Nadat Europa de laatste weken sterk verval toonde, lijkt nu ook op Wall Street de veer gebroken te zijn. De vrees voor een ernstige groeivertraging doet beleggers bibberen en kopers blijven bijgevolg dan ook afwezig de laatste handelsdagen. Het sentiment is aan het keren maar er is nog meer nodig om van een definitieve trendommekeer te kunnen spreken.
Onderstaande grafiek laat de prestaties van de afgelopen 10 handelsdagen van de belangrijkste activaklassen zien. Grondstoffen zijn na de grote crash van een 3‑tal weken geleden aan een herstel bezig, goud blijft onhoudbaar in waarde toenemen en vooral de dollar en de aandelen, met nadruk op dit laatste, kregen het hard te verduren.
Onderstaande indicator heb ik al meermaals laten zien in mijn columns. Naar mijn mening is het nog altijd de meest nauwkeurige trendschatter. Zoals is te zien is er vanaf begin mei een verkoopsignaal afgegeven en blijft deze nog steeds intact. De tussentijdse kleine stijging kon, in tegenstelling tot andere indicatoren, deze trendaangever niet in de war brengen en bleef op negatief staan. Zolang het signaal geldig is, blijft de korte termijn trend dan ook dalend.
De volgende grafiek geeft de S&P weer op dagbasis. De RSI staat voor het eerst sinds maart terug onder de 40 en de MACD blijft negatief. Zeer belangrijk om naar uit te kijken de volgende dagen is of de steun van 1295 het houdt. Indien dit niet het geval is, ligt de weg open tot 1250 en kan er een lagere bodem gezet worden. Als de steun het daarentegen nog houdt, kan er eventueel een hoofd –en schouderspatroon worden gevormd. Daarbij zou de rechterschouder bij voorkeur niet boven de 1345 mogen uitstijgen.
De Dow Jones laat een soortgelijk beeld zien. Hier is de 12100 de waarde om in de gaten te houden. Breekt deze steun dan is het patroon met hogere bodems en toppen afgelopen. Als je weet dat juni statistisch gezien, op september na, de slechtst presterende beursmaand in het jaar is kan het er vrij penibel uitzien deze maand voor de bulls.
De AEX is in tegenstelling tot Wall Street al door zijn steun gezakt en was er eerder niet in geslaagd om een hogere top neer te zetten. De index ligt er dus vrij zwak bij waarbij het ergste mogelijk nog moet komen.
Onderstaande weekgrafiek van de Dow Jones Transportation index laat toe het lange termijn plaatje ervan te bekijken. De index worstelt met zeer zware weerstand en lijkt nu ook het trendkanaal te willen verlaten. Een verder verval zou een daling toelaten waarbij de 4750 en de zone rond de 4250 de eerste richtpunten zijn.
Tenslotte toon ik u hoe goud niet uit zijn lood te slaan is. De weekgrafiek laat zien hoe het edelmetaal gestaag binnen zijn trendkanaal blijft stijgen. Zolang deze intact blijft is er geen reden om posities hierin te verminderen.
Kort samengevat blijft ik vrij negatief over de beurzen. Of er de komende dagen meteen verder wordt gedaald of er eerst een kort opwaarts herstel komt laat ik in het midden. Het komt er op aan de weerstand –en steunpunten die hierboven werden aangehaald bij de S&P en de Dow in acht te nemen en op basis hiervan te handelen.