi­ca­toren, deze tren­daangev­er niet in de war bren­gen en bleef op negatief staan. Zolang het sig­naal geldig is, bli­jft de korte ter­mi­jn trend dan ook dalend.

alt


De vol­gende grafiek geeft de S&P weer op dag­ba­sis. De RSI staat voor het eerst sinds maart terug onder de 40 en de MACD bli­jft negatief. Zeer belan­grijk om naar uit te kijken de vol­gende dagen is of de ste­un van 1295 het houdt. Indi­en dit niet het geval is, ligt de weg open tot 1250 en kan er een lagere bodem gezet wor­den. Als de ste­un het daar­ente­gen nog houdt, kan er eventueel een hoofd –en schoud­er­spa­troon wor­den gevor­md. Daar­bij zou de rechter­schoud­er bij voorkeur niet boven de 1345 mogen uit­sti­j­gen.

alt

De Dow Jones laat een soort­gelijk beeld zien. Hier is de 12100 de waarde om in de gat­en te houden. Breekt deze ste­un dan is het patroon met hogere bodems en top­pen afgelopen. Als je weet dat juni sta­tis­tisch gezien, op sep­tem­ber na, de slechtst presterende beurs­maand in het jaar is kan het er vrij peni­bel uitzien deze maand voor de bulls.

alt

De AEX is in tegen­stelling tot Wall Street al door zijn ste­un geza­kt en was er eerder niet in ges­laagd om een hogere top neer te zetten. De index ligt er dus vrij zwak bij waar­bij het erg­ste mogelijk nog moet komen.


alt


Onder­staande week­grafiek van de Dow Jones Trans­porta­tion index laat toe het lange ter­mi­jn plaat­je ervan te bek­ijken. De index worstelt met zeer zware weer­stand en lijkt nu ook het trend­kanaal te willen ver­lat­en. Een verder ver­val zou een dal­ing toe­lat­en waar­bij de 4750 en de zone rond de 4250 de eerste richt­pun­ten zijn.

alt

Tenslotte toon ik u hoe goud niet uit zijn lood te slaan is. De week­grafiek laat zien hoe het edel­metaal ges­taag bin­nen zijn trend­kanaal bli­jft sti­j­gen. Zolang deze intact bli­jft is er geen reden om posi­ties hierin te ver­min­deren.

alt


Kort samengevat bli­jft ik vrij negatief over de beurzen. Of er de komende dagen meteen verder wordt gedaald of er eerst een kort opwaarts her­s­tel komt laat ik in het mid­den. Het komt er op aan de weer­stand –en ste­un­pun­ten die hier­boven wer­den aange­haald bij de S&P en de Dow in acht te nemen en op basis hier­van te handelen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.